2016 m. vasario 29 d., pirmadienis

Bananinė granola su naminiu migdolų sviestu

Mėgstate granolą? Aš labai. Todėl kai kelis kartus iš eilės pasigaminau šios granolos, nebandydama nieko naujo, supratau, kad laikas jos receptu pasidalyti ir puslapyje. Tobula. Tobula! Su šia granola galima gardinti vaisių salotas, graikišką jogurtą, kefyrą, košes, nors man ji - tokia skani, kad galiu kabinti saujelėmis ją vieną. Traški, lengva ir be galo bananinė. Nesustabdomai ranka tiesiasi dar ir dar, o virtuvė virsta saldžiai kvepiančia mini granolos gamyklėle. 

Aš netgi turiu du litrinius stiklainius, užsegamus stikliniu dangteliu su tarpine, kad gausios granolos atsargos nesudrėktų. Tai tikrai akivaizdus prisipažinimas granolai meilėje. Apskritai jau gana daug metų granolą gaminu reguliariai (3-4 kartus per mėnesį) ir dar vis neatsibodo. Esu išbandžiusi ne vieną receptą ir kepimo metodiką – nuo greitai sumaišytos ir paskrudintos keptuvėje iki per naktį „marinuotos“ šaldytuve ir tada lėtai džiovintos po orkaite.



Galiu drąsiai pasakyti, kad jei turite ant šaldytuvo pasikabinę ar atmintinai žinote sveikos mitybos piramidę, tada ir jums – ne paslaptis, kad grūdai sudaro sveikos mitybos pagrindą. O viską, ką surandame sveikos mitybos piramidės apačioje, reikia valgyti kuo pilnesniais žandais (ką aš ir darau), nes šie maisto produktai turi daug skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Riešutai pagal sveikos mitybos piramidę patenka į vieną grupę kartu su kiaušiniais, mėsa ir žuvimi, todėl persivalgyti jų nederėtų – organizmui papildyti baltymais ir sveikais riebalais kaip tik užteks tų kelių saujelių, kurias įmaišysime į naminę granolą kartu su naminiu migdolų sviestu. 

Nenoriu labai girtis - bet manau, kad mano bananinės granolos derinys yra puikus, čempiono vardo vertas pusryčių pavyzdys dar ir dėl to, kad įjungia iš ryto kiek apsnūdusią medžiagų apykaitą. Čia svarbų vaidmenį suvaidina ir tamsiais taškeliais nusėti bananai, ranka rankon dirbantys su avižomis ir riešutais. Tiesiog idealus vaisius skanauti iš karto po geros rytinės treniruotės: bananuose esantys cukrūs greitai virsta energija ir normalizuoja cukraus kiekį kraujyje. Beje, ar girdėjote, kad bananai suteikia laimės? Tiesa, šioje granoloje yra viena sudedamoji dalis, dėl kurios jus galėtų graužti sąžinė - tai bananų traškučiai. Galite jų ir atsisakyti, bet jei eisite iki galo, tai būtinai įmaišykit: su jais taip skanu, kad man net nekyla klausimų, ar verta. Juk tikrai girdėjote, kad bananai suteikia laimės :)




500 ml stiklainiui reikės:
250 g avižinių dribsnių (ne greito paruošimo, pasižiūrėkite, kad jie būtų stori, t.y. kuo ilgesnės virimo trukmės)
125 g "Arimex" karijų riešutų, sulaužytų nedideliais gabaliukais
60 g "Arimex" migdolų, susmulkintų nedideliais gabaliukais
2 didelių (arba 3 vidutinių) labai sunokusių bananų (ant kurių žievės yra juodų dėmelių)
1 valgomojo šaukšto kokoso aliejaus
2 valgomųjų šaukštų migdolų sviesto (4 valgomuosius šaukštus atvėsintų pakepintų migdolų suberkite į smulkintuvo indą ir malkite iki tol, kol iš riešutų išsiskirs aliejus ir jie pavirs į tirštą, drėgną masę. Pagardinkite žiupsneliu druskos. Detalesnio migdolų sviesto recepto ieškokite pačioje „granolos“ recepto apačioje)  
2 valgomųjų šaukštų medaus
Žiupsnelio druskos

Bananinė granola su naminiu migdolų sviestu

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. 
2. Avižinius dribsnius, karijų riešutus, migdolus, moliūgų sėklas, saulėgrąžas ir druską sudėkite į didelį dubenį ir gerai išmaišykite.
3. Prikaistuvyje, pastoviai maišant, ištirpdykite kokoso aliejų, migdolų sviestą ir medų. Šią masę pašildykite, bet neužvirkite - ji turi būti vientisa ir šilta. Į platų dubenį sulaužykite arba supjaustykite nuluptus bananus nedideliais gabalėliais. Juos sutriname šakute arba bulvių grūstuve iki vientisos masės. Į bananų masę įmaišykite medaus, migdolų sviesto ir aliejaus sirupą.
4. Sausų produktų mišinį apšlakstykite medaus, bananų tyrės, migdolų sviesto ir aliejaus mišiniu bei gerai išmaišykite. Tada paskleiskite ant didelio kepimo indo, kuris turi būti išklotas kepimo popieriumi. Kepimo indą 30 - 40 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę (per vidurį).
5. Maždaug kas 10 min. avižinius dribsnius ištraukite, išmaišykite, išlyginkite mediniu šaukštu ir vėl įkiškite į orkaitę.
6. Kai dribsniai gražiai pagels (svarbu prižiūrėti, kad nesudegtų), ištraukite juos iš orkaitės, įmaišykite, nedideliais gabalėliais laužydami, bananų traškučius ir ataušinkite. Atvėsusius dribsnius laikykite hermetiškame inde maždaug dvi savaites. 

P.S.: Neperdžiovinkite - po 40 minučių būtinai traukite skardą lauk!

Naminis migdolų sviestas: aš iš "Arimex" karališko riešutų ir džiovintų vaisių rinkinio išrinkau migdolus be luobelių. Juos pabertus ant kepimo popieriumi ištiestos skardos pašoviau į iki 180 C įkaitintą orkaitę. Paskrudinau, kol dailiai parudo - apie 10 minučių. Tada riešutus atvėsinau ir subėriau į trintuvo indą. Šaukštu nubraukiant riešutų masės likučius nuo trintuvo indo sienelių, maliau, kol iš riešutų išsiskyrė aliejus ir jie pavirto į tirštą, drėgną masę. Tai užtruko apie 10-15 minučių. Galiausiai pagardinau žiupsneliu druskos.  

2 komentarai:

Aliona rašė...

Laba diena, norėčiau paklausti, ar vietoje migdolų sviesto galima naudoti šį migdolų aliejų https://www.livinn.lt/migdolu_aliejus_ekologiskas_100_ml? Ar tai tapatūs dalykai? Nes niekaip nesiseka surasti man migdolų sviesto :(

Simona rašė...

Aliona, tai nėra tapatūs dalykai, bet keisti tikrai galima. Ir aliejus suteiks drėgmės bei aromato avižų dribsniams. Taip pat migdolų sviestą galima keisti bet kurių kitų riešutų sviestu, pvz.,žemės riešutų.