2013 m. gruodžio 14 d., šeštadienis

Kalėdiniai keksiukai su riešutais ir brendyje mirkytais džiovintais vaisiais

Šiąnakt pakalbėkime apie Oskaro Vaildo knygą "Laimingasis Princas ir Kitos Pasakos". Artėjant Kalėdoms, mane visad įtraukia pasakų pasaulis. Kartais rankinėje nešiojuosi tris - keturias pasakų knygas ir vos radusi progą skaitau. Jei kokie žodžiai užburia mintis, pasibraukiu juos pieštuku. Labiausiai subraukyta Laimingojo princo pasaka.  


Šioje pasakoje pasakojama apie nepaprasto grožio princą, kuris visą savo gyvenimą praleidžia pilyje, kur liūdesiui įeiti draudžiama ir kuri nuo aplink esančio miesto atskirta aukšta tvora. Kol princas yra gyvas, jam nerūpi, kas dedasi anapus tvoros, kadangi jis iš tiesų - laimingas. Kai jis numiršta, nutariama, kad reikia pastatyti jo skulptūrą ant aukštos kolonos, kad visi galėtų gėrėtis princo angelišku grožiu.  Pastačius statulą, princo dvasia iš mirusio kūno persikelia į ją. Princas pamato savojo miesto negražumus ir skurdą; kasnakt pravirksta, matydamas tiek daug neteisybės.

Nuo princo ašarų sušlampa prie jo kojų nutūpusi pailsėti kregždutė. Princas paprašo jos pagalbos: jis maldauja, kad ji gabalėlis po gabalėlio išdalintų jo statulą puošiantį auksą, rubiną iš kardo rankenos, brangakmenius iš jo akių tiems, kuriems to reikia labiausiai. Kregždutė sutinka, ji nepalieka princo, neskrenda su kitomis kregždutėmis į Egiptą, nors jai darosi vis šalčiau ir šalčiau bei supranta, kad turės mirti. Vieną dieną, pabučiavusi Laimingajam Princui į lūpas, kregždutė miršta, o švininė princo širdis sprogsta perpus, netrukus po to neišvaizdi Laimingojo Princo statula išlydoma.
„-Koks keistas daiktas, - tarė liejyklos meistras. - Šita susprogusi švino širdis nesilydo krosnyje. Turėsime ją mesti laukan.
Ir jie išmetė ją į sąšlavyną, kur gulėjo taip pat ir nebegyva kregždutė.
- Atnešk man du pačius gražiausius daiktus iš miesto, - paliepė Dievas vienam angelui; ir angelas atnešė jam švininę širdį ir nebegyvą paukštelį.
- Gerai pasirinkai, - pasakė Dievas. - Amžinai giedos šitas mažytis paukštelis mano rojaus sode, o auksiniame mieste Laimingasis Princas garbins mane.”


Taip su pasakomis praeina mano gruodis ir ši, jo 14 diena, šeštadienis, kai naktibaldžiaujant apie tikrus ir netikrus dalykus šnabžduosi su savo žmogumi. Mano svajonė, kuri gimsta be didelių apmąstymų, visai menka: kad pasimirštų tai, kas skaudina, ir būtų paprasta atleisti nuskriaudusiems, o svarbiausia - sau pačiam. Kad iki Kalėdų likusios dienos būtų šviesesnės, švelnesnės, lengvesnės. Su mažiau skubėjimo ir daugiau meilės. Mano žmogus sako: Tavo svajonė panaši į pasaką.
Kas yra labai gerai, nes pasakomis aš tikiu.
Kaip ir žmonėmis, kurie dovanoja rankų darbo dovanas. Šiuos keksiukus galite iškepti dabar, suvynioti į brendžiu suvilgytą marlę ir dovanoti tik per Kalėdas.



12 didelių kalėdinių keksiukų su riešutais ir brendyje mirkytais džiovintais vaisiais, reikės:
 
Apie 700 g džiovintų vaisių mišinio. Aš naudojau:
   200 g džiovintų datulių be kaulo
   20 g džiovintų obuolių
   50 g džiovintų slyvų
   100 g džiovintų abrikosų
   125 g papajų kubelių
   180 g džiovintų kriaušių
   50 g razinų
Apie 200 g riešutų mišinio. Aš naudojau:
   40 g lazdyno riešutų
   30 g anakardžių
   70 g migdolų
   80 g bertoletijų riešutų
100 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus "Demerara"
1 citrinos sulčių
2 valgomųjų šaukštų brendžio
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
2 kiaušinių
70 g miltų
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio imbierinių sausainių prieskonių mišinio (susideda iš imbiero, cinamono, gvazdikėlių)
 
Kalėdiniai keksiukai su riešutais ir brendyje mirkytais džiovintais vaisiais

1. Šiek tiek susmulkinkite datules, obuolius, slyvas, abrikosus, kriaušes, migdolus ir bertoletijų tiešutus. Visus džiovintus vaisius sumaišykite su riešutais, užpilkite citrinos sultimis bei brendžiu ir dar sykį gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.
2. Sviestą sukite su cukrumi, kol jis taps purus ir lengvas, o cukrus ištirps.
3. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
4. Įmaišykite miltus, sumaišytus su vaniliniu cukrumi, prieskoniais ir kepimo milteliais. Maišykite, tik kol neliks sausų miltų.
5. Atsidėkite 2/3 puodelio vaisių ir riešutų mišinio, likusį suberkite į tešlą ir išmaišykite, kol vaisiai ir riešutai apsivels tešla. Taip, atrodo, kad tešlos per mažai, bet taip ir turi būti. 
6. Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Aš naudoju 12 keksiukų kepti skirtą formą. Įdubas keksiukams labai gerai ištepu aliejumi arba naudoju popierines formeles.
7.Sukrėskite tešlą šaukštu į įdubas arba popierines formeles. Viršų apibarstykite pasiliktu vaisių ir riešutų mišiniu, kuris kepant karamelizuosis. Kepkite apie 50-55 minutes. Išimkite kepimo formą, leiskite keksiukams visiškai atvėsti, tada išimkite ant lėkštės ir skanaukite arba dovanokite.

3 komentarai:

Jurate rašė...

Ir aš pasakomis tikiu :) gero Tau laukimo!

Simona rašė...

Jūrate, nedėkosiu, kad tos likusios kelios dienos būtų jaukios ir kutenančios :) Ir Tau linkiu stebuklingo laukimo ;)

Plastikiniai langai rašė...

aciu Jums labai is toki nuostabu recepta!