2015 m. birželio 27 d., šeštadienis

Orkaitėje kepta avižinė košė su braškėmis, migdolais ir kokosų drožlėmis

Kai vidudienio karštis ima traukti prie žemės, nelieka jokių abejonių, kad vasara po truputį įsibėgėja. Eidama į parduotuvę, vis dažniau basomis įsispiriu į nunešiotas, bet vis dar nesuplyšusias basutes, o vakar įsigijau bene svarbiausią šiltojo sezono pirkinį - maudymosi kostiumėlį. 

Nors devyni prakaitai ir kepinanti saulė man ne prie širdies, bet slaptai mėgstu šį metų laiką su netikėtai užklumpančiais lietumis ir griaustiniais, valgymu lauke ar net lysvėje, tarp dantų girgždint smėliui. Man patinka įlįsti ir mirkti upėse, ežeruose ir Baltijos jūroje. Matyti, kaip rūsio lentynose pamažu pradeda kauptis stiklainiai, užpildyti vaisiais ir daržovėmis.

Kalbant apie maisto atsargas žiemai, ilgą laiko tarpą buvau tarp tų žmonių, kurie laikosi principo - kam daryti namie, jei galima nusipirkti. Iš tiesų, dar vos prieš keletų metų nė neįsivaizdavau, kad išauš tokia diena, kai ir aš marinuosiu, šaldysiu, virsiu uogienes, džiovinsiu.



Dabar vasarą mūsų namų virtuvė dažnai tampa nedidele atsargų ruošimo gamykla. Tenka pripažinti, kad labai smagu sakyti "taip" naujiems patyrimams ir kai tik namie užsilieka vaisių, uogų ar daržovių, įkinkau veikti fantaziją, įjungiu orkaitę ir imuosi darbo. Kažkas labai gero ir tikro vyksta ruošiantis. Maistas tampa savotiška grandimi, jungiančia metų laikus.
Bet prieikime prie keptos košės, kurios receptu šiandien ir pasidalinsiu.

Vėsūs glotnučiai, traški granola su migdolų pienu, avižų dribsnių košės, daržovių karpačio ir minkštai virti kiaušiniai, kuriuos valgau su juodos duonos rieke, užtepta sviestu - man, oi, kaip tinka, renkantis patiekalą vasaros pusryčiams. Svarbiausia, kad dubenėlyje, lėkštėje ar ant medinės lentelės atsirastų bent kąsnis daržo ir sodo derliaus. Šioje košėje mane labiausiai būtent ir žavi tai, kad ji tiesiog perpildyta braškėmis. Galima būtų vadinti ją tikra ode vasarai. Primenančia, kad, atėjus vasarai, viskas tampa daug paprasčiau. Ode, žadinančia džiaugsmą ir intuityvią prigimtį.

Argi galima įsivaizduoti, kad su vasara, kai šitiek neišgyvento grožio ir gyvumo aplink, į pasąmonę nesugrįžtų laukinė ir nesuvaržyta prigimtis? Basomis dulkėtomis kojomis, šiltu vėju įsipynusiu į susivėlusius plaukus, kvatojimu, pamiršus laiką iškylaujant, ir murkimu, drybsant sau prieš saulę.  Visa tai padeda užgydyti širdies žaizdas, atkurti pilnatvę, išblaškyti nuovargį. Perrikiuoti, kas, dažnai atrodo, yra kaip ir nepajudinama. Surandant taiką su savimi ir pasauliu.

Ir, taip, nors vasara ir nėra mano mėgstamiausias metų laikas, bet jai pakankamai daug vietos širdyje.  

P.S.: labai jau knieti pasidalinti šia šviesia ir lengva melodija. Klausomės - Devendra Banhart - Santa Maria Da Feira...

4 pusryčiautojams reikės:
2 puodelių avižų dribsnių
70 gramų (apie pusė puodelio) migdolų
50 gramų (apie pusė puodelio) nesaldintų kokosų drožlių
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
4 valgomųjų šaukštų skysto medaus
2 kiaušinių
3 puodelių pieno
2 valgomųjų šaukštų išlydyto kokosų aliejaus + 1 arbatinio šaukštelio kepimo indo ištepimui
2 puodelių (apie 14) braškių + keleto papuošimui
1 vanilės ankšties sėklyčių

Orkaitėje kepta avižinė košė su braškėmis, migdolais ir kokosų drožlėmis

1. Smulkiai supjaustykite migdolus. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, susmulkintus migdolus, druską, kokoso drožles ir kepimo miltelius.
2. Kitame dubenyje lengvai suplakite kiaušinius, vanilės ankšties sėklytes, pieną, medų ir aliejų.
3. Į sausą mišinį supilkite plakinį ir gerai išmaišykite. Palikite brinkti, kol paruošite braškes. Braškes nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite žalius lapelius ir tada braškes padalykite į 4 dalis. Susmulkintas braškes įmaišykite į košės masę.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 185 C. Kepimo indą ištepkite aliejumi. Supilkite avižinę košę. Kepkite apie 50-60 minučių, kol košės paviršius gražiai apskrus. Iš orkaitės išimtą košę papuoškite šviežiomis braškėmis.

Komentarų nėra: