2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Tėčiams, kurie mėgsta grybus

Iki Tėvo dienos liko visai nebedaug: 4 šiltos birželio dienos ir aš vis dažniau pagalvoju apie tėtį. Vienas iš veikimų, kuriuos jis labiausiai mėgsta, yra grybavimas.  
Kaip galima užmiršti...
...ankstyvus rytus - miške drėgna ir vėsu. Medžiai, iškėlę kiauras žalias skaras, laukia dar neiškritusios rasos. Aš ir tėtis įlipam į rūką, kuriame slepiasi žolės, samanos ir grybai. Grybavimas vos ne toks pat nuotykingas kaip ir stebėjimas besikeičiančių vaizdų pro traukinio langą. Tiesa, aš nesu itin sėkminga grybautoja. Nes grybavimas, nors ir azartiškas užsiėmimas, bet tolimesnis man nei tiesiog tylus bundančio miško stebėjimas. Miškas vieta didelėms svajonėms. Miškas išgelbsti, kai pabundi pavargęs ir blogos nuotaikos.
Priešingai nei aš, tėtis labai mėgsta grybauti. Jis turi savitą grybavimo būdą, savus grybavimo ritualus, savas grybų augimo vietas, atrodo, per jas gali praeiti dešimtys grybautojų, tačiau tose vietose vistiek jo lauks grybai. Kai pamaitai tėčio krepšį, pilną iš samanų išrankiotų voveraičių ir baravykų, patiki, jog miške auga grybai, jų ten gausu.   

Ar žinai, kas gražiausia grybaujant? Būti su tėčiu.

MAKARONAI SU MIŠKO GRYBAIS IR KEPTU KAMAMBERU

Tai tikrai skanus ir nesudėtingas receptas. Kai sūrį įkišite į orkaitę, kol jis keps, galėsite paruošti miško grybų padažą ir išvirti makaronus, kad viskas būtų paruošta vienu metu. Jei neturite miško grybų atsargų, gaminkite iš pievagrybių ar kitų prekybos centre "rastų" grybų. Tai iš tiesų nuostabūs makaronai. Labiausiai jie man patinka savo sūriškumu. Mmm... Ir grybais. Daug grybų.  

4 porcijoms, nepaisantiems nusikalstamo sūrio ir grietinėlės kiekio, reikės:
4 česnako skiltelių
100 g miško grybų
100 ml grietinėlės
100 g parmezano
120 g kamambero
1 šaukšto džiovintų itališkų žolelių
200 g makaronų
12 vyšninių pomidorų
1 šaukšto sviesto
aliejaus
druskos ir pipirų
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išvyniokite sūrį, įdėkite jį į nedidelę kepimo skardą. Viršuje įpjaukite apskritimą, nulupkite odelę ir išmeskite arba suvalgykite. Vieną česnako skiltelę nulupkite ir susmulkinkite. Susmulkintą česnaką suberkite ant sūrio ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Užberkite itališkas žoleles ir 10 g tarkuoto parmezano. Kepkite apie 25 min., kad sūris išsilydytų.
2. Keptuvę užkaiskite ant ugnies ir išlydykite sviestą bei įpilkite truputį aliejaus. 3 česnako skilteles supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į keptuvę. Kepkite pora minučių, kol apskrus. Po to grybus suberkite į keptuvę ir kepkite 5 min. Pagal skonį atsargiai pagardinkite druska ir pipirais. Kol grybai kepa, supjaustykite pomidorus. Pomidorus suberkite į keptuvę ir 2 min. kepkite. Supilkite grietinėlę, padažą užvirkite ir vieną minutę pavirkite. 
3.  Užvirkite didelį puodą sūdyto vandens. Kai sūriui kepti bus likusios 10 min., suberkite į puodą makaronus ir virkite, kaip nurodyta gamintojo. Makaronus nukoškite. Į karštus išvirtus makaronus įmaišykite grybų ir pomidorų padažą. Suberkite sutarkuotą parmezaną. Paskaninkite druska bei pipirais ir gerai išmaišykite. 
4. Išdalykite makaronus į dubenėlius. Užpilkite lydyto kamambero.

1 komentaras:

Sonata rašė...

Gan dažnai gaminuosi labai panašius, tik jūsų gražesni:) Būna kartais ir į darbą nusinešu, turiu nusipirkusi specialiai maistui indą, laikantį šilumą iki mano pietų pertraukos:)