2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Iki Kalėdų liko 7 dienos: keptų burokėlių ir apelsinų salotos


Na štai, net šiek tiek keista, bet liko tik 7 dienos iki Kalėdų. Sėdžiu lovoje, atsilošusi į pagalves, gurkšnoju nesaldintą kavą ir svajoju apie nepatogų, pasaulį sukaustantį šaltį bei šerkšnu padengtas medžių šakas. Banalu, bet nesu pirma ir paskutinė, sakanti, kad netiesa, jog žmonės nustoja laukti Kalėdų stebuklo išsipildymo, nes pasensta; jie pasensta, nes nustoja tuo tikėti.  


Kad ir kaip naiviai tai dabar nuskambės, bet nėra gėda tikėti pasakomis, nors aš ir Tu, jau seniai nesame maži. Esu įsitikinusi, kad susiduri su vienu kitu piktuoju Drakonu, pažįsti stebuklingų Fėjų ir Elfų, o šalia Tavęs striksi ištikimieji kompanionai - Asiliukas ir Batuotas Katinas. Todėl svaik dėl kalėdinių blizgučių, įsimylėk iki ausų eglę, krykštauk, išpakuodamas dovanas, ir spinduliuok. Apkabinu.


2 valgytojams reikės:
200 g (apie 3-4 mažų) nuluptų burokėlių
1 valgomojo šaukšto medaus
1 valgomojo šaukšto tiršto balzaminio acto padažo
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
2 nedidelių apelsinų
1/2 greipfruto
Saujos išlukštentų pistacijų
Keleto čiobrelių šakelių
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Salotų padažui:
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 valgomojo šaukšto tiršto balzaminio acto padažo
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Keptų burokėlių ir apelsinų salotos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Supjaustykite burokėlius 3-4 milimetrų storumo griežinėliais.
2. Į dubenį supilkite medų, balzaminį acto padažą ir aliejų, išmaišykite, paskaninkite žiupsneliu druskos ir maltų pipirų. Jei medus nėra skystas, jį prieš tai pakaitinkite.
3. Sumeskite brokėlius į dubenį, sumaišykite su medaus, acto ir aliejaus mišiniu, kad gerai apliptų.
4.  Į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi suklokite burokėlių griežinėlius vienu sluoksniu. Ant viršaus uždėkite čiobrelio šakelių. Kepkite apie 25-30 minučių, kol burokėliai iškeps ir taps minkšti. Neperkepkit, nes taps traškūs.
5. Tuo metu nulupkite apelsinus ir greipfrutą, susismulkinkite juos gero kąsnio dydžio gabalėliais. Taip pat salotų padažui sumaišykite aliejų su balzaminiu actu, pagal skonį, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
6. Kaip burokėliai iškeps, sudėkite juos į didelę lėkštę, šalia išdėliokite apelsinų ir greipfruto gabalėlius, užpilkite padažu. Šiek tiek pasmulkinkite pistacijas ir apibarstykite jomis salotas.

Komentarų nėra: