2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Laukiniai šokiai namie

Dienomis, kurios neturi skonio, visada stengiuosi, nors dažnai ir priverstinai, kažko imtis, o tai reiškia, jog tenka ieškoti įkvėpimo visur. Žinau tik, kad, kai į tuščią galvą pradeda sugrįžti mintys, suradau teisingą "vaistą".


Šį apsiniaukusį trečiadienio vakarą, kaip kokia Ally McBeal pradėjau šokti viduryje kambario - basa, truputį susivėlusi ir įlindusi į nutrintus džinsus. Naudinga. Nusišypsau sau. Juk šokti iš visos širdies naudinga? Tiesa? Judėti taip kaip moki ir nenorėti sustoti. Išsivaduoti nuo sąstingio, kuris sukaustęs ne tik kūną, bet ir mintis. Negalvoti apie tai, kaip atrodai, kas Tave mato, tiesiog pasinerti į muziką. 


Po to gerą valandą naršiau internete, ieškodama filmų scenų, kuriose šokama namie. Išsišiepusi. Neskubant gurkšnojau arbatą. Ir jaučiau, kaip sugrįžta mintys. Toks įsikrovimas naujiems darbams iš dalies reikalauja jėgų, prisivertimo nesėdėti ir nežiūrėti į vieną tašką, bet kartu yra ir lengvas, nes be jokios savigraužos darau, ką tik noriu.  Šiandien - šoku. Naršau internete. Ir verdu sriubą :)  


Iš tiesų, kai atvėsta oras, kad ir koks metų laikas bebūtų, aš visada verdu didelį puodą sriubos. Esu labai didelė sriubų mylėtoja, man sriuba suteikia ne tik sotumą, šilumą, bet ir jaukią nuotaiką, kad jūs matytumėt, kaip jos nekantriai laukiu paragauti, kol ji burbuliuoja puode. Be to, skanią sriubą išvirti nėra labai sunku, tereikia tik trupučio žinių ir, žinoma, meilės. Meilė, mano manymu, yra didžiausia puikaus maisto paslaptis, tiesiog draudžiama gaminti atbulomis rankomis :)



Norėdami išvirti gerą šviežių kopūstų sriubą, turite žinoti dar vieną paslaptį, daržovės į sriubą turi būti dedamos tam tikra tvarka, kad nė viena daržovė nepervirtų. Tuo pačiu metu dedama svogūnas ir morka, po to galima dėti bulves, dar vėliau kopūstus, pomidorus, o galiausiai prieskonius.




Tikriausiai šypsotės, nes išvirti kopūstienę mokate visi, bet jei netyčia dar neatradote savojo individualaus recepto, galite išbandyti šį. Tik neužmirškite pimųjų dviejų paslapčių ir kmynų, kurie vaidina ne ką mažesnį vaidmenį nei patys kopūstai.























4 – 6 porcijoms reikės:
30 g sviesto
1 vidutinio dydžio kubeliais susmulkinto svogūno
2 vidutinio dydžio griežinėliais pjaustytų morkų
½ valgomojo šaukšto džiovintų salierų lapelių
2 česnako skiltelių
260 g vištienos filė
3 kubeliais supjaustytų bulvių
1400 ml vištienos sultinio
1 lauro lapo
250 g juostelėmis pjaustyto kopūsto
245 g konservuotų pupelių
5 slyvinių per pusę supjaustytų pomidoriukų
1 valgomojo šaukšto susmulkintų krapų
1 valgomojo šaukšto susmulkintų petražolių
Druskos, kmynų ir juodųjų pipirų
Grietinės arba tarkuoto parmezano

Kopūstienė su pupelėmis, vištiena ir pomidorais

1.Puode išlydykite sviestą, į puodą sudėkite svogūną, morkas, salierų lapelius ir įtarkuokite česnaką, išmaišykite, uždenkite ir ant vidutinės ugnies pakepinkite 8 min., kol daržovės suminkštės.
2. Padidinkite ugnį ir sudėkite kubeliais supjaustytą vištienos filė. Nuolat maišydami kepkite, kol pasikeis vištienos spalva, apie 3-4 min.
3. Maišydami suberkite bulvių kubelius, lauro lapą ir sultinį, užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite 8 minutes. Tada maišydami suberkite kopūstą, pupeles ir virkite 10 minučių.
4. Galiausiai suberkite pomidoriukus ir žoleles, išmaišykite, užvirkite ir virkite dar apie 3 minutes. Sriubą pagardinkite druska, kmynais ir pipirais. Patiekite pabarstę parmezanu arba įmaišę grietinės. Skanaus.  

Komentarų nėra: