2015 m. balandžio 14 d., antradienis

Sultenių salotos su tunu, avokadais, saulėje džiovintais pomidorais ir minkštai virtais kiaušiniais

Ech, ta neįveikiama meilė kalbėti, galvoti, rašyti apie maistą. Šaldytuve taip pat visada yra nesuvalgyto maisto likučių, kuriuos tereikia pasišildyti. Dar, pravėrus šaldytuvo dureles, galima rasti stiklainį tėvų marinuotų baravykų ir paprastos kaip du kart du! naminės uogienės. Man patinka pasmaguriauti skaniais patiekalais, jausti ragavimo malonumą. Beveik visą laiką bandau kurti prie viryklės, pagal nuojautą, iš akies įmaišant tą ir aną. Aišku, išskyrus tuos atvejus, kai gaminu biskvitinę ar smėlinę tešlą ir visas sudėtines dalis reikia pasverti tiksliai. Taip, taip. Kartais būtina ne tik žinoti, bet ir laikytis taisyklių.


Visgi tenka pripažinti, kad esu išranki valgytoja ir mėgstu valgyti "savo maistą". Vaikystėje atsidarius šaldytuvą dažnai nerasdavau, kuo čia pasilepinti vakarienei: tarkim, ten slėpdavosi rūkytos dešros gabaliukas, keletas dešrelių, užmirštas lašinių šmotelis, indelis silkių filė - štai ir nėra nieko valgomo. Iš tikro, nors nevalgau daug ko - ir pirmo, ir antro, ir trečio, man labai lengva įtikti ir tam nereikia nieko prašmatnaus. Pavyzdžiui, užtenka sunokusio avokado su geru žiupsniu druskos ir žalios citrinos sultimis. 


Kalbant apie "savo maistą", negaliu nepaminėti Elenos, su kuria susipažinau pirmaisiais studijų metais informatikos paskaitoje. Kaip žinia, tais laikais visiškai nevalgiau mėsos ir ji buvo pirmasis žmogus, kuris nepaklausė "tai ką Tu valgai?". Gyvendama Lietuvoje ji man gamindavo ryžių pudingą, kurį paprastai atvėsusį valgydavome iš plastikinių indelių, atsisėdusios ant Soboro laiptų. Ir ne visai paprastas tas ryžių pudingas būdavo, o praturtintas kiaušinių tryniais. Buvo dar ir karštų sumuštinių su pesto padažu, sūriu ir kaparėliais etapas. Turbūt nereikia net sakyti, kaip stebuklinga lapkričio viduryje įsitaisyti ant suolelio ir traukti iš termoso šiltą maistą.

Taip pat, kaip ir Elena aš mėgstu kiek neįprastus derinius, kuriuos su ja ir atradau. Ji išgramdydavo indelius su minkšto ožkos sūrio ir lydyto tepamo sūrio likučiais, sumesdavo juos į prikaistuvį su garuojančiais makaronais bei sauja brokolių žiedynų ir tadam! - kertame net ausys linksta. Desertui turguje pastverdavo keletą braškių, susmulkindavo jas ir sumaišydavo su bazilikų lapeliais. Elena ir dabar yra tas žmogus, kuris dar vis, kaip ir pirmame kurse, nesidažo blakstienų ir bet kurioje virtuvėje suranda ką nors, iš ko sukonstruoja skanias salotas. Kad ir iš sultenių lapelių, tuno, saulėje džiovintų pomidorų, minkštai virtų kiaušinių ir avokado. Tokias gaminau begalę kartų.    


Kaip kad šiltą praėjusio sekmadienio vakarą, kai kiekviename vėjo gūsyje galėjai įkvėpti pavasario ir šašlykų. Kai, pažibinus saulei, labai aiškiai matėsi purvinas virtuvės lango stiklas. Kol kaimynas gramdė iš rūsio atsigabentą šašlykinę, aš paruošiau didžiulę lėkštę salotų. Nuploviau ir nusausinau keletą saujų sultenių ir špinatų, ant jų netvarkingai išmėčiau (šiek tiek nuspaustus) saulėje džiovintus pomidorus ir sunokusios avokado riekeles, kurios salotoms visad suteikia puikios riebios tekstūros. Tada ketvirčiais supjausčiau nuo pusryčių likusius kiaušinius, šakute susmulkinau tuno gabalėlius ir viską suvilgiau saulėgrąžų aliejumi iš tuno skardinės. Salotas uždariau žaliosios citrinos sultyse marinuotais mėlynaisiais svogūnais, mažyčiu šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Už grožį mano žmogus šioms salotoms kaskart rašo dešimtuką ir juokauja, kad jei nežinotų, kokios šios salotos - skanios, būtų gaila valgyti. Aš šioms salotoms dešimtuką rašau už tai, kad lengva jas ir pagaminti, ir skrandžiui virškinti. O dar tas mažas malonumas paskutiniu skrudintos čiabatos riekelės kąsniu išdažyti lėkštę.



Na, jos mums neatsivalgomos. Toks visiškas "mano maistas". Receptą išgyrė ir jį išbandžiusi draugė. Todėl, žinoma, nieko nelaukus, ir dalinuosi šia salotų idėja. Skanaus!



2 valgytojams reikės:
1 mažo raudonojo svogūno
1 laimo (žaliosios citrinos) sulčių
3 minkštai virtų kiaušinių
50 g sultenių lapelių
30 g špinatų
8 saulėje džiovintų pomidorų puselių (saulėgrąžų aliejuje)
1 didelio avokado
1 skardinės (185 g) tunų gabaliukų saulėgrąžų aliejuje
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
4 čiabatos riekių

Sultenių salotos su tunu, avokadais, saulėje džiovintais pomidorais ir minkštai virtais kiaušiniais

1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Pusžiedžius sudėkite į platų dubenėlį. Ant svogūnų išspauskite laimo sultis ir stipriai rankomis juos pagniaužykite. Atidėkite į šalį marinuotis.
2. Gerai nuplaukite sultenių lapelius ir špinatus bei nusausinkite. Jei norite, pasmulkinkite džiovintų pomidorų puseles, pavyzdžiui, į keturias dalis.
3. Nulupkite avokadą ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite kiaušinius ir padalykite ketvirčiais.
4. Didelėje lėkštėje paskleiskite sultenių lapelius ir špinatus. Ant viršaus išdėliokite pomidorus, avokadų griežinėlius, kiaušinių ketvirčius, tunų gabaliukus BŪTINAI su visu aliejumi ir pamarinuotus svogūnus.
5. Salotas apibarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais, bei šiek tiek pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
6. Patiekite su apskrudintomis čiabatos riekelėmis.     

3 komentarai:

Asta rašė...

Labai skanios nuotraukos...ir labai gera Jus skaityti. Ačiū

Sandra rašė...

mmm.. atrodo tikrai skaniai! reikės pabandyti! :)

Simona rašė...

Asta, žemai lenkiu savo susivėlusią galvelę už komplimentus :)

Sandra, siūlau būtinai pabandyti ;) Manau, kad patiktų.