2012 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Antroji iš 33 laimės akimirkų

Antroji iš 33 laimės akimirkų...
...Pienių jūra užlieja miestą, skalaudama pilkas gatves, o jos šiltas spindesys plūsta į praeivių širdis ir skatina šypsotis. Eidamos su bendradarbe pirkti ko nors pietums, prisimename, kaip vaikystėje pindavome pienių vainikus ir kaip po to nenusilpaudavo pirštai. Rūpestingai nuskinu didžiulį pienės žiedą, kuris svajingai siūbuoja ant savo plonyčio kotelio, ir padovanoju pienę bendradarbei, sakydama:    
- Tu esi mano saulė.
Ji nuoširdžiai dėkoja. Grįžusi į ofisą, įmerkia pienę į stiklinę su vandeniu. Visus, kas pamato geltonąją viešnią, ima džiaugsmingas juokas. Ak, ar tai nėra laimė?...

Kiekvieną pavasarį aš sau žadu, kad kasdien stebėsiu, kaip keičiasi gamta, kaip pražysta mėlynos žibutės, kaip iki ryto lyja vis šiltesnis lietus, maitindamas žemę, bet ir vėl, atrodo, kad per vieną naktį viskas pražydo, sužaliavo. Šiomis dienomis, be to, kad medžiai apsipylė dailiais lapeliais, man labai patinka šilumos ir vėjo santykis. Galėčiau vaikščiotis ir vaikščiotis po miestą visai be priežasties. Ir tai būtų labai prasminga.

Prisimenu, kai pirmus kartus šonkauliukus marinavau su uogiene, iš tiesų, buvau tik girdėjusi, kad taip marinuoti šonkauliukai tiesiog tirpsta burnoje, bet kiek ir kokios uogienės dėti neturėjau žalio supratimo. Taigi, išbandžiau su vyšnių, slyvų, bruknių ir raudonųjų serbentų uogienėmis, į marinatą įmaišydama tai mažiau, tai daugiau šaukštų šio tėvų su didžiule meile išvirto gėrio. Patys skaniausi šonkauliukai, pagal mano alkanų valgytojų tvirtinimus, yra su raudonųjų serbentų drebučiais. Todėl nekantraudama ir dalinuosi šiuo receptu, kuris tikrai Jūsų neapvils.
   
4 didelėms porcijoms reikės:
1 su 1/2 kilogramo kiaulienos šonkauliukų
Marinatui:
3 valgomųjų šaukštų raudonųjų serbentų žėlė (drebučių)
3 valgomųjų šaukštų garstyčių
3 - 4 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
2 valgomųjų šaukštų sojos padažo
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1 valgomojo šaukšto skysto medaus
1 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuotos imbiero šaknies
2 didelių smulkiai supjaustytų česnako skiltelių
3 arbatinių šaukštelių saldžiosios raudonos paprikos miltelių
2 arbatinių šaukštelių druskos
1/3 arbatinio šaukštelio maltos džiovintos kalendros
1/2 arbatinio šaukštelio maltų džiovintų petražolių
1/2 arbatinio šaukštelio maltų džiovintų raudonėlių
1 arbatinio šaukštelio džiovintų svogūnų drožlių
1/2 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
1/3 arbatinio šaukštelio malto 5 rūšių pipirų mišinio
Patiekimui: 300 g ilgagrūdžių ryžių ir mėgstamų salotų

Taip paruošti šonkauliukai gali būti valgomi per pietus, per bet kokią šventę ir bet kokia proga. Be to, valgant šiuos šonkauliukus, būtina dalintis, klausytis aplinkinių čepsėjimo ir už nugaros jausti, kaip apsilaižomi pirštai, prieš nusiplaunant rankas. Jeigu jūs atsidursite tokioje aplinkoje, neturėsite laiko galvoti apie jokias kalorijas. Beliks tik mėgautis...

Su raudonųjų serbentų drebučiais kepti šonkauliukai. Labai skanūs

1. Dubenėlyje gerai sumaišykite visas marinato sudedamąsias dalis. Turite gauti vienalytę masę.
2.  Šonkauliukų juostą nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite į gabaliukus - po vieną kauliuką vienam gabaliukui. Gabaliukus sudėkite į kepimo maišą, ant jų supilkite marinatą. 
3. Šonkauliukus gerai apvoliokite marinate, tai lengviausia daryti rankomis. Šonkauliukus marinuokite 2-3val., vis papurtant kepimo maišą, kad marinatas pasiskirstytų tolygiai.
4. Praėjus 2-3 val. kepimo maišą užriškite, dėkite į skardą, šonkauliukus maiše paskirstykite taip, kad nebūtų vienas ant kito.
5. Iš pradžių kepkite iki 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Praėjus 50 min. iš orkaitės ištraukite skardą ir atsargiai nukirpkite viršutinę maišo dalį. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 200 C. Šonkauliukus apliekite susidariusiomis sultimis ir kepkite 15 min. Tada, vėl išimkite skardą, šonkauliukus apverskite, aplaistykite sultimis ir vėl kepkite 15 minučių.Skanaukite :)     

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Iš ryto užmarinavau šonkauliukus, viską sudėjau pagal receptą, tik vietoj džiovintų svogūnų įdėjau paprastų. Marinatas jau pats savaime gavosi labai skanus. Nekantrauju vakare paragauti šonkauliukų. Ačiū už įkvepiančius receptus.

Lina

Simona rašė...

Lina, labai smalsu sužinoti, ar patiko? Ačiū, kad išbandei :)

Anonimiškas rašė...

Gavosi labai skanūs, net neįsivaizdavau, kad taip gerai išeis be prieskonių mišinio. Dabar visad kepsiu tik taip - skanu:)

Lina

Simona rašė...

Lina, super super super :)