2012 m. birželio 22 d., penktadienis

Apie lietų ir labai skanius pyragėlius

Miestas, kurį nuo ankstyvo ryto išmirkė lietūs, kvepia itin gaiviai ir maloniai. Gatvėmis lyg spalvotos valtys plaukia mašinos, aptaškydamos išsiblaškiusius praeivius. Kiek galėdama stengiuosi išvengti balų, kurios telkšo taip arti viena kitos, jog tenka eiti pasistiebus ant pirštų galų. Mielai basomis matuočiau balų gylį, bet įkyrus gerklės skausmas primena, kad tokiems žygiams turiu įsigyti guminius batus.

Mielieji, turiu klausimą: ar einate pasivaikščioti lyjant lietui? Ar mieliau pasiliekate namie, apsiginklavę vilnonėmis kojinėmis ir puodeliu karštos arbatos? Kai virš galvų pakimba sunkūs debesys, aš visada susimąstau, kaip tai nuteikia aplinkinius ir mėgstu klausytis įvairaus plauko istorijų apie lietų: kaip kažkas per stiprų lietų sėdėjo tuščiame parke ant suoliuko, kaip kažkas pro atidarytas balkono duris stebėjo, kaip šį sušplapina lietus, kaip kažkas klausėsi lietaus,minkydamas makaronų tešlą, kaip kažkas jame šoko, kaip kažkas su mylimu žmogumi glaudėsi po vienu skėčiu ir užmiršo visą pasaulį.Man patinka lietus.
Man labai labai patinka lietus...

O kai lyja norisi jaukaus maisto,todėl...


























5 dideliems pyragėliams reikės:
500 g mielinės sluoksniuotos tešlos 
300 g rūkyto kumpio
1 vidutinio dydžio raudonosios paprikos
2 vidutinio dydžio pomidorų
1 didelio svogūno
1/2 valgomojo šaukšto aliejaus
1 valgomojo šaukšto sviesto
10 alyvuogių
100 g fermentinio sūrio

Dalinuosi paprastų ir puikių pyragėlių receptu. Skaniausia juos valgyti dar šiltus, kol sūris būna minkštas ir išsilydęs. 
 
Greitai paruošiami kumpio, daržovių ir sūrio pyragėliai
 
1.Įkaitink orkaitę iki 200 C. Kiekvieną sluoksniuotos tešlos lapelį padalink į dvi dalis - pagrindą ir dangtelį, ir šiek tiek pakočiok, kad dangteliai būtų didesni nei pagrindai.
2. Kumpį, išvalytas paprikas, pomidorus ir nuluptus svogūnus supjaustyk kubeliais. Susmulkink alyvuoges ir sutarkuok sūrį. Apkepk svogūną įkaitintuose riebaluose, kol taps minkštas. Ant tešlos pagrindo uždėk kumpio, paprikų, pomidorų kubelių, apkeptų svogūnų, alyvuogių ir apibarstyk sūriu.
3. Ant įdaro kūgių uždėk tešlos dangtelius, jei reikia juos dar šiek tiek pakočiok. Tešlos kraštus tvirtai užspausk šakute. Viršų aptepk išplaktu kiaušiniu su šlakeliu vandens ir kepk orkaitėje apie 20-30 min, kol pyragėliai gražiai parus.

6 komentarai:

Unknown rašė...

As ir myliu lietu. Jis man asocijuojasi su mylimu vaikinu, nes bene kiekviena karta mums nutarus ka nors drauge veikti pradeda lyti. Ir taip smagu nakti gulint apsikamsius klausytis lietaus barbenimo i palange.

Anonimiškas rašė...

Myliu lietų, nes jis primena man laukinės moters pusę manyje, primena gyvenimo skonį, gyvybę, energiją - visa tai, kas priešinga civilizacijai, miesto kultūrai, tam, ko labai ilgiuosi ir ką galiu sau leisti, kaip prabangą. Būti kitokia, būti savimi, gerti akimirkas. Nes, jei myli lietų, myli savo baimę sušlapti, susirgti, susilaukti pastabų, bet vistiek viską pamiršusi leki, klausaisi, dievini - jauti, jog esi gyvas, dėkoji už gyvenimą, kaip dovaną, teki, kaip tas vanduo, kartu su juo. Labai labai myliu lietų. Kaip ir saulę ;) Ir maistą :) Alkį, sotumą, grožį, nuovargį. Viską viską.

Gluosnio kate rašė...

Lietus? Lietus yra kazkas nuostabaus dovanota zmonems. Pamenu, viena diena su pusesere issirengeme eiti i parduotuve kaime, kai sioji buvo mazdaug uz vieno su puse kilometro. Einant pradejo lyti. Mes dviese lyjant lietui dainavom I believe I can fly, sokom ir juokemes, po to, vis dar lyjant lietui, sedejom permirkusios ant namo griuvesiu, ir buvo gera. Manau, kad as to nepamirsiu visa savo gyvenima, o kai sedesiu namuose ir klausysiuosi lietaus (beje, taip dazniausiai ir darau) - prisiminsiou. c:

Simona rašė...

873, kaip pagalvoji, kiek daug žmonių nemėgsta lietaus, todėl taip gera sutikti jų mylėtojų. Man ir lietus susijęs su daugybe romantikos, bet dar labiau su viena drauge, kaip tu sakai, kai tik mes su ja susitinkam, atrodo, ima kauptis lietus :)

Simona rašė...

Mama Egle J. K.,skaičiau Tavo komentarą ir pasijutau lyg eičiau per lietų ir jausčiausi gyva kaip niekad. Tiek veržlumo, tiek emocijos, iš Tavo žodžių galima pasisemti jėgos ir įkvėpimo.

Simona rašė...

Gluosnio kate, ačiū, kad pasidalinai nuostabia savo istorija. Man ir keletą kartų yra tekę taip sušlapti - iki menkiausio siūlelio, kad nebelieka reikalo skubėti, slėptis ar bėgti, tiesiog būti lietuje ir tuo mėgautis.