2012 m. balandžio 30 d., pirmadienis

Pirmoji iš 33 laimės akimirkų

Praėjusio savaitgalio oras buvo jaukiausias iš visų mano gyvenimo balandžius buvusių orų, kuriuos tik prisimenu. Atrodo, jog per naktį susprogo medžių šakos, sužaliavo kiemai, ir pirmą kartą šiais metais, atsiraitojusi kelnes, vaikščiojau basomis po žolę. Giliai kvėpuodama gėriau į save pavasarį ir klausiausi, kaip aplinkui auga gėlės. Tikra tiesa yra ta, kad patys svarbiausi dalykai gyvenime slepiasi už paprastumo ir artimumo, būtent todėl kartais ir sudėtinga pamatyti laimę, nors ji visai prieš akis. 


Jin Shengtan užrašė 33 tokias laimės akimirkas, ir nė viena iš jų nebuvo susijusi su sudėtingais ar nepasiekiamais dalykais, štai viena iš jų:
"Pavasario naktį geriu su romantiškais draugais, esu gerokai apsvaigęs, man nelengva sustoti, bet taip pat sunku ir toliau gerti. Supratingas jaunas padavėjas atneša pakelį fejerverkų. Jų yra apie dvylika. Pakylu nuo stalo, einu ir juos uždegu: sieros kvapas užlieja šnerves, patenka į smegenis ir visu kūnu pajuntu ramybę. Ak, ar tai nėra laimė?"


Man patinka žvelgti į kiekvieną momentą kaip į kažką naujo, unikalaus, suvokti, jog aplinkui viskas keičiasi, ir aš galiu būti tų pokyčių dalimi įprastuose kasdienybės šiokiadieniuose. Tai ir netyčia surastos Jin Shengtan mintys apie laimę įkvėpė sukurti savo 33 nepaprastai paprastų laimės akimirkų sąrašą.


Pirmoji iš 33 laimės akimirkų...
...Vakarieniavome sode visi kartu šalia namo prie seno žaliai nudažyto stalo. Visai netoli vidurnaktis. Šiltas balandžio paskutinių dienų vėjas glosto einančių miegoti namiškių veidus ir nuogas rankas. Mano žmogus ir mama nurenka stalą, o aš užsisvajojusi sėdžiu, spoksodama į žvaigždėtą dangų. Iki manęs atsklinda garsai: virdulio šnypštimas ir kaip mano žmogus paima arbatos puodelį ir šaukštuką, sutarškindamas jais, silpnos dejonės iš kasetinio grotuvo, senelių kambaryje grojančio vieną iš pirmųjų melodijų prieš miegą. Užsimerkiu ir įsidedu šią akimirką giliai į širdį. Kai atsimerkiu, pamatau ateinantį mano žmogų su dviem puodeliais kvapnios arbatos ir megztiniu man, kad nesušalčiau. Ak, ar tai nėra laimė?...  


Taigi, kaip supratot, savaitgalį atidarėme valgymo lauke sezoną. Penktadienį kaimynus viliojome naminėmis picomis, šeštadienį - kas šašlykais, kas bulvių koše su daug daug šalto kefyro, o sekmadienį - ypatingu obuolių pyragu. Kaip tik idealiai tinkančiu pasiimti į iškylas, kur susirenka visas būrys valgytojų.



1 pyragui, kuriuo galėsite pavaišinti iki 20 smaližių, reikės:
7 vidutinio dydžio obuolių
400 g kambario temperatūros tikro sviesto
1 puodelio (250 ml) cukraus
4 didelių kiaušinių
1 su ½ puodelio (250 ml) bulvių krakmolo
8 kupinų valgomųjų šaukštų miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Apibarstymui: 1 valg. šaukšto cinamono ir 4 valg. šaukštų (su kaupu) cukraus

Šį pyragą pirmą kartą kepė mano tėtis į gimtadienį susirinkusiems smaližiams. Iš tiesų, net saldumynų nemėgstantys kritikai, ragaudami jį, užmiršta, jog nemėgsta saldumynų ir tiesia ranką prie dar ir dar vieno gabalėlio. Pyragas atrodė įspūdingai, gimtadienis pasisekė, o aš iki šiol niekaip negaliu liautis kepusi šio pyrago, nes jis tikrai ypatingas. Labai labai skanus.
Primygtinai rekomenduoju tikro (geriausiai naminio) sviesto nemainyti margarinu ar tepiuoju riebalų mišiniu, nes šio pyrago skonio ir pasisekimo paslaptis ir yra šis ingridientas - tikras naminis sviestas.

Ypatingas tėčio obuolių pyragas

1. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
2. Kambario temperatūros sviestą ir cukrų plakite tol, kol pasidarys šviesi puri masė. Po vieną mušdami kiaušinius, gerai išplakite.
3. Į kiauušinius su sviestu įmaišykite krakmolą, miltus ir kepimo miltelius. Gausite tirštą tešlą.
4. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą orkaitės kepimo skardą ir išlyginkite. Ant tešlos išdėliokite obuolių skilteles. Viršų apibarstykite su cinamonu sumaišytu cukrumi.
5. Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol pyrago viršus gražiai apskrus. Leiskite šiek tiek atvėsti ir ragaukite, ir vaišinkite :) Skanaus... 

4 komentarai:

Ieva rašė...

Stebukle Tu!

Simona rašė...

Ieva, ačiū Tau, įkvėpimas naujam įrašui garantuotas :) Ačiū...ačiū...ačiū :)

Anonimiškas rašė...

Kokio dydžio skardą naudojai?:)

Simona rašė...

Anonimiškas, mano skardos dydis, kurioje kepiau šį pyragą 24x32.