2011 m. lapkričio 1 d., antradienis

Bendravimas su niurgzliais ir pikčiurnomis

Patebėjau, jog tai, ar jaučiamės saugūs ir laimingi, labai stipriai priklauso nuo mūsų santykių su kitais žmonėmis. Kiekvienam iš mūsų svarbu būti reikalingam, suprastam, vertinamam, mylimam, įnešti teigiamų pokyčių į artimiausių, o kartais visai nepažįstamų, žmonių gyvenimus. Todėl dažniausiai stengiamės bendrauti su gerais žmonėmis, kurie mus žavi, kuriems jaučiame meilę ir pagarbą.
Tačiau kartais mes privalome būti, bendrauti ar bendradarbiauti su žmonėmis, kurie mums visiškai nepatinka, kitais žodžiais sakant, "gadina gyvenimą". Nepaisant to, koks optimistas ar teigiamai nusiteikęs žmogus bebūtum, pikčiurnos ar cinikai, kurių manymu, gyvenimas yra visiškas blogis, paima ir išmuša iš vėžių. Ne kartą esu patyrusi, jog kaltinantys, pikti aplinkiniai lengvai gali "įstatyti" į nepatogią padėtį. 
Reikia stengtis priimti kitus ne tik lengvose situacijose, tačiau tikrai nereikia apie juos visą laiką galvoti. Kartais žmonės, kurių elgesys mums nepatinka, ima ir užkariauja didžiąją dalį minčių. Atvirkščiai apie tokius žmones reikėtų galvoti kiek įmanoma mažiau, geriau apkabinti mylimą ir mylintį žmogų, kas atneš žiupsnelį laimės.
Dar vienas dalykas, kurio imamasi, bendraujant su niurgzliais, pastangos juos pakeisti. Tai beveik neįmanoma misija. Ir nereikia dėl to jausti kaltės. Tik pats žmogus gali įvertinti tai, ką turi, tai, kaip elgiasi ir, jei nori, pasikeisti. Galime su juo pasikalbėti, manau, netgi būtina būti atviru, išsiaiškinti, kokios problemos, jį kamuoja, pabandyti sužadinti jo svajones ir džiaugsmą gyvenimu, tik jokiu būdu nesiginčyti ir neįrodinėti savo tiesos. Nors nelengva, bet reikia išmokti priimti kiekvieną tokį, koks jis yra, nesmerkiant ir nekritikuojant. Taigi, stenkimės toleruoti žmones, ypač tuos, kurie yra kitokie nei mes, net jei jų požiūris mus erzina. 
Svarbiausia siekti savo tikslų, net nemėginant kokiam nors niurgzlai įtikti ir pritarti, jog nėra laimės šioje žemėje. Juk Tu ir aš žinom, kad gyvenimas linksmas, tik svarbu rasti laiko žaidimams, juokui, apsikabinimams ir tikriems draugams, kurie įkvepia.
 
Pirmoji lapkričio diena. Gatvėse vis daugiau nukritusių medžių lapų, vis daugiau balų ir vėjo nubrozdintų skruostų. Man labai patinka tas ramumo jausmas, kuris apima prieš kiekvieną naują mėnesį. O lapkritį tampu itin tingia ir lėta - galiu valandų valandas stebėti iš kaminų kylančius dūmus ir tokiu būdu medituoti, mintimis keliaudama po visas pasaulio šalis.  
Taigi, šiandien pietums gaminau nesudėtingą ir labai jaukų baklažanų parmigiana. Kai iš orkaitės pradėjo sklisti pažįstamas šio daržovių patiekalo kvapas, supratau, kad puikesnio būdo patiekti baklažanams apsiniaukusiomis rudens popietėmis tikriausiai nėra. Receptas išsiilgusiems paprastumo ir sūrių bei daržovių mėgėjams - baklažanai sudedami sluoksniais su tiršta pomidorų tyre, tarkuotu parmezanu ir apkepami su švelnia mocarela. Mano manymu, tai žodžiais nenusakomo puikumo derinys. Jei pas mane ateitų į svečius žmogus, kuris niekada nebūtų ragavęs baklažanų, manau, pavaišinčiau jį būtent baklažanų parmigiana.
Rudenį troškiniams ir sriuboms renkuosi konservuotus pomidorus, kadangi skanių ir šviežių ir prinokusių pomidorų sezonas baigiasi, o bet kokių pomidorų valgyti nesinori.
Aš naudoju džiovintus bazilikus, bet jūs galite rinktis tokias žoleles, kurias labiausiai mėgstate. 

 4 porcijoms reikės:
2 didelių tvirtų baklažanų
Augalinio aliejaus kepimui
1 nulupto ir smulkiai supjaustyto didelio svogūno
2 nuluptų ir smulkiai supjaustytų česnako skiltelių
1 valgomojo šaukšto su kaupu džiovintų bazilikų
850 ml konservuotų smulkintų pomidorų
Druskos, cukraus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
100 g parmezano
100 g mocarelos rutuliuko

Baklažanų parmigiana

Pašalinę stiebelius, baklažanus nuplaukite ir supjaustykite 1 cm storio griežinėliais.Griežinėlius išdėliokite didelėje lėkštėje ir apibarstykite druska. Palikite 20 minučių pastovėti. Po to popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusį vandenį.
Uždėkite prikaistuvį ant vidutinės ugnies ir įpilkite į jį 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir 4 minutes, vis pamaišant, kepkite, kol svogūnai suminkštės. Tada sudėkite susmulkintą česnaką, išmaišykite ir kepkite 2 minutes, kol česnakas įgis spalvą. Konservuotus pomidorus ir džiovintus bazilikus sudėkite į svogūnų ir česnakų mišinį. Viską gerai išmaišykite ir ant silpnos ugnies patroškinkite 30 minučių.Vis pamaišant. Baigiant virti įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį su kaupu cukraus ir žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Galite truputį pasūdyti.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite valgomąjį šaukštą aliejaus ir kepkite pirmąją porciją baklažanų griežinėlių ant kaitrios ugnies, kol dailiai parus. Nepamirškite vis apversti. Baigę vieną partiją išdėliokite baklažanus ant padėklo ir vėl, įkaitinę valgomąjį šaukštą aliejaus, kepkite kitus. Iškepti vieną partiją užtrunka apie 10 minučių. Paragaukite vieną griežinėlį, ar pakanka druskos.
Tuo metu, kai verda pomidorų tyrė ir kepa baklažanų griežinėliai, sutarkuokite parmezaną ir smulkiais gabaliukais suplėšykite mocarelos sūrio kamuoliuką. 
Paimkite keraminį indą. Pirmiausiai įkrėskite trečdalį pomidorų padažo, tolygiai paskirstykite, paskui sudėkite sluoksnį baklažanų, ant jų plonai užbarstykite parmezano. Ant parmezano sudėkite antrą trečdalį pomidorų padažo, paskui sudėkite likusius baklažanus, ant jų vėl plonai užbarstykite parmezano. Pabaigoje turi būti paskutinė pomidorų padažo dalis, mocarelos gabaliukai ir parmezanas.
Įdėkite indą į orkaitę ir kepkite 190 C pusę valandos, kol pagels, apskrus ir iškils burbuliukų. 
Man skaniausią valgyti iškart - šiltą ir garuojantį. Skanaus :)

4 komentarai:

Unknown rašė...

Sima, aš kaip tik norėjau rašyti apie negatyvius žmones, bet kadangi Tu parašei viską, ką norėjau pasakyti, tai to nebedarysiu. :D Gal tik nuorodą įdėsiu į savo dienoraštį įsidėsiu. :)

Simona rašė...

Aušra, arba Tu, arba aš skaitom viena kitos mintis :) Bet tai jau ne staigmena ;)

Sandra rašė...

Receptas ne is Kulinarijos virtuves? :) buvau Ju italiskos virtuves pamokoje ir gaminamo si patiekala. Nuostabu ! Niekada negalvojau, jog baklazanai gali buti tooookie skanus.

Simona rašė...

Sandra, gaila man neteko apsilankyti šiose pamokose. Tikra tiesa dėl baklažanų - reikia juos prisijaukinti, bet po to - niam niam :)