2018 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Iki Kalėdų liko 3 dienos: sausainiai su migdolais ir anyžiais

Apšerkšnijusios medžių šakos ir dulsvos, speigu dvelkiančios sutemos. Languose vis daugėja žibančių lempučių, o vėjas nepavargdamas bloškia į veidą minkštus sniego kąsnius. Apstulbstu, kaip iš tolimos vaikystės sugrįžta akimirkos, kai, artėjant Kalėdoms, žinojau, kad išsipildys stebuklas, ir žinojau, kad širdies durys plačiai jam atvertos - net minties tada nebūtų kilę, kad, bėgant metams, tas duris kažkas užrakins ir reikės pūgose ieškoti raktų. Kaip gerai, kad sugrįžta pūgos...




Kalėdos ateidavo kaip pojūčių banga ir užliedavo nuo galvos iki kojų, nors dažniausiai sveikdavau lovoje (iki 7 klasės beveik kiekvieną žiemą sirgdavau angina), o vienintelė pramoga, stipriai karščiuojant, būdavo ant eglutės iškabintų lempučių mirksėjimas. Regėdavau pasaulį iš naujo - ramesnį, lėtesnį, taikesnį. Pasijutus geriau, traukdavau iš kluono dulkėtas rogutes, metaliniu karkasu ir spalvotomis lentelėmis, ir Kalėdos ateidavo kaip girgždantis sniegas, veržlus lėkimas ir nuo vėjo įraudę žandai.






Oi, pasiklydau prisiminimuose, o šiandien mano namai kvepia sviestu, anyžiais ir ... cukruotais sausainiais. Kalbant apie sausainius, šie, kurių receptu dalinuosi - tai šiek tiek prašmatnesni (man labai šventiški!) trapios tešlos sausainiai su skrudintais migdolų miltais ir anyžiais. Tirpstantys burnoje, delikatūs, sviestiniai, su pasikaramelizavusiais traškiais pakraščiukais. Jie vieni pirmųjų, kuriuos kepu Kalėdoms, kadangi uždaryti sandarioje dėžutėje, švieži ir aromatingi išlieka keletą savaičių.





Apie 60-70 mažų sausainėlių reikės:
100 g migdolų miltų
460 g kambario temperatūros sviesto
70 g cukraus pudros
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 ir 1/4 arbatinio šaukštelio maltų anyžių (galite ir daugiau, jei mėgstate šį prieskonį) 
520 g miltų
Cukraus pudros sausainių apvoliojimui

Sausainiai su migdolais ir anyžiais

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Supilkite migdolų miltus ir tolygiai paskirstykite. Skrudinkite 4 minutes, po to išmaišykite ir kaitinkite dar 2 minutes, kol migdolų miltai įgaus aukso atspalvį.
3. Apskrudusius migdolų miltus visiškai atvėsinkite. Aš tai darau balkone.
4. Kai migdolų miltai atvės, sviestą išsukite su cukraus pudra, druska ir maltais anyžiais iki purios, balsvos masės. Patogiausia tam naudoti mikserį ar maisto smulkintuvą. Cukraus pudrą, prieš išsukant su sviestu, rekomenduoju išsijoti.
5. Į išsuktą sviestą gerai įmaišykite migdolų miltus, galiausiai dalimis į tešlą berkite miltus, iš pradžių maišykite šaukštu, vėliau rankomis.
6. Kai tik neliks sausų miltų, gautą lipnią masę suvyniokite į maisto plėvelę ir palikite pailsėti šaldytuve. Geriausia per naktį, bet užteks ir geros valandos.
7. Kai būsite pasiruošę kepti sausainius, įkaitinkite orkaitę iki 160 C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
8. Tešlą plonai iškočiokite (apie 5 mm) ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus. Jei tešlą laikėte per naktį šaldytuve, leiskite jei 20-30 min. pabūti kambario temperatūroje, kol taps ideali kočiojimui.
9. Formele arba stikline išspauskite sausainius.
10. Sausainius sudėkite į kepimo skardą, paliekant nedidelius tarpus, nes kepant sausainiai šiek tiek plečiasi, ir kepkite apie 11-15 min., kol sausainių krašteliai taps blyškiai auksiniai. Prižiūrėkite, kad sausainiai nesudegtų. 
8. 5 minutes palikite vėsti skardoje, tada dar šiltus apvoliokite cukraus pudroje. Sausainiai turi pilnai ja pasidengti. Perteklių nupurtykite.
9. Ant atvėsusių sausainių, jei norite, galite užsijoti dar cukraus pudros. 

Komentarų nėra: