2018 m. lapkričio 28 d., trečiadienis

Iki Kalėdų liko 26 dienos: kakaviniai sausainiai su datulių karamele

Gurkšnoju karštą vyną su gruodžiu prieš akis ir jo trumpesniais, ir tamsesniais vakarais. Sneigėja. Galbūt tuoj iš širdies pasnigs ir prie batų ims lipti pakylėjantis baltumas. Kaip nepatogu - tas sniegas, sako. Bet taip jau yra: aš džiaugiuosi, kai jo būna daugiau nei dešimt centimetrų. Dar sako - kaip atsibodo visur cypaujantys džinglbels'ai. Juk Kalėdos dar už jūrų marių. O man atrodo, kad jau perėjo daug miškų, perkopė daug kalnų ir tuoj tas negreit ims ir užklups. Aš ir pati šypsausi iš tokio savo naivumo, ir kartu graudenuosi, kad neišaugu iš Kalėdų laukimo.   




Prisimerkiu ir galvoju, ar tikrai jau taip blogai visos tos girliandos, išpuoštos vitrinos bei blizgučiai? Mat kas gali būti šventiškesnio už suvaikėjusį pasaulį. O, šiaip tai, esu visų tų prieškalėdinių veiklų gerbėja. Ilgomis gruodžio naktimis uždegti kvapnių žvakių ir klausytis kalėdinių melodijų, ilgam pasiliekančių galvoje. Taip, tai aš. Paslaptingą ir tamsų metą, kai bet koks gestas ir žodis tampa jautresniu ir geresniu, jausti, kaip paleidi viską, kas per metus įvyko ne taip. Kas galėtų patikėti, kad ir su nuoskaudomis atsisveikinti nėra paprasta. Pabūti su savimi ramumoje, iš orkaitės dvelkiant sausainių aromatui.



Vienaip ar kitaip visame tame slypi paslaptis, ypač sausainių kepime. Laikas sulėtėja ir net nepajunti, kiek užtrunki maišydamas, minkydamas, formuodamas, viskas saldu, kvapnu, malonu. Sausainis po sausainio. Miltuotomis rankovėmis išsklaidai kasdienybės, nuovargio, liūdesio miglas. Šiuos sausainius kepiau praėjusį savaitgalį, ir penktadienį, ir šeštadienį, ir sekmadienį. Su jais visad taip būna, kad nepavyksta išlaikyti ilgiau nei dieną. Dar keli žodžiai apie gamybą - iš pradžių tešla, užmaišyta iš medaus, miltų bei sviesto, bus minkšta ir lipni, todėl jai būtina (tiesiog privaloma) pailsėti šaldytuve.



Atvėsusi tešla sutvirtėja, išnyksta lipnumas, bet ji vis tiek išlieka maloniai minkšta, nei kiek ne sausa. Vienas džiaugsmas su šia tešla tada dirbti! Nereikia jos nei miltais barstyti, nei rankų vandeniu vilgyti, atgnybi vėsų kaštono dydžio tešlos gabaliuką, greit greit suformuoji rutuliuką, dedi jį ant kepimo skardos, viduryje nykščiu įspaudi duobutę ir kartoji, kol kepimo skarda prisipildo mažų šokoladinių šulinukų.

Iškepti sausainiai yra tikri trapios tešlos kepiniai - traškūs, tirpstantys burnoje ir pasklindantys minkštais trupinėliais, o dar ta kakava ir viso grūdo miltai, suteikiantys jų skoniui sodrumo, net, sakyčiau, pikantiškumo. Bet tai dar ne viskas. Šiems sausainiams būtinai reikia minkštos ir glotnios, šiek tiek padruskintos datulių karamelės, vos vos kvepiančios riešutais ir kokosais. Dosnaus, kupino šaukštelio kiekvienam sausainiui. Turite manimi pasitikėti ir išbandyti šį gardumą.

14 sausainių reikės:
130 g viso grūdo speltų miltų
15 g ryžių miltų (aš naudoju rudųjų ryžių miltus, galite pakeisti kukurūzų krakmolu)
15 g kokybiškos kakavos (kakavos sviesto joje turi būti 21 proc.)
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
115 g šalto Ghee sviesto (jei naudosite paprastą sviestą, jis turi būti kambario temperatūros)
40 g minkšto medaus (švelnaus skonio pavasarinio ar liepų žiedų)
4 g vanilinio cukraus

Įdarui (datulių karamelei) reikės:
Medjool datulių (jos - didelės ir karamelinės; galite keisti ir kitomis, bet tada imkite dvigubą kiekį, t.y. apie 10-12 datulių) 
4 valgomųjų šaukštų kokybiško žemės arba migdolų riešutų sviesto
2 valgomųjų šaukštų nerafinuoto kokosų aliejaus
4 g vanilinio cukraus
1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Kakaviniai sausainiai su datulių karamele 

1. Dubenyje gerai išmaišykite speltų miltus, ryžių miltus, kakavą ir druską. Atidėkite į šalį.
2. Kitame dubenyje mediniu šaukštu išmaišykite sviestą, medų ir vanilinį cukrų, kol masė taps vienalytė. Tai ilgai neužtruks - apie dvi minutes.
3.  Į sviesto ir medaus masę supilkite miltų mišinį ir išmaišykite mediniu šaukštu, kol viskas maždaug sulips į vieną gabalą. Nepermaišykite.
4. Gautą tešlą sukrėskite ant maistinės plėvelės, įvyniokite į ją tešlą ir padėkite į šaldytuvą 1 valandai pailsėti.
5. Kol tešla vėsta, pasiruoškite įdarą - datulių karamelę. Iš datulių išimkite kauliukus, nuplaukite jas, tada užpilkite karštu vandeniu ir palikite mirkti 10-15 minučių. Nupilkite nuo datulių vandenį, pasilikdami jo 3 valgomuosius šaukštus. Maisto smulkintuvu sutrinkite datules, atsidėtą vandenį, riešutų sviestą, kokosų aliejų, vanilinį cukrų ir druską iki vientisos, kreminės masės.
6. Kai tešla sutvirtės ir atvės, orkaitę įkaitinkite iki 175 C. Į skardą įtieskite kepimo popierių.
7. Atvėsusią tešlą padalykite į 14 dalių. Rankomis formuokite rutuliukus, dėkite juos ant kepimo skardos, viduryje nykščiu įspausdami duobutes. Išdėliokite sausainius ant paruoštos skardos taip, kad tarp jų būtų maždaug 2 cm pločio tarpai. Kepkite 15 minučių.
8. Ištraukę sausainius iš orkaitės, nedelsdami, šaukštu atsargiai pagilinkite įdubimus, tada visiškai atvėsinkite. Įdarą negailėdami kraukite į visiškai atvėsusių sausainių duobutes.
9. Sausainiai šaldytuve gali būti laikomi iki 3 dienų, bet gražiausi ir gardžiausi būna tą pačią dieną, pastovėję keletą valandų šaldytuve. Sausainius galite iškepti iš anksto, bet įdarą rekomenduoju visada ruošti tą pačią dieną, kada norite šiuos sausainius skanauti. Nebent jums, kaip paprastai man, nelabai rūpi, kiek pasikeitusi datulių karamelės spalva :) 

1 komentaras:

Aušrinė rašė...

Tobuli sausainiai :) Ačiū!!!