2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Apie rudeninę kreminę moliūgų ir obuolių sriubą

Vis suku sau galvą, kaip paskirstyti laiką, kad viską galėčiau atlikti kuo geriau. Žinai, rugsėjis man yra visų taškų ant i sudėjimo metas, nes per vasarą tie taškai kažkur išsibarsto. Bet kartais tiesiog nusėlinu į virtuvę, užsirišu prijuostę ir gaminu, apie nieką rimtą negalvojant.



Rudenį dažniau nei bet kada vakarienei verdu sriubą. Paprastai jau iš ryto, vos pabudus, žinau, kokia sriuba tai bus. Viena iš geriausių rudens sriubų yra kreminė moliūgų ir obuolių sriuba. Tiršta, šilkinė, soti, šildanti ir kvepianti namais. Namais vadinu kaimą, kuriame užaugau. Kai išsikraustai, susikuri naujus namus, pajunti, kad tų namų, kuriuose užaugau, nesusigrąžinsi. Visgi, širdyje vaikystės namai išlieka sunkiai žodžiais apibūdinamu jausmu. Taigi, ši sriuba sustiprina tą jausmą, nors tėvai tikrai nieko iš moliūgo negamindavo :)    


Kitas moliūgų ir obuolių sriubos privalumas - kad skrandis šią sriubą sutinka su džiaugsmu. Viduje nuo jos pasidaro lengviau ir daug daug šilčiau. Moliūgai turi daug ląstelienos, reikalingos žarnyno veiklai. Be to, taip skanu ir greita.

Kad kreminė moliūgų ir obuolių sriuba pavyktų itin gerai, prisiminkite keletą dalykų:
1. Kepdami moliūgą ir obuolius svieste, visada laikykite puodą uždengtą, taip moliūgas nepraras savo saldumo ir aromato.
2. Neskubėkite, leiskite moliūgui ir obuoliams svieste kepti apie 15 minučių, per šį laiką jie suminkštės ir išskirs savo sultis.
3. Moliūgas ir obuoliai pačioje sriubos virimo pabaigoje turi būti itin minkšti lyg kambario temperatūros sviestas.
Ir dar - kuo labiau prinokęs moliūgas, tuo skanesnė sriuba.




























4 sušalusiems ir jaukumo pasiilgusiems valgytojams reikės:
500 g svorio moliūgo, jį nulupus ir išvalius sėklas, turi gautis apie 4 puodeliai moliūgo gabalėlių (puodelio talpa - 250 ml)
2 nedidelių obuolių arba vieno didelio
1 vidutinio dydžio svogūno
3 česnako skiltelių
3 puodelių daržovių sultinio (puodelio talpa 250 ml)
4 valgomųjų šaukštų sviesto, druskos ir maltų juodųjų pipirų
 
Jei tradicinei trintai moliūgų sriubai jums trūksta rūgštelės, ši sriuba tikrai patiks, kadangi joje moliūgų saldumą atsveria rūgštesni obuoliai. Be to, sriubą drąsiai rekomenduoju lieknėjantiems, ji tokia skani, jog jos nereikia gardinti nei šlakeliu grietinėlės, nei sūriu, nei paskrudinta šonine, nebent, kad sočiau būtų patiekite su ant grotelių arba skrudintuve pakepintomis čiabatos riekelėmis. Skanumėlis...
   
Kreminė moliūgų ir obuolių sriuba

1. Perpjaukite moliūgą per pusę ir kiekvieną pusę padalykite dar į pora dalių, nupjaustykite moliūgo žievę, išskobkite sėklas ir susmulkinkite apie 1,5 cm. dydžio kubeliais. Turi gautis apie 4 puodeliai moliūgo gabalėlių. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir susmulkinkite tokio pačio dydžio gabalėliais kaip susmulkinote moliūgą.
2. Puode (storu dugnu) ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinkite sviestą, kol suputos ir taps riešuto spalvos. Susmulkintus svogūnus ir česnakus sudėkite į įkaitintą sviestą ir kepkite apie 2-3 min. Tada sudėkite moliūgo ir obuolių kubelius, išmaišykite. Kol moliūgo kubeliai troškinsis svieste, puodą laikykite uždengę. Kepkite ant vidutinės ugnies 15-17 minučių, kartkartėmis pakratykite puodą.
3. Į puodą (pas moliūgą, obuolius, česnakus ir svogūnus) supilkite sultinį ir, kartkartėmis pamaišant,  sriubą virkite apie 20 min. Aksominės moliūgų sriubos tekstūros paslaptis - visiškas suvirimas.
4. Sriubą nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite elektrine trintuve. Jei reikia, truputį praskieskite virintu vandeniu, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Skanaus ir daug šilumos.

3 komentarai:

Violeta rašė...

Ryt bandysim virt :)

Indrė rašė...

Neturiu moliūgo, bet mintis apie sriubą su obuoliais skamba viliojannčiai. Nes man moliūgų sriubą namuose kol kas reikia jaukintis :)

Simona rašė...

Violeta, ir kaip? ar patiko? :)

Indre, obuoliai suteikia tokį rūgštesnį cinkelį :) O kas Tau nepatinka moliūgų sriuboje?