2013 m. balandžio 16 d., antradienis

Dvyliktoji iš 33 laimės akimirkų

Dvyliktoji iš 33 laimės akimirkų...
...Ramus ir lėtas lyg į medų įkritęs mano sekmadienis. Jis rąžosi svečiuose pas Viktoriją kartu su jos kate ir ant palangių žydinčiomis gėlėmis. Miegojome iki pat 10 valandos. Man patinka, kai pabundi, jautiesi žvalus žmogus ir nebesinori dar pora valandų pamiegoti.



Vos išlipus iš lovos, atidarius langą, į kambarį nerūpestingai įsiveržia balandžio vėjai. Už lango, nors šaltas, bet vis pavasariškesnis oras; per keletą naktų beveik nutirpo sniegas ir vis skaistesnė saulė ridenasi giedrame danguje. Jau greitai, kur tik pažvelgsi, viskas žaliuos.

Viktorija kaičia vandenį, pašildo pieną, keptuvėje varto su meile ir rūpestingumu užmaišytus varškės blynelius.Netrukus įkvepiu sodrų kakavos aromatą. Sekmadienį - tokie vėlyvi pusryčiai yra nepaprastai gardu. Per muzikos grotuvą skamba ramut ramutėlė muzika. Gera. Taip gera.
Mes dar valandėlę mėgaujamės muzika, maistu ir pokalbiu.Paskui, gavusi dovanų servetėlę akiniams valyti (tai taip apgalvota), išskubu namo. Įkvėpta tokio gražaus ryto einu pėsčiomis. Užbėgdama įvykiams už akių galiu pasakyti, kad namų taip ir nepasiekiau, o atsidūriau traukinyje, po to Vilniuje, po to šiltų rankų apkabinime. Bet tai jau kita istorija. Ak, ar tai nėra laimė?...

P.S.: Tikra tiesa, Viktorija, kad brangiausi dalykai tie, kurių nenupirksi už visus pasaulio pinigus.
P.P.S.: Šiandiena man skamba taip: Sia - I Go To Sleep. Kaip gera klausytis...

Mėgstu ir miltinius blynus, ir varškinius blynus, ir šiuos... simpatiškus virtų bulvių su miško grybų įdaru taip pat. Niam. Tai klasikinių žemaičių blynų, kuriuos valgydama užaugau, recepto vegetariškas variantas. Blynelius galima įdaryti įvairiais grybais. Puikiai tiks ir maži pievagrybiai. Iškepti blyneliai bus puručiai, apskrudę, o viduje rasite švelnumą. Kaip jų nekepti, jei niekaip neatsivalgau iki soties? Jei dar įsigysite naminės grietinės, tokios tirštos kaip pas močiutę kaime... Niam, niam.
 
Svarbiausia, gaminant šiuos blynus, bulves nulupti ir sutrinti dar karštas, taigi, tenka pavargti, tačiau tikrai verta ir net negaila šiek tiek nukentėjusių pirštų pagalvėlių. Ypač kai taip skanu ir žinai, kokie laimingi bus Mylimukai.

P.P.P.S.: norėčiau padėkoti mamai ir tėčiui, puikiems Mukatano tėvams, kurie pasirūpina, kad visus metus galėčiau mėgautis miško grybais. 

4 valgytojams: 8 blyneliai
Paruošimo laikas: apie valanda su puse
Patiekimui: grietinės ir žiupsnelio druskos

700 g bulvių
1 kiaušinio
2 valgomųjų šaukštų miltų + saujos miltų blynų formavimui
1/8 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato
200 g apvirtų miško grybų
1 didelio svogūno
2 valgomųjų šaukštų ryžių
1/3 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio
1 česnako skiltelės
Aliejaus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų


Virtų bulvių blynai su miško grybų ir ryžių įdaru


1.Gerai nuplaukite bulves. Virkite jas su lupenomis apie 30 min. lėtai burbuliuojančiame vandenyje.
2. Po tekančiu vandeniu nuplaukite ryžius ir virkite juos mažame prikaistuvyje apie 20 min.
3. Kol ryžiai ir bulvės verda, keptuvėje įkaitinkit šiek tiek aliejaus.Nulupkite svogūną, supjaustykite, suberkite į prikaistuvį ir kepkite apie 3 min., vis pamaišant, kol suminkštės ir šiek tiek parus. 
4. Grybus šiek tiek susmulkinkite, kad gabalėliai būtų panašaus dydžio kaip supjaustytas svogūnas. Sudėkite pas suminkštėjusius svogūnus ir kepkite ant vidutinės ugnies, pamaišant, kol lengvai parus - apie 10 min. Paskui pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, tarkuotu česnaku ir čiobreliais. Galiausiai suberkite išvirusius ir nusunktus ryžius, išmaišykite, pakepkite apie 1 minutę. Įberkite dar druskos, jei reikia. Štai įdaras ir paruoštas, galite jį atsidėti į šalį.
5.Išvirusias bulves nusunkite, dar karštas nulupkite (naudojant rankšluostėlį) ir pertrinkite per tankų metalinio tinklelio sietą, sumalkite rankine mėsmale ar bulvių grūstuvu. Sugrūstą šiltą bulvių masę sumaišykite su tarkuotu muskatu, 1 arbatiniu šaukšteliu druskos, kiaušiniu ir 2 valgomaisiais šaukštais miltų.
6. Tada bulvių masė padalinama į 8 lygias dalis. Iš kiekvienos dalies, įdedant įdaro, daromi blynai, lengvai juos apvoliojant miltuose.
7. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies iškepkite blynus. Patiekite su grietine, sumaišyta su žiupsneliu druskos.

Komentarų nėra: