2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Trinta moliūgų sriuba su petražolėmis ir lazdyno riešutų aliejumi

Kai žmonės ateina į mano gyvenimą, niekada neprašau, kad jie man kažką duotų, t.y. savo laiko, pasitikėjimo, tikėjimo, geros nuotaikos ir pan., bet kaip nuostabu, kai nieko nesitikint, gaunu viską, ko tik man reikia ar gali reikėti ir dar daugiau. Dėkoju Dievui už akis, kurios mato, kas žmonėse geriausia, ir nepasiduodu įtikinėjimams, kad vieną dieną dėl to labai nukentėsiu. Stengiuosi vadovautis J. V. Getės posakiu: „elkitės su žmonėmis kaip su tais, kokiais jie galėtų būti, ir jie taps tokiais, kokiais jie gali būti“. Pati jaučiu šių žodžių tikrumą, būnant su tais žmonėmis, kurie mane vertina geriau, nei aš save. Jaučiu, kaip šalia tokių žmonių augu. Šį sekmadienį kaip tik su tokiu vienu ypatingu žmogučiu vaikščiojau po turgų, kuriame karaliavo molūgai.


Šilta šviesiai oranžinė moliūgo spalva pripildo mamo širdį malonaus ir nuoširdaus jausmo, vos tik jį, saulės atstovą žemėje, išvystu šaldytuvo lentynoje ar turguje. Galbūt todėl, artėjant rudeniui, sriubų dvikovoje numylėtas trintas cukinijų ir žalių žirnelių sriubas bei šaltibarščius nugali kreminės moliūgų sriubos. Švelnios, šildančios, skaisčiai geltonos ir kerinčios riešutų aromatu. Manau, kas kartą paragauja gardžiai išvirtos moliūgų sriubos, paskui nesistebi, kad užsimano jos vis ir vis išsivirti. 



Moliūgų sriubą verdu labai įvairiai, pavyzdžiui, kartais į išvirtą sriubą įberiu kario ir čiobrelių, kai noriu pasilepinti - keptų krevečių. Jei moliūgų sriuba vaišinu tokius valgytojus, kuriems šioje sriuboje trūksta rūgštumo, įmaišau vieną kitą obuolį. Arba grietinės. Na, o kai itin norisi jaukumo, šlakelį grietinėlės arba pieno. Ši sriuba, kurios receptu dalinuosi šiandien, tai mūsų namuose naujas, kolkas mano mėgstamiausias trintos moliūgų sriubos variantas. Su petražolėmis, skaldytais lazdyno riešutais ir lašeliu lazdyno riešutų aliejaus.  


Nepaprasta, bet, gaminant ir ragaujant šią sriubą, apima toks stiprus vidinės pusiausvyros jausmas. Net neįsivaizdavau, kad moliūgai taip puikiai bičiuliaujasi su lazdyno riešutais, kol neparagavau draugės kepto moliūgų kekso su lazdyno riešutais ir varškės sūriu. Tai tikrai neįprasta sriuba, kurią rekomenduoju valgyti ir tada, kai šypsotės gyvenimui, ir tada, kai širdis kupina tuštumos. Tik neskubėkit, virdami šią sriubą, mėgaukitės kiekviena darbavimosi virtuvėje akimirka.
Jei neturėsite lazdyno riešutų aliejaus, būtinai įberkite šiek tiek daugiau skaldytų lazdyno riešutų - jie šioje sriuboje svarbiausi. 




P.S.: jau iš lėto ruošiuosi šiltų kojinių movėjimo, ilgų maudynių vonioje, mėgavimosi poezija ir filmais bei lapų mūšių sezonui. Ir tik tyliai tyliai: kaip pasiilgau šalikų ir bepirščių pirštinių.


2-4 porcijoms reikės:
750 g nulupto ir išimtomis sėklomis moliūgo
2 vidutinio dydžio svogūnų
2 vidutinio dydžio morkų
40 g sviesto
250 ml vandens
2 ekologiško daržovių sultinio kubelių
Saujos (apie 15) lazdyno riešutų
Petražolių
1/3 arbatinio šaukštelio čili dribsnių
Šalto spaudimo lazdyno riešutų aliejaus (1-2 valg. šaukštų)
Druskos

Trinta moliūgų sriuba su petražolėmis ir lazdyno riešutų aliejumi

1. Moliūgą supjaustykite apie 1 cm. kubeliais. Morkas nuskuskite, supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
2. Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir jame ant lėtos ugnies 4 min. pakepkite svogūnus, įbėrus 1/4 arbatinio šaukštelio druskos. Po to sudėkite morkas ir pakepinkite 5 minutes.
3. Tada sudėkite moliūgo kubelius, įberkite 1/3 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite. Kol moliūgo kubeliai troškinsis svieste, puodą laikykite uždengę. Kepkite ant vidutinės ugnies 20-25 minutes, kartkartėmis pakratykite puodą, pamaišykite.
4. Į prikaistuvį (pas moliūgą, morkas ir svogūnus) supilkite sultinį ir, kartkartėmis pamaišant,  sriubą virkite apie 5 min. Aksominės moliūgų sriubos tekstūros paslaptis - visiškas suvirimas. Įberkite 3 valgomuosius šaukštus susmulkintų petražolių, čili dribsnius, pavirkite dar minutę.
5.Sriubą nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite elektrine trintuve. Jei reikia, truputį praskieskite virintu vandeniu, pagardinkite šlakeliu (apie 1-2 valgomaisiais šaukštais) lazdyno riešutų aliejaus. Skanaus ir daug šilumos.
Patiekite apibarstę keliais smulkintais petražolių lapeliais ir skaldytais lazdyno riešutais.

Komentarų nėra: