2016 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

Kūčių vakarienė: silkė su morkomis ir džiovintomis uogomis

Žiemos šventėse tikrai yra kažkas nepaprasto...
...ir tas kažkas - net ne dovanos, o atvirkščiai - tarp komercinių kleketavimų pasislėpę laukimas ir stebuklo nuojauta. Kažkur giliai širdyje aš vis dar tikiu Kalėdų Seneliu, kuris į kiekvieną namą nusileidžia aprūkusiu kaminu ir po mišku kvepiančia egle palieka gerą glėbį laimės ir ramybės. Nes kaip kitaip paaiškinti, kodėl Kalėdų rytą gyvenimas visada būna giedresnis.


Tai yra mėgstamiausias šventinis mano draugės Jurgos silkė receptas ir jos namuose itin laukiamas net mažųjų valgytojų. Ji visada šią sikę gamina pagal tą patį receptą. Visi, kas šios silkės paragauja, paprastai  giria, o ta proga ir mes pietums jos prisiruošėme.


Nors silkė - pati paprasčiausia, buvo be galo skanu, kvapnu ir sotu, o virtuvė prisipildė cinamonu ir vaisiais kvepiančios šilumos. Standūs, švelniai sūrūs silkės gabalėliai labai jaukiai koketavo su saldžiarūgščiu užklotu, ir aš pagalvojau, kad tokia silkė labai tiktų Kūčių vakarienei.


Gamyba vyksta taip: iš pradžių išverdamos džiovintos uogos, po to sunkioje ketaus keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje pakepinami svogūnai ir morkos, kol suminkštėja, tada į keptuvę pridedama pomidorų padažo, razinų, ruoželiais supjaustytų džiovintų slyvų ir abrikosų, įpilama jų nuoviro ir viskas patroškinama, paskaninant žiupsneliu cinamono. 

4 valgytojams reikės:
5 džiovintų abrikosų
2 valgomųjų šaukštų mažų razinų (apie 30 g.)
5 džiovintų slyvų
1 labai didelio svogūno (arba 2 vidutinio dydžio, t.y. apie 250 g nuluptų ir supjaustytų svogūnų)
3 valgomųjų šaukštų aliejaus kepimui
1 labai didelės morkos (arba 2 vidutinio dydžio, t.y. apie 130 g nuskustų morkų)
Druskos
1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
2 su puse  valgomųjų šaukštų pomidorų pastos (be krakmolo, cukraus ir konservantų)
8 valgomųjų šaukštų džiovintų uogų nuoviro
Šviežiai maltų pipirų
1/8 arbatinio šaukštelio cinamono 
2 išdorotų ir nusūrintų silkių (t.y. 4 filė)

Silkė su morkomis ir džiovintomis uogomis

1. Abrikosus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Suberkite į nedidelį puodą, užpilkite karštu vandeniu, kad visiškai apsemtų (t.y. apie 350 ml), užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 5 minutes. Tuo metu po tekančiu vandeniu nuplaukite razinas ir slyvas. Sudėkite jas pas abrikosus ir virkite dar apie 5-10 minučių, kol visos džiovintos uogos šiek tiek suminkštės. Ugnį išjunkite puodą uždenkite, džiovintas uogas palikite brinkti apie 5 minutes, tada nuovirą nupilkite ir atsidėkite į šalį, jo dar prireiks.
2. Nuluptą svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje ant mažos ugies įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną, 1/4 arbatinio šauktelio druskos ir pakepkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
3. Tuo metu nuskuskite ir stambiai sutarkuokite morką. Suberkite į keptuvę su apkepusiais svogūnais. Šiek tiek padidinkite kaitrą, įberkite 1/4 arbatinio šaukštelio cukraus ir kepkite uždengę apie 10 minučių. Vis pamaišykite. Kai morkos ims svilti, įpilkite 3 šaukštus nuoviro ir sumažinkite ugnį.
4. Džiovintus abrikosus ir slyvas supjaustykite plonais ruoželiais.
5. Praėjus minėtoms 10 min., kai morkos taps beveik minkštos, suberkite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite. Keptuvės viduryje, prastumdami svogūnus ir morkas į šonus, padarykite vietos, supilkite pomidorų pastą ir, pora minučių maišant, pakepkite, tada įmaišykite ją į daržoves.
6. Paskui įmaišykite likusius 5 valgomuosius šaukštus pasilikto džiovintų uogų nuoviro, žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų, cinamoną, troškinkite viską dar apie 5 minutes, pamaišant dažniau. Galiausiai suberkite džiovintas uogas, įmaišykite. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, uždenkite ir palikite 5 minutes pastovėti. 
7. Silkę supjaustykite 1 cm storio gabalėliais ir išdėliokite į lėkštę.
8. Paragaukite, ar nieko netrūksta "užklote", ir atvėsusį, vos šiltą šį "užkoltą" uždėkite ant silkės. Palikite pastovėti keletą valandų, o geriausia per naktį.   

Komentarų nėra: