2014 m. rugsėjo 5 d., penktadienis

Keptų burokėlių salotos su šviežiu ožkos pieno sūriu, greipfrutais ir skrudintais lazdyno riešutais

Ar mėgstate burokėlių ir minkšto ožkos pieno sūrio derinį? Turiu prisipažinti, kad nuo to pirmo karto, kai „Bon Giorno“ tavernoje paragavau burokėlių carpaccio su ožkos pieno sūriu, įsiliejau į šios sąjungos fanų gretas. Mano galva, rudeniškai sodrus, saldus, žemiškas burokėlių skonis taip gražiai dera su šviežio kreminio ožkos pieno sūrio ryškumu, kad po kiekvieno burokėlio riekės kąsnelio palydimo ožkos pieno sūriu siela prisimerkia iš malonumo ir murkia lyg glostoma katė. Išties jau kone dvi savaites esu apsėsta minties apie burokėlius, nesvarbu kaip paruoštus: ir keptus, ir troškintus, ir paprasčiausiai virtus kiek pasūdytame vandeny.
 

Bet skaniausi yra maži, kepti su čiobreliais ant druskos patalo. Suvyniojus į foliją. Net skamba šiek tiek mįslingai. Nuostabiausia šio burokėlių ruošimo būdo ypatybė yra ta, kad druska sugeria drėgmės perteklių, todėl iškepę burokėliai būna sultingi, aromatingi, labiau koncentruoto skonio ir turi švelnaus karamelinio saldainio saldumo. Tvirta burokėlių oda apsaugo jų vidų nuo tapimo per daug sūriu - burokėliai prisigeria druskos tiek, kiek jiems reikia, bet būtinai naudokite rupią arba stambiakristalią druską. 



Užvakar gavusi dovanų naminių burokėlių, šiandien pagaliau prisiruošiau įgyvendinti savo svajonę ir, iškepus juos orkaitėje, susimaišyti salotų. Teko užsukti į parduotuvę nusipirkti greipfrutą ir lazdyno riešutų, kuriais aš visada ne prieš paįvairinti burokėlių ir ožkos pieno sūrio salotas. Pakepinti lazdyno riešutai suteikia malonaus riešutinio traškesio, o raudonojo greipfruto švelnus rūgštumas yra malonus kontrastas tiek burokėlių mėsiškumui, tiek aliejingiems riešutams.
 

O kas begali būti geriau už kone danguje sukurtą (man koks gražus, bet kartu ir koks juokingas šis išsireiškimas) burokėlių, ožkos pieno sūrio, greipfrutų ir paskrudintų lazdyno riešutų derinį, jei ne šis derinys suporuotas su medaus ir čiobrelių užpilu.


2 valgytojams reikės:

Ant druskos patalo keptiems burokėliams reikės:
600 g mažų, jaunų, neluptų burokėlių
200 g stambios jūros druskos
2-3 čiobrelio šakelių
 
Dar reikės:
100 - 120 g šviežio ožkos pieno sūrio, patrupinto
1 didžiojo raudonojo greipfruto
50 g lazdyno riešutų
2 valgomųjų šaukštų šalto spaudimo lazdyno riešutų aliejaus
1-3 arbatinių šaukštelių medaus, priklausomai nuo greipfruto rūgštumo
1 nutarkuotos žaliosios citrinos žievelės
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Čiobrelių

Keptų burokėlių salotos su šviežiu ožkos pieno sūriu, greipfrutais ir skrudintais lazdyno riešutais

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Į skardą įklokite didelį lakštą folijos, ant viršaus suberkite druską, paskirstykite ją tokiu pločiu, kad užtektų erdvės burokėliams vienas šalia kito suguldyti. Ant burokėlių paskirstykite čiobrelius. Kruopščiai užlankstykite foliją, kad gautųsi ryšulėlis ir garai iš jo nepabėgtų.
3. Pašaukite skardą su burokėliais į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą ar valandą su trupučiu, kol burokėliai taps minkšti.
4. Atsargiai išvyniokite folijos ryšulėlį, išimkite burokėlius į dubenį ir palikite šiek tiek atvėsti.
5. Kol burokėliais vėsta, sausoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite ant didesnės nei vidutinė ugnies riešutus. Nulupkite nuo riešutų luobeles ir juos šiek tiek pasmulkinkite.
6. Nupjaukite greipfruto viršų ir apačią, taip, kad neliktų nei žievės, nei baltojo sluoksnio. Padėkite greipfrutą nupjautu galu ant pjaustymo lentelės ir nupjaukite nuo jo žievę, taip, kad neliktų ir baltojo sluoksnio. Išpjaustykite greipfruto skilteles, palikdami jas skiriančias luobeles. Nukoškite skilteles į dubenėlį. Iš greipfruto graužtuko į ta patį dubenėlį taip pat išspauskite sultis. Turėtų gautis apie 5 valgomieji šaukštai greipfruto sulčių. Greipfruto skilteles supjaustykite nedideliais gabaliukais.
7. Šiltus burokėlius nulupkite. Nuluptus burokėlius supjaustykite 1 cm kubeliais.
8. Užpilui prikaistuvyje maišydami pakaitinkite greipfruto sultis su medumi, kol gausite vientisą masę. Nuimkite nuo ugnies suberkite 1 arbatinį šaukštelį pasmulkintų čiobrelių lapelių, žiupsnelį druskos, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir supilkite aliejų. Gerai išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų, o gal medaus.
9. Atsidėkite keletą šaukštų užpilo, o likusį supilkite ant burokėlių ir gerai išmaišykite.
10. Į dubenėlius sluoksniuokite šiltus burokėlius, patrupintą ožkos pieno sūrį, vėl šiltus burokėlius, greipfrutų gabalėlius, vėl patrupintą ožkos pieno sūrį. Viršų apibarstykite riešutais ir čiobreliais. Apšlakstykite atsidėtu užpilu.
11. Tinka patiekti su skrudinta Ciabatta. Dar šilta.

Komentarų nėra: