2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

Avižinių dribsnių košė su bananais ir žemė riešutų sviestu

Jūs žinot? Pati mieliausia, užbūrusi protą ir širdį vieta visoje Žemėje man yra virtuvė.
O viskas taip paprasta: nėra reikšmės, kieno ji ir kokia, jei tai erdvė, kur gaminamas maistas, kur geriamas vynas ir dar bet kas, kur kartais ant viryklės per kraštus pasilieja pienas - aš ten jaučiuosi ramiai, sava ir galiu kurti. Bet kurioje virtuvėje. Visgi labiausiai mėgstu erdvias virtuves, kuriose vyksta maži nekasdieniniai stebuklai, kiek priemenantys alchemiją, kur eksperementuojama. Kur ruošiant maistą, svarbus išradingumas. Be griežtų receptų, be nusistatymų ir tikslių svarstyklių. Kur būna virtuvė priklauso tik man, o būna - visiems.

Niekada nepamiršiu, kaip, kol pas mane gyveno butiokė, kasryt kartu virdavome avižinių dribsnių košę. Mėgindamos ją patobulinti, vis ką nors naujo įmaišydavome ir atradome, kad skaniausia avižinių dribsnių košė yra su bananais ir žemės riešutų sviestu. Avižinių dribsnių košė ir dabar mano labai mėgiama - kartais būna pusryčiais, kartais pietumis, o ši - išeiginiais savęs palepinimais. Tai itin malonaus ir švelnaus skonio košė, kurioje puikiai dera žemės riešutų sviesto sūrumas ir bananų bei medaus saldumas.

Ją dažniausiai ruošiu šeštadieniais, kai vėlyviesiems pusryčiams norisi ko nors sotaus ir maistingo arba susirenka būrelis išalkusių pusryčiautojų. Idealus maistas žiemą, ypač su puodeliu žolelių arbatos. Vasarą šią košę galima valgyti netgi šaltą, įmaišius šaukštelį natūralaus jogurto ir saują mėlynių. Be to, virdami šią košę daugiausiai sugaišite 15 minučių. Yra tik vienas "bet"... reikia turėti gerai sunokusių bananų. Sunokę bananai yra nepakeičiami, norint išvirti turtingo skonio, kreminę košę, nenaudojant pieno ar grietinėlės. Tiesa sakant, bananai, virdami su koše, lengvai į ją įsimaišo, tarsi ištirpsta.
Paprastai šios košės verdu dvigubai daugiau nei yra pusryčiautojų, nes suvalgę savo porciją jie paprašo pakartoti. Po to gardžiai juokiamės, kad ir vėl, eilinį sykį, prisikimšome šios košės daugiau nei derėrų. 


4 pusryčiautojams reikės:
2 puodelių stambių avižinių dribsnių
5 puodelių vandens
4 vidutinio dydžio gerai sunokusių bananų
2 valgomųjų šaukštų medaus
8 valgomųjų šaukštų žemės riešutų sviesto
Žiupsnelio druskos

Puodelio talpa - 250 ml.

Avižinių dribsnių košė su bananais ir žemė riešutų sviestu

1. Į prikaistuvį supilkite vandenį ir, kaitinant ant didelės ugnies, užvirkite.
2. Kol užvirs vanduo, bananus supjaustykite apie 1 cm. storio griežinėliais.
3. Į užvirusį vandenį suberkite dribsnius ir sudėkite bananus, viską gerai išmaišykite ir užvirkite.
4. Kai košę užvirs, sumažinkite ugnį iki mažos ir, vis pamaišant, virkite apie 12-15 minučių.
5. Išvirusią košę nukelkite nuo ugnies, atidžiai į ją įmaišykite medų ir žemės riešutų sviestą. Pagardinkite žiupsneliu druskos.
6. Uždenkite ir palikite minutę pabrinkti, o tada ragaukite.

P.S.: Ant gerai sunokusių bananų žievelių ima rastis juodų taškelių.

2 komentarai:

sodelis rašė...

Iš tiesų labai gardi košė. Tokius pusryčius valgėm jau ne kartą :)

Simona rašė...

Sodeli, lenkiuosi ligi žemės už gražius žodžius :) kaip smagu dalintis :) Man ir ši košė neatsivalgoma.