2011 m. lapkričio 26 d., šeštadienis

Apie kalėdines dainas ir mėnesį brandinamą Kalėdų pyragą

Iki Kalėdų liko 28 stebuklingos dienos, taigi, kviečiu kartu išsikepti skanų ir jaukų mėnesį brandinamą Kalėdų pyragą. Tai dar tik antri metai, kai šis itin aromatingas kepinys įrašomas į privalau padaryti iki Kalėdų sarašą, bet jau laukiamas visų išalkusių kalėdotojų lyg jo kepimas mūsų namuose būtų metai iš metų besitęsianti tradicija. Pyragas itin sodrus, kupinas džiovintų uogų,sotus ir drėgnas - tikrai vertas šventinio Kalėdų stalo.

Taip gera ir tikra nusėlinti į virtuvę, uždegti keletą žvakių, išsivirti puodelį itin stiprios arbatos ir pradėti maišyti tešlą, klausantis kalėdinių dainų.


Kai klausausi kalėdinių dainų, apima šiltas ir malonus jausmas - ir visai nesvarbu, ar viskas gerai, ar - nelabai. Tikriausiai todėl manęs nei trupučio neerzina, kad kalėdinė muzika parduotuvėse pasigirsta jau lapkričio pabaigoje. Taip ir šiandien neatsilaikiau: niūniuoju prie kasos kartu su Wham!, staiga pasijuntu įtariai stebima pardavėjos - ji paklausia, ar jau esu 18 m., į rankas imdama brendžio butelį. "Kalėdų pyragui laistyti" - su didžiule šypsena atsakau, tačiau šie žodžiai pardavėjos neįtikina ir tenka iš rankinės traukti asmens tapatybės kortelę. Kaip juoktųsi mano mama, jei būtų buvusi šalia, kuri vis mėgsta priminti, jog mano trisdešimtmetis jau visai ne už kalnų. Kai į tašę susikraunu prekes, ausinuke pradeda skambėti The Sell Season ir pasijuntu taip lyg būtų įrodyta, jog Kalėdų senelis iš tiesų egzistuoja. O gyvenimas tampa lengvas - kaip sniegu kvepiantis oras, kaip gero žmogaus apkabinimas, kaip stebuklo laukimas...


Tegyvuoja Kalėdų laukimas lapkričio jaukioje darganoje :) Visus apkabinu ir kviečiu prisijungti prie Kalėdų pyrago kepimo, besiklausant visada surandančių kelią į širdį kalėdinių dainų:

1. Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You 
2. Norah Jones And Willie Nelson - Baby, It's Cold Outside 
3. She & Him - Blue Christmas 
5. Jason Mraz - Winter Wonderland
6. Wham! - Last Christmas
8. Frank Sinatra - Santa Claus Is Coming To Town 
9. She & Him - Sleigh Ride
10. Paul McCartney - Wonderful Christmastime
11. Dean Martin - White Christmas 
12. The Raveonettes - The Christmas Song
13. Eisley - Oh Holy Night
14. Star - The Swell Season
15. Bob Dylan - Little Drummer Boy
16. The Bird And The Bee - Carol Of The Bells
17. Jenny O. - Get Down For The Holidays
18. Florence + The Machine - Last Christmas (Wham! Cover)
19. Feist - Lo, How a Rose E're Blooming 
20. Aktorių Trio - Kalėdos
21. Vytautas V. Landsbergis - Žiema Žiema 
22. Vytautas V. Landsbergis - Angelas Ant Stogo 
23. Kardiofonas - Kalėdinė Eglutė 
24. Tabasco - Vėl Kalėdos
25. Saulius Mykolaitis - Arbata

O kokia kalėdinė daina gražiausia Tau? 


Mėnesį brandinamas Kalėdų pyragas

1 pyragui, kurio tikrai užteks 14-18 smaližiauti mėgstančių kalėdotojų, reikės:

225 g kambario temperatūros sviesto
2 puodelių rudojo cukraus, pavyzdžiui „Demerara”
4 vidutinio dydžio kiaušinių
½ puodelio pasukų (galima keisti kefyru arba rūgpieniu)
1 šaukštelio kepimo sodos
3 puodelių miltų
2 šaukštelių cinamono
½ šaukštelio malto muskato
½ šaukštelio maltų gvazdikėlių
1 puodelio mėgstamo džemo (pavyzdžiui, slyvų ar juodųjų serbentų)
1 puodelio migdolų druožlių
2 puodelių razinų
½ puodelio susmulkintų datulių
½ puodelio džiovintų vyšnių
½ puodelio apelsinų žievelių cukatų
2/3 puodelio brendžio

Mano puodelio talpa 250 ml.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros. Iki purios masės mikseriu arba mediniu šaukštu išsukite sviestą su ruduoju cukrumi.

2. Nuplaukite kiaušinius ir atskirkite baltymus nuo trynių. Sviesto ir cukraus masę sumaišykite su trynių plakiniu iki purumo.

3. “Nugesinkite” sodą. Soda “gesinama” taip: ant jos užpilama pasukų ir išmaišoma. Įmaišykite pasukas į sviesto, cukraus ir trynių masę.

4. Miltus sumaišykite su prieskoniais (cinamonu, muskatu ir gvazdikėliais). 2½ puodelius šio miltų mišinio įmaišykite į sviesto, pasukų, cukraus ir trynių masę pakaitomis su džemu.

5. Su mikseriu iki standžių putų išplakite baltymus. Jei juos gerai išplakėte, putos turi nekristi, apvertus indą. Palengva sumaišykite juos su paruošta tešla.

6. Sumaišykite likusius miltus su riešutais, razinomis, datulėmis, vyšniomis bei cukatomis ir įmaišykite į tešlą.

7. Kepimo formą (24 cm. skersmens) ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi ir į ją sudėkite tešlą. Kepkite 3-3½ val., kol pyragas visiškai iškepa. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.

8. Padėkite pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite  į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites.

Kaip smagu kartu laukti :)

13 komentarų:

Jurate rašė...

Ačiū už ypatingąjį pyragą ir dainas! Aš neturiu savo mėgstamiausos šiuo metu, visos jos gražios ir pagal nuotaikas galima pasirinkti. Kai buvau paauglė, tai gražiausia buvo "Last Christmas" :)

Jurate rašė...

O žinai, šita gi gera:

Sportas "Kalėdos" ;D

http://www.youtube.com/watch?v=N1Y0kns6UL0

Agnė rašė...

O čia tasai pyragas, kuris prieš patiekiamas uždegamas? Labai skaniai susiskaitė receptas. Reikės bandyti.

aure rašė...

Norėčiau ir aš tokio pyrago su išlaikymu, bet šis labai alkoholiškai skamba :) Ką tas alkoholis priduoda? :)

Indrė rašė...

Ir aš ruošiausi kepti tą brandinamą pyragą, bet bijau, kad neturiu kur sandariai laikyti. O ir iškepus būtų labai sunku atsisakyti jį suvalgyti :D

Anonimiškas rašė...

ammmm... Tas pyragas... Kepiau ir aš jį pernai. Nuostabu tik tai, kokią nuotaiką jis suteikia :) Bet man asmeniškai jis visai nieko ypatinga nebuvo.... Paprastas, net ne ypač skanus... Spėju, aš mažuma.. :)

Maisto Diletantė rašė...

Dainas - copy-paste :)

Pyrago nekepsiu, nes jis vistiek Kalėdų neišlauks ir bus po mažą gabaliuką suvalgytas :D

Audronė rašė...

Kepiau pernai - skanumėlis. Praėjusį savaitgalį jau iškepiau du: vieną didelį ir vieną mažą. Dabar galvoju, ar pakaks dar vieno iškepto ar reikės daugiau :) Ruošiuosi vaišinti kolegas, dovanoti draugams.

Simona rašė...

Jūrate, prašom, kaip sakoma, kad tik "mačytų" :)Last christmas man ir dabar yra viena gražiausių dainų, ypač coveriai ;)O Sporta atsimenu iš jaunystės :D visada per Kalėdų karnavalo šokius skamėdavo :D

Agnė, niekada nebendžiau uždegti :) tikriausiai, kad jis nedeginamas...bet man ir taip labai skanus :D

Aure, jei mėgsti džiovintus vaisius ir riešutus pyraguose, tikrai rekomenduoju, o alkoholis reikalingas pyrago brandinimui ;)Aš tai galvoju, kad reikėjo net du kepti, nes pernai tiesiog išgaravo.

Indre, aš tai labai gerai suvynioju ir paslepiu rūbų spintoje, ištuštinusi viena jos lentyną, ir stengiuosi nesivilioti pravynioti, kad neužsimanyčiau paragauti :D

Ananomiškas, gal tau tiesiog nepatinka džiovinti vaisiai ir uogos pyraguose, todėl ir pyragas nebuvo nieko ypatingo :) Kiekvienas turime skirtingą skonį, pvz, aš nemėgstu šokoladinių ledų. O dėl gaminimo proceso - tai tikrai magiška ir labai maloniai nuteikia :)

Maisto Diletante, smagu, kad listas pasitarnavo :) labai :) o mano draugei- tai panašiai nutiko, iki kalėdų liko tik ketvirtadalis - sakė, labai jau skanu :D

Audrone, kaip smagu, kad ir Tavo šeimoje jis surado vietelę, maniškė irgi labai laukia nesulaukia, kada tos Kalėdos ateis ir parsivešiu pyragą :) Žinok, jau gailiuosi, kad išsikepiau tik vieną :)

Yarn Engineer rašė...

AAAAh :( Nebespėju į pyrago kepimą.. būtų tik po švenčių.. ar dar nevėlu? :O

O mano kalėdinė daina yra Rosemary Clooney - Suzy Snowflake - http://www.youtube.com/watch?v=VGnx6jVJaO8

Simona rašė...

Gėlyte, labai smagiai nuteikianti daina, tikras Kalėdų džiugesiukas :) O pyragą kepti dar tikrai nevėlu ;)

Unknown rašė...

mm, net seilytė tįįsta :)
man paaačios kalėdiškiausios dainos, aišku, ir list'as kalėdinis:) Yra Tele bim bam "Kalėdos" ir "Kalėdos atlingavo", jos visada mano mp3 gyvena, o paklausius "Kalėėėėėdos, laukia jų visi vaikai, Kalėėėėėdos" net ir vasaros viduryje pakvimpa Kalėdomis :)

Simona rašė...

Žabankštėle, ačiū, kad priminei, net nesitiki, jog pamiršau Tele bim bam...tikra gėda, nes šios dainos tokį jaukumą ir šulumą spinduliuoja. Tikrai pakvimpa Kalėdoms, jų Paklausius :)