2014 m. gruodžio 16 d., antradienis

Iki Kalėdų liko 8 dienos: silkė su karamelizuotais svogūnais ir džiovintomis slyvomis


Kas ką sako, tegul sako, bet gruodžio mėnesiui ritantis į pabaigą, neišvengiamai artėja ir kalėdinė karštinė. Visiško atsparumo aš jai tikrai neturiu. Atrodo, net nesinori imtis jokio kito darbo - tik maišyti, minkyti ir kepti, o kai nuo orkaitės ima sklisti maloni šiluma, jaučiuosi taip ramiai, lyg kas glostytų širdį.



Tai, kas dar man glosto širdį - lengvo sniego pusnys po nakties. Pasiilgau įkristi į aukštą sniego pusnį ir daryti sniego angelą. Kaip tai nuostabu! Bet kol kas nematyti nei lengvo sniego sluoksnio... todėl lieku namie ir einu darinėti silkių. 

Silkė. Kaip Advento ir švenčių stalas be jos? Dabar net nesuprantama atrodo, kad kažkada, kai buvau vaikas, aš silkės itin nemėgau. Iki šiol prisimenu tuos laikus, kai per Kūčių vakarienę paragaudavau po mažytį šaukštelį tik to, kuo silkė būdavo "užklota". Šiuo patiekalu mane pavaišino draugės mama. Paskanavau ir iš to skanumo likau be žodžių. Tokia gera ir jauki žieminė silkė. Labai tiks Kūčių vakarienei. Oi, kirsim!



4-6 valgytojams prireiks:
1 kg nuluptų svogūnų
2 ir 1/2 valgomojo šaukšto aliejaus
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
15 džiovintų slyvų
1 su kaupu valgomojo šaukšto pomidorų pastos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
3-4 išdorotų ir nusūrintų silkių

Silkė su karamelizuotais svogūnais ir džiovintomis slyvomis

1. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais (apie 3 mm storumo).
2. Įkaitinkite didelį prikaistuvį ant vidutinės ugnies. Supilkite aliejų. Suberkite svogūnus. Uždenkite prikaistuvį ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant prikaistuvio.
3. Po penkių minučių prikaistuvį nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažesnės nei vidutinė, įmaišykite druską. Prikaistuvio nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 1 valandą, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs.
4. Tuo metu nuplaukite slyvas, tada jas mažame prikaistuvyje užpilkite vienu puodeliu vandens, užvirkite ir pavirkite 5 minutes. Po to slyvas nedelsiant nusunkite, pasilikdami pusę puodelio nuoviro. Jo dar prireiks.
5. Keptuvės viduryje (po valandos kepimo) padarykite, prastumdami svogūnus į šonus, vietos, supilkite pomidorų pastą ir pora minučių maišant pakepkite, tada įmaišykite ją į svogūnus.
6. Paskui įmaišykite pasiliktą slyvų nuovirą, troškinkite svogūnus dar apie pusvalandį, pamaišant dažniau. Slyvas supjaustykite plonais griežinėliais. Silkę supjaustykite 1 cm storio gabalėliais.
7. Galiausiai į svogūnus įmaišykite susmulkintas slyvas, pakaitinkite 1-2 minutes ir nuimkite nuo ugnies. Pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir atvėsusį šį "užkoltą" uždėkite ant silkės. Niam!

Komentarų nėra: