2016 m. vasario 12 d., penktadienis

Bananiniai keksiukai su kokosų ir migdolų miltais

Ilgų darganų nuvarginta saulė - kaip niekad maloniai ir rūpestingai šią žiemą, savo delnuose sūpavo tykų praeito šeštadienio rytą. Jau buvau po skanių ir sočių pusryčių, balkone gurkšnojau kavą, uosdama artėjantį pavasarį. Pavasarėjant, man visada atrodo, kad tuoj pat ims sproginėti pumpurai, suputos žaluma ir visko bus tiek daug. Dar vienas kitas mėnuo ir iš tikrųjų, žiūrint pro puoduko kraštą, matysis pražydę sodai, o plaukuose pasiklys šiltas vėjas. Pastačiau tuščią puodelį ant lėkštutės su paskutinio keksiuko trupiniais. Visai nesinorėjo jų tiesiog nubraukti. Dėl to, kad kvapnūs, skanūs. Labai viliojausi juos surinkti piršto pagalvėle ir paslėpti burnoje. Gundė tas burnoje tirpstantis pasakos skonis.


Todėl ilgai nesvarstykite ir nedvejokite dėl šių neišpasakytai skanių, visaip pagerintų ir sveikų keksiukų - pasiraitokite rankoves, užsiriškite prijuostę ir kibkime į darbą. Viskas bus greita ir paprasta: nereikės nei mikserio, nei pernelyg ilgai kažką plakti ar smulkinti. Taigi, pirmiausia turėsime susirasti du didelius gražius dubenis: viename sumaišysime sausus ingredientus (bus miltų mišinys), kitame šlapius, o tada šlapių ingredientų plakinį lėtai supilsime į miltų mišinį ir viską gerai išmaišysime. Pabučiuosime, kas sukiojasi aplink virtuvėje, o jei nieko nėra, nusišypsosime savo atspindžiui lange. Gerai, užtenka bučiuotis ir šypsotis, laikas įjungti orkaitę, o kol ši kais, keksiukų formą išklosime tarp pirštų šiugždančiais popieriniais krepšeliais. Į popierinius krepšelius sukrėsime po kelis šaukštus tešlos ir į kiekvieną keksiuką įspausime banano gabalėlių, kad viesiems keksiukams vienodai gausiai jų tektų. Juk kartais smulkmenos - svarbiausia. Dabar jau kepkite ir skanaukite į sveikatą ;)



Be abejo, ragaudami šiuos keksiukus, negalite nesutikti, kad bananiniai keksiukai yra puikus gardumynas, norint numarinti alkio kirminą iki pietų ar vakarienės. Šiais laikais niekam ne naujiena, kad kepiniuose trintu bananu galima pakeisti dalį riebalų ir kiaušinių. Aš esu itin didelė bananų mėgėja, todėl ant spintelės jų turiu beveik visada. Bananai su keksiukais daro tikrų tikriausius stebuklus - jie iškepa tokie subtiliai saldūs, šlapoki ir minkšti. O šlakelis citrinos sulčių ir jos žievelė šiuos keksiukus pakylėja į kitą lygį - todėl nepatingėkite šiek tiek pasiterlioti ir pažaisti su citrina. Kartais šiuos keksiukus kepu visai be kvietinių miltų, tada lygiomis dalimis dedu tik kokosų ir migdolų miltų (3/4 puodelio vienų ir 3/4 - kitų), ir labai neblogai keksiukai pavyksta - tai galite pamatyti paskutinėje nuotraukoje. Šypt :)

6 "mukataniškiems" arba 12 normalių keksiukų reikės:
4 didelių (būtinai) bananų (arba 5 vidutinių)
1 citrinos žievelės ir 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1 kiaušinio
3 valgomųjų šaukštų kokoso aliejaus
1/3 puodelio graikiško jogurto
2 valgomųjų šaukštų medaus
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 puodelio viso grūdo kvietinių miltų
1/4 puodelio kokosų miltų
1/4 puodelio migdolų miltų

Puodelio talpa - 250 ml.

Bananiniai keksiukai su kokosų ir migdolų miltais 

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Į 12 įdubų formelę keksiukams kepti sudėkite 6 (arba 12) popierinius kepimo krepšelius. 
2. Nulupkite 3 didelius bananus, supjaustykite griežinėliais. Juos sutrinkite šakute arba bulvių grūstuve iki vientisos masės. Gerai nuplau citriną atidžiai nutarkuokite į bananų masę, kad nė milimetras žievelės neprapultų, įspauskite šaukštą citrinos sulčių ir išmaišykite.
3. Į prikaistuvį įdėkite medų ir kokosų aliejų ir ištirpdykite ant mažos ugnies, paskui nukelkite nuo viryklės, kad šiek tiek atvėstų.  
4. Į bananų masę gerai įmaišykite jogurtą, kiaušinį ir šiek tiek pravėsusį medaus ir kokosų aliejaus mišinį.
5. Į atskirą dubenį suberkite miltus, kokosų miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius bei druską. Gerai išmaišykite. 
6. Tada šlapių ingredientų plakinį supilkite į miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite. Gausite lipnią ir tirštą tešlą.
7. Tešlą vienodomis porcijomis sudėkite į kepimo krepšelius. Likusį bananą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Į kiekvieną keksiuką įspausime banano gabalėlių, kad viesiems keksiukams vienodai gausiai jų tektų.
8. Kepkite apie 35 minutes, kol iškils, dailiai parus ir bus tvirti palieti. Jei kepate mažesnius už "mukataniškus" keksiukus, t.y. 12, tada sumažinkite kepimo laiką iki 25 - 30 minučių.

1 komentaras:

Inga rašė...

Gerai gavosi, be migdolų miltų dariau, neturėjau, ir su cukrum. Labai puikus receptas.