2016 m. kovo 12 d., šeštadienis

Mėsos kukuliukai su putpelių kiaušiniais. Mažieji škotiški kiaušiniai

Antroj gavėnios pusėj jau darosi sunku nugalėti vis labiau augantį velykinių vaišių eksperimentų norą. Kitaip jį pavadinčiau tiesiog "Kažko laukimu". Pamenu vaikystėje namiškių ruošą šventėms, lyg netrukus Kažkas didelio turėtų įvykti. Kažkuo dideliu šią vaikystės atmintį vadinu tikrai ne todėl, kad į namus prisirinkdavo daug alkanų svečių. Greičiau šis pasirengimas ir laukimas atnešdavo (ir atneša) į namus šviesą bei gydo nuo žiemos nuovargio. Perkelia iš kasdienybės.   


Kai akimirksniu išverdi margai taškuotus putpelių kiaušinius, kai atvėsusius švelniai prispaudi prie stalo ir pavolioji, kad gražiai suskiltų visas lukštas, kai krupščiai nulupi ir atsargiai apspaudi mėsa. Kai paruoštus kukuliukus apvolioji miltuose, plaktame kiaušinyje ir džiovėsėliuose. Kai juos panardini į įkaitintą aliejų ir kukuliukai akimirksniu apsitraukia auksaspalve plutele. Tiesiog negali jaustis ne šventiškai. Taip, dėl kiekvieno kukuliuko reikia šiek tiek pavargti, bet gerų dalykų laukti verta. Šiaip siūlau juos paruošti iš vakaro, sudėti į plačią lėkštę, uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve, kol ateis laikas kepti.


Vis suku sau galvą, bet niekaip nepamenu, kada pirmą kartą paragavau škotiškų kiaušinių, kurių mano vaikystėje taip niekas nevadino – mėsos kukuliai su kiaušiniais. Man, kaip nemėgstančiai mėsos, tai, kad kiaušinius aplipdydavo storu faršo sluoksniu, o jie dėl per ilgo virimo ir kepimo dar ir tapdavo guminio skonio, buvo viena didžiausių gyvenimo neteisybių. Šakute knibinėdavau trynį, atkakliai ieškodama skanesnių kąsnelių, ir stengdavausi nekreipti dėmesio į tarp baltymo ir trynio juoduojančią visiškai nesimpatišką liniją. Pradėjus studijuoti universitete, mėsa visiškai dingo iš mano valgiaraščio, ir tik prieš gerus metus aš iš naujo atradau škotiškus kiaušinius.


Visiškai kitokius: iš viršaus traškia ir gruzdžia plutele, o viduje - visai minkštu, šiltu, tarsi padažas lėtai tekančiu tryniu. Man tai vienas gražiausių būdų pateikti kiaušinius, be to puikiai pakeičia įprastą šventinį kepsnį. Tik svarbu kukuliukus kepti paskutinę minutę, kad jie neprarastų traškumo. Aš šiuos kukuliukus mėgstu daryti iš kokybiškos šviežių kiaulienos dešrelių mėsos, pagardintos šonine ir citrinos žievele. Kai išbandysite šį receptą, galėsite patys eksperimentuoti su skirtingomis žolelėmis, prieskoniais ir priedais. Žinokite, kad tokiais žalumynais, kaip patražolės, krapai, bazilikai ar salierai, kukuliukų tikrai nepagadinsite.


24 kukuliukams reikės:
400 g šviežios kiaulienos dešrelių
50 g šaltai rūkytos šoninės
2 arbatinių šaukštelių garstyčių su medumi
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 arbatinio šaukštelio maltos saldžios paprikos
1/2 citrinos žievelės
1 valgomojo šaukšto šviežių susmulkintų petražolių
24 putpelių kiaušinių
200 g džiovėsėlių "Panko"
3 kiaušinių
1/2 puodelio miltų 
Druskos
Aliejaus (apie 1 litro)

Mėsos kukuliukai su putpelių kiaušiniais. Mažieji škotiški kiaušiniai

1. Dešreles įpjaukite išilgai ir išimkite į dubenį mėsą.
2. Nuo šoninės pašalinkite odą, paskui supjaustykite kuo smulkesniais kubeliais. Perkelite į dubenį su dešrelių mėsa.
3. Nuo citrinos nuplaukite vašką ir smulkia tarka nutarkuokite pusės citrinos žievelę. Suberkite nutarkuotą žievelę į dubenį.
4. Taip pat į dubenį sudėkite garstyčias, maltas saldžiąsiais paprikas, susmulkintas petražoles, gerą žiupsnį maltų juodųjų pipirų.
5. Viską gerai sumaišykite. Atgnybkite mažą gabaliuką, padarykite kukulį, iškepkite keptuvėje ir paragaukite. Jei trūksta prieskonių ar sūrumo, dar įdėkite į mėsos mišinį. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaltai, kol paruošite putpelių kiaušinius.
6. Putpelių kiaušinius virsime per 4 kartus. Pasiruoškite didelį dubenį su labai šaltu vandeniu staigiam kiaušinių atvėsinimui. Į nedidelį puodą įpilkite tris ketvirčius vandens ir smarkiai užvirkite. Įberkite gerą žiupsnį druskos, išimkite iš šaldytuvo pirmuosius šešis kiaušinius ir šaukštu įleiskite į vandenį. Sumažinę ugnį, virkite lygiai 2 minutes. Išvirusius kiaušinius išgriebkite ir atsargiai panardinkite į šaltą vandenį, tegul vėsta. Imkitės likusių kiaušinių. Išvirtus ir atvėsusius kiaušinius atsargiai nulupkite ir, jei reikia, nusausinkite popieriniu rankšluostėliu.
7. Mėsos mišinį padalykite į 24 lygias dalis. Iš kiekvienos dalies suformuokite plokščią blynelį, ant jo vidurio uždėkite kiaušinį ir jį gražiai apspauskite mėsa, kad kiaušinis liktų viduje.
8. Pasiruoškite tris indus. Viename išplakite kiaušinius su 2 šaukštais šalto vandens. Kitame išmaišykite miltus su 1/3 arbatinio šaukštelio druskos ir geru žiupsniu šviežiai maltų juodųjų pipirų, o paskutiniame išmaišykite džiovėsėlius su žiupsniu druskos. Tada faršu apvyniotus kiaušinius apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiovėsėliuose, vėl plakinyje ir vėl džiovėsėliuose.
9. Ant vidutinio karščio užkaiskite keptuvę ir supilkite aliejų. Įmeskite bulvės gabalėlį - kai jis iškils į paviršių ir ims čiškėti, aliejus bus reikiamos temperatūros (jei turite termometrą - aliejus temperatūra turi būti tarp 160-170 C). Išgriebkite bulvę. Kiaurasamčiu atsargiai įleiskite keletą kukuliukų. Gruzdinkite 3 minutes, kol apskrus ir parus. Iškepusius padėkite ant popierinio rankšluostėlio nuvarvėti. Patiekite su daigais, salotomis ir garstyčiomis.  

Komentarų nėra: