2016 m. kovo 22 d., antradienis

Iki Velykų liko 5 dienos: kiaušiniai debesyse

Šiandien papasakosiu, kaip iš kiaušinių, rūkytos šoninės, svogūnų laiškų ir šviežių krapų galima skaniai ir greitai paruošti įdomius vėlyvuosius (arba ankstyvuosius) Velykų ir nebūtinai jų pusryčius. Kalbu apie kiaušinius "pūkuotuose debesyse". Viskas iš tiesų labai labai paprasta: baltymus atsargiai atskirkite nuo trynių (trynius rekomenduoju sudėti kiekvieną atskirai, tam kad jie liktų sveiki).


Baltymus gerai išplakite su žiupsniu druskos. Baltymų puta turi gautis standi. Tam kad kiašinio baltymas tinkamai išsiplaktų, reikia stengtis, jog, atskiriant kiaušinio baltymą, į jį nepatektų nei trupučio trynio ir indas būtų švarus. Tada į baltymų putas būtinai šaukštu! ir būtinai lėtai! įmaišykite smulkiai supjaustytus rūkytos šoninės gabalėlius, krapus ir svogūnų laiškus. Papipirinkite. Vienam kiaušiniui prireiks juostelės šaltai rūkytos šoninės, 1/3 valgomojo šaukšto smulkintų svogūnų laiškų ir tiek pat krapų. Kiaušinių ir kitų sudedamųjų dalių kiekį didinkite priklausomai nuo pusryčiautojų skaičiaus ir jų apetito. 



Į kepimo formą, išklojus ją kepimo popieriumi ir šį ištepus aliejumi, dėkite išplaktų baltymų. Suformuokite tiek "debesų", kiek turite trynių. Juose šaukšto nugarėle padarykite po gana gilduobutę. Dėkite skardą į iki 200 C - 220 C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 5 minutes, kol "debesėliai" ims rusti. Išimkite skardą iš orkaitės ir į duobutę įleiskite po trynį, pabarstykite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Vėl kiškite skardą į orkaitę ir kepkite dar kelias minutes, kol baltymas apskrus, o trynys sutirštės. Norėdami tvirtesnio trynio, kepkite šiek tiek ilgiau.

Komentarų nėra: