2015 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Kalėdos atkeliaus už 8 dienų nuo šiandien: vienakąsniai maltų karštai rūkytų dešrelių "velingtonai"

Kaime, būdama dar visai maža, kai nušniokšdavo tokios pūgos, jog dangus susimaišydavo su žeme ir kieme supustydavo dideles baltas kalvas, vakarais išeidavau su seneliais, triūsiančiais apie gyvulius, į lauką ir spoksodavau, kaip elektros lempa, kurią diedukas buvo pritvirtinęs prie kluono stogo, apšviečia sniegą. Dar visai šviežiai apsnigusį.



Artėjant šventėms, atrodė, jog visada kažkas pasirūpins sniegu ir pasirūpindavo - girgždančiu, pogiliu, žėrinčiu. Taip pat pasiutišku, netgi skaudžiu, šalčiu. Nuo kurio pyškėdavo medinės tvoros, o širdyje gimdavo stebuklo nuojauta. Iš tikrųjų, jokios kitos šventės nesiilgėdavau ir nelaukdavau taip stipriai, kaip Kūčių ir Kalėdų.


Mūsų šventės yra iš tų, kai visi nuo ankstyvo ryto susirenka virtuvėje, kalbasi, dalinasi prisiminimais, gamina, ragauja, kartais šiek tiek pasibara. Prisimenu vien šilumą: kaip įdaromas karpis, kaip ruošiamos kelios silkės, kaip tariamasi, ką gaminti Kalėdų pietums, kaip visi šeimos nariai kažkuo pasirūpina. Kaip Kūčių stalas užklojamas šienu, užtiesiamas balta it sniegas staltiese. Kaip mylima, globojama, palaikoma.




Mur, mur... gal jau metas receptui? Šįsyk siūlau pasigaminti vienakąsnių maltų karštai rūkytų dešrelių "velingtonų". Šypt! Šypst ir kabutės - tam, kad įprastas velingtonas - tai jautienos išpjova, apdėta smulkintais grybais ir suvyniota į sluoksniuotą tešlą. Dalykas tas, kad buvau susiplanavusi prikepti pyragėlių su malta mėsa ir prisipirkusi sluoksniuotos tešlos, pistacijų, džiovintų spanguolių, tik ne mėsos, o į parduotuvę eiti antrą kartą nesinorėjo. Aišku, karštai rūkytoms dešrelėms yra visokių būdų patiekti, bet kai aš jas pamačiau šaldytuvo lentynoje, iš karto supratau, kad sumalus jos bus puikus įdaras netikriems velington'ukams, apibarstytiems aguonomis. Galiu pasakyti tiek - tobula! Ir ką tik iš orkaitės ištraukti, ir šalti. Ir su taure karšto vyno.  


24 vienakąsniams maltų karštai rūkytų dešrelių "velingtonams" reikės:
250 g karštai rūkytų sausų "Kitchen Me" antienos dešrelių
45 g išlukštentų ir stambiai susmulkintų pistacijų
50 g džiovintų spanguolių
2 valgomųjų šaukštų sviesto
2 vidutinio dydžio itin smulkiai supjaustytų svogūnų
1 arbatinio šaukštelio grūdėtų garstyčių
2 valgomųjų šaukštų susmulkintų šviežių petražolių
3-4 valgomųjų šaukštų tarkuoto sūrio "Džiugas"
3 kiaušinių
1 lakšto (250 g) sluoksniuotos bemielės tešlos
2 kupinų valgomųjų šaukštų garstyčių su medumi
Gero žiupsnio aguonų

Vienakąsniai maltų karštai rūkytų dešrelių "velingtonai"

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
2. Ištirpinkite keptuvėje sviestą, suberkite svogūnus ir lėtai kepkite maždaug 8-10 minučių, jie neturi pernelyg pakeisti spalvos. Atidėkite į šalį atvėsti.
3. Aštriu peiliu supjaustykite dešreles apie 2 cm griežinėliais. Sudėkite į virtuvės kombainą ir itin smulkiai sumalkite.
4. 2 kiaušinius įmuškite į puoduką ir išplakite.
5. Į dubenį sudėkite sumaltas dešreles, pakeptus svogūnus, pistacijas, spanguoles, šaukštelį grūdėtų garstyčių, petražoles, sūrį ir supilkite kiaušinių plakinį. Viską gerai išmaigykite ir išmaišykite, kol sulips į vieną gabalą.
6. Gautą gabalą padalykite į dvi dalis ir iš kiekvienos dalies ant maistinės plėvelės suformuokite dvi 36 cm ilgio dešras. Įdėkite 10 minučių į šaldytuvą. 
7. Tešlą kočiokite kočėlu ant didelio paviršiaus, pabarstydami miltais tešlos viršų ir apačią. Iškočiokite 36 cm ilgio ir 30 cm pločio stačiakampį, perpjaukite jį per pusę, kad turėtumėte du 15 cm pločio ir 36 cm ilgio stačiakampius.
8. Imkite vieną lakštą, aptepkite geru šaukštu garstyčių su medumi, ant jo išilgai uždėkite dešrą ant to krašto, kuris arčiau jūsų. Vyniokite tešlą tolyn nuo savęs kaip vyniotinį, įdaro turi nesimatyti. Tą patį padarykite su kitu lakštu.
9. Supjaustykite gautus vyniotinius apie 3 cm dydžio griežinėliais. Griežinėlius į kepimo skardą dėkite "siūle" žemyn.
10. Išplakite likusį kiaušinį ir aptepkite juo griežinėlius, apibarstykite juos aguonomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus. Neįtikėtina, kaip skanu!  

Komentarų nėra: