2015 m. vasario 8 d., sekmadienis

Iki Švento Valentino liko 5 dienos: Chilli con carne - aštrus jautienos, pupelių ir saldžiųjų paprikų troškinys

Keista akimirka, kai suvoki, kad mano siela pažinojo tavo sielą, dar prieš susitinkant mūsų kūnams. Tikriausiai todėl taip viskas paprasta: palietęs mano trūkumus, paverti juos privalumais, o baimes - drąsumu. Aš net nežinojau jo tiek daug esant manyje. Kiek daug visko pakeitei: savo žodžiais, nuo kurių mano širdis murkia ir rąžosi it katė, užauginai mane. Išmokei neatsiprašinėti už laukinę širdį ir kad plyta po plytos nugriaunu Tavo sienas. Niekada nebuvau tikresnė negu dabar - ir po šimto gyvenimų, ir bet kuriuose pasauliuose mes surasime vienas kitą ir pasirinksim būti vienas kito prieglobsčiu bent akimirkai. Jei būsiu užmiršusi, kaip į Tave kreiptis, išvirsiu deginamai aštraus troškinio iš jautienos faršo, raudonųjų pupelių ir saldžiųjų paprikų... maisto Tavo sielai.   


Nedaug kas yra sotesnio ir jaukesnio už gilią lėkštę šio burnoje tirpstančio troškinio, įkvėpto meksikiečių virtuvės. Chilli con carne tikrai sušildys sužvarbusius po ilgų žieminių pasivaikščiojimų. Tai it mažas pečiukas.


Jį tiekti galima su kuo tik patinka, mano nuomone, skaniausia yra su sultingomis, riešutų prieskonio sultenėmis, o štai mano šeimyna mieliau doroja su šviežia balta duona ir sauja tarkuoto parmezano. Galite ant kiekvienos porcijos viršaus uždėti ir po šaukštą grietinės, pabarstyti kalendros lapeliais ir patiekti su tortiljomis.
Ir dar aštrumą reguliuokite pagal savo skonį. Kartą šiuo troškiniu vaišinau valgytojus, kurie, įdėjus į troškinį vieną aitriąją papriką, liko nesupratę, kur čia tas aštrumas. Jei ir jūs esate iš tokių bebaimių valgytojų ir mėgstate itin (labai!) aštriai, įdėkite dvi aitriąsias paprikas su visomis sėklomis, bet tik nesakykite, kad neįspėjau dėl deginančio karščio burnoje ir ašarojimo.


Prisivalgyti 4 valgytojams reikės:
1 didelio svogūno
3 česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1/2 raudonosios saldžiosios paprikos
1/2 geltonosios saldžiosios paprikos
1 šviežios raudonos aitriosios paprikos
800 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
2 arbatinių šaukštelių natūralaus cukranendrių cukraus
Druskos
500 g jautienos faršo
1 valgomojo šaukšto saldžiosios paprikos miltelių
2/3 arbatinio šaukštelio malto kumino
1 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
1 skardinės (po 400g) konservuotų raudonųjų pupelių
Užbaigimui: 1 su puse arbatinio šaukštelio cukranendrių cukraus, 1/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono, 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos. 

Chilli con carne - aštrus jautienos, pupelių ir saldžiųjų paprikų troškinys 

1. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną. Nulupkite ir sutrinkite česnakus. Į prikaistuvį, kuriame virsite troškinį, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, įkaitinkite jį, suberkite svogūną su česnakais ir kepkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, apie 3-4 minutes, kol suminkštės.
2. Kol kepa svogūnai, 1 cm dydžio kubeliais supjaustykite saldžiasias paprikas. Sudėkite jas į prikaistuvį, išmaišykite ir kepkite 4-5 minutes.
3. Itin smulkiai supjaustykite aitriąją papriką. Jei nemėgstate aštrumo, prieš tai iš jos pašalinkite baltas sėklas. Kai saldžiosios paprikos suminkštės, suberkite aitriąją papriką. Kepkite dar 1 minutę.
4. Į prikaistuvį supilkite konservuotus smulkintus pomidorus ir jų sultis, suberkite cukrų ir 2/3 arbatinio šaukštelio druskos. Išmaišykite, užvirkite ir pakaitinkite keletą minučių. Trumpam nuimkite nuo ugnies, kol pasiruošit mėsą.
5. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite mėsą ir kepkite ant didelės ugnies, apie 3-4 minutes, maišydami, kad nebūtų gumulų. Išsiskirs daug sulčių, viskas gerai, taip ir turi būti, įmaišę kuminą, saldžiosios paprikos miltelius, raudonėlius ir 1/3 arbatinio šaukštelio druskos, kepkite dar 7-8 minutes, kartais pamaišydami, kol mėsa gražiai parus. Koks malonus kvapas pasklis!
6. Į prikaistuvį pas pomidorų padažą sudėkite iškeptą mėsą su visomis jos sultimis, išmaišykite, užvirinkite, uždenkite ir troškinkite ant labai mažos ugnies 45 minutes, kartas nuo karto pamaišant, bet ne per dažnai. Reikia stengtis kuo rečiau kilnoti prikaistuvio dangtį.
7. Po 45 troškinimosi minučių į jautiesnos troškinį įmaišykite nukoštas pupeles. Virkite ant mažos ugnies dar 10-15 minučių. Galiausiai, baigiant virti, troškinį pagardinkite cinamonu, cukrumi, raudonėliais, maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia. Nenukriskite nuo kėdžių ragaujant, nes tikrai labai skanu.

P.s.: o kitą dieną troškinio likučiai dar skanesni.  

Komentarų nėra: