2013 m. lapkričio 30 d., šeštadienis

Iki Kalėdų liko visos 24 dienos

Iki Kalėdų liko visos 24 dienos. Ir štai – jau sekmadienį sulauksime kalendorinės žiemos. Neįsivaizduoju, ar ji ateidama neužmirš su savimi pasiimti sniego ir speigų, bet man kol kas pakanka, jog yra užtenkamai šalta kaklą apsivynioti megztu šaliku. Aišku, lengva ranka išmainyčiau tamsius, šlapius ir šiltus vakarus į nosį ir žandus kandantį šaltį ir giedrą, į apšarmojusias medžių šakas ir pusnis iki kelių bei galimybes balkoną naudoti kaip šaldytuvą. Taip, žiema man patinka labai.
Dar labai patinka kurti ir išbandyti šildančių sriubų, košių ir troškinių receptus bei prisiminti senus, tradicinius Kūčių vakarienės valgius Advento vakarienėms. Šiais metais jau keturis kartus kepiau žuvies kotletukus be pieno, sviesto ir kiaušinių. Būtinai kepsiu dar, gal net įdarytų džiovintais baravykais. Tačiau net ir nepagerinti šie kotletukai labai skanūs tiek karšti, tiek šalti.
    

Geriausi jie būna paruošti iš šviežios žuvies (karpio, ešerio, lydekos, karpio), bet jiems - tinka ir šaldyta menkė ar jūros lydeka. Tik atkreipkite dėmesį, kad kotletukams reikia 400 g jau atšildytos žuvies.
Šiuos kotletukus galite patiekti su kiek pasaldintu karštu vynu. Neužmirškite į vyną panardinti cinamono lazdelės ir apelsino žievelių. Nuovargis, vos paragavus tokios svaigios vakarienės, tuoj pat ims tirpti... 





6 žuvų kotletams reikės:
400 g žuvų filė
1 vidutinio dydžio morkos
1 1/2 vidutinio dydžio svogūnų
1/2 poro stiebo
1 didelės česnako skiltelės
2 valgomieji šaukštai aliejaus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
70 g forminio batono (apie 3 riekių)
90 ml šalto vandens
1-2 arbatinių šaukštelių miltų
Šiek tiek miltų kotletukų formavimui
Aliejaus kepimui

Žuvies kotletai be kiaušinių ir pieno produktų

1.Žuvį sudėkite į kiaurasamtį, uždenkite folija ir užkelkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Vandens turi būti tiek, kad jis nesiektų kiaurasamčio dugno. Ant vidutinės ugnies virkite 12-14 minučių, kol žuvis išvirs. Išimkite žuvį iš kiaurasamčio ir padėkite į šalį atvėsti.
2. Morką nuskuskite, nuplaukite ir smukiai sutarkuokite. Svogūnus nulupkite, supjaustykite. Porą gerai nuplaukite, supjaustykite. Česnako skiltelę nulupkite ir susmulkinkite.
3. Svogūnus su poru 8-10 min. pakepinkite aliejuje. Suberkite prie jų morkas, česnaką ir kepinkite dar 5-7 min. Pasūdykite puse šaukštelio druskos. Išimkite daržoves ir sudėkite į dubenėlį, kad atvėstų. Forminį batoną užpilkite vandeniu, paspauskite, kad gerai sugertų vandenį. 
4. Kai daržovės visiškai atvės, įtrupinkite žuvį, batoną, išmaišykite. Šią masę sumalkite. Įmaišykite 1-2 šaukštelius miltų, pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais.
5. Darbinį paviršių šiek tiek pamiltuokite. Kotletukų mišinį padalykite į 6 dalis. Iš šių dalių padarykite apie 2 cm storio kotletukus. Paimkite lėkštę, apibarstykite miltais ir sudėkite kotletukus. Prieš kepdami, pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad kotletukai sutvirtėtų.
6. Ant vidutinės ugnies užkaiskite keptuvę, įpilkite 2 šaukštus aliejaus, kai aliejus įkais, kepkite kotletus iš abiejų pusių po 4-5 minutes, kol apskrus. Stenkitės nevartyti itin dažnai.

Komentarų nėra: