2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Kakavinis sniegas ir šokoladiniai triufeliai su karamelės įdaru

Jau ir eglučių prekyba šalia didžiųjų prekybos centrų prasidėjo, jau ir per radijo stotis vis dažniau girdi kalėdines dainas, o sniegas vis nedrimba.
Ryte, vos atmerkus akis, aš išsiropščiu iš lovos ir dairausi pro langą, ar dar nepasnigo, ar iš spintos nereikia išsitraukti žieminių batų.
Bet sniego vis nėra...

- Nemėgstu nei šalčio, nei sniego, - gurkšnodama karštą arbatą, šiandien džiaugėsi draugė.- Net neįsivaizduoji, kaip man džiugu, jog nereikia klampoti po pusnis.
Žiūrėjau į pilkas linguojančias medžių viršūnes, po to užsimerkiau ir slapta svajojau išgirsti sniego kastuvų šnabždesius. Kai atsimerkiau, miestas tebestūkso rūškanas.
- Ar turi aviečių uogienės? - paklausė draugė. - Gerklę skauda.
Virdulyje kunkuliavo vanduo ir netrukus po virtuvę pasklindo saldus aviečių kvapas. Grįžo namo vyras ir visi ėjome žiūrėti animacinio filmuko "Spragtukas".
- Kaip gražu,  - šnibždėjau. 
O kažkur pasauly snigo...

Kai miestą užklojo tirštos sutemos, šliurpčiodama penktą arbatos puodelį, gaminau triufelius. Virtuvėje snigo kakavinis sniegas. Labai šventiška ir gražu. Todėl džiaugiausi juo, prisiminusi, jog svarbiausia sutelkti dėmesį į tai, ką turi, o ne į tai, ko trūksta. 

Triufelių gamyba man siejasi su magija, kuri užburia net pačius didžiausius pesimistus. Lempučių apšviesta gruodžio naktimi, kai valandos slenka pūgom, o kojos jau pajutę po dienos darbų nuovargį, leidžia tik susirangyti ant lovos ir mėgautis poilsiu. 

Taigi, dalinuosi labai paprastu triufelių (šokoladiniai triufeliai buvo taip pavadinti dėl jų panašumo į juoduosius triufelius, kurie slepiasi po žemės paviršiumi) receptu, kuriam reikia tik 5 sudėtinių dalių. Arba galite pasirinkti net dar paprastesnius šokolado ir grietinėlės triufelius.

Man triufeliai skaniausi šalti, ką tik ištraukti iš šaldytuvo, nors, pagal šį receptą, gaminami šokoladiniai skanėstai ir, stovėdami kambario temperatūroje, išlaiko tvirtumą ir puikią struktūrą.

Iki Kalėdų liko tik 9 dienos. Taigi, pats laikas pradėti ruošti saldumynų atsargas ;)

Apie 30 - 35 triufeliams reikės:  

75 g karamelizuoto kondensuoto pieno, pvz. "Rududu"
35 g juodojo šokolado
150 ml grietinėlės
400 g pieniško šokolado
Kakavos

Pirmiausia pradėsime nuo įdaro, o kas geriau tinka įdarui nei trapi ir turtingo skonio šokoladinė karamelė. Aš jai naudoju karamelizuotą kondensuotą pieną – „Rududu“ ir juodąjį šokoladą, turintį 70 procentų kakavos. Kuo smulkiau susmulkinkite šokoladą,tuo bus geriau: tai užtikrins lengvą jo tirpimą ir masė bus tolygesnė. Susmulkinę šokoladą, į puodą sudėkite "Rududu" ir ant silpnos-vidutinės ugnies kaitinkite, iš pradžių, atrodys, jog beviltiška jį išlydyti, bet nepasiduokite, vis maišykite ir po 5-7 min. gausite vientisą tirštą masę. Tada puodą nuimkite nuo ugnies ir į karštą karamelės masę suberkite smulkiai supjaustytą juodąjį šokoladą. Truputį pamaišykite ir palikite apie 1 minutę pastovėti, tada gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę. Lėkštę išklokite maisto plėvele, maisto plėvelę ištepkite aliejumi ir ant jos sukrėskite įdaro masę, išlyginkite, užklokite maisto plėvele ir įdėkite į šaldytuvą, kol gerai sustings (apie 2-3 valandoms).

Kai įdaras paruoštas, ateina laikas gaminti šokoladinę masę. Pieniškas šokoladas geras, jei kakavos jame yra 35–40 proc. ir pridėta natūralios vanilės. Pienišką šokoladą susmulkinkite ir suberkite į dubenį, į puodą supilkite grietinėlę, vis pamaišydami, kaitinkite ant vidutinės ugnies. Kai grietinėlė pradės virti, nukelkite ir ja užpilkite susmulkintą šokoladą. Palikite pastovėti vieną minutę, o tada gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę. Jei reikia, šokoladinę masę truputį pašildykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele, kad neįgautų kitų kvapų, ir įdėkite į šaldytuvą stingti 2-3 valandoms.

Įdarą padalykite į 35  dalis. Sustingusią šokoladinę masę kabinkite šaukšteliu, ant jos dėkite gabalėlį įdaro, tada dar truputį pakabinkite šokoladinės masės. Rankomis suformuokite rutuliukus. Į plačią lėkštę 1-2 cm sluoksniu suberkite kakavą. Po vieną triufelius apvoliokite kakavoje. Paruoštus triufelius dar sykį atšaldykite (apie 2-3 valandas arba per naktį) šaldytuve.

Skanaus ir įkvėpimo kurti savo šokoladinę magiją!

4 komentarai:

aure rašė...

mmm, norėčiau paragauti naminių triufelių :) Bet ner kada, ner kada... o niekas nevaišina :(

Gintarė rašė...

Norėjau paklausti, ar po to, kambario temperatūroje jie neištirps? :)

Juste rašė...

Gražus įrašas. Taip tikrai, reikia džiaugtis ką turi, o ne ko trūksta. Nors normalu ir norėti ko nors. O triufeliai tūrėtų būti skanūs. Reikės bandyti kada :)

Simona rašė...

Aure, man naminiai daug skanesni ir tikrai verta pasiterlioti su šokoladu, atradus laisvesnę minutę ;)
Jei tik būtų įmanoma, būtinai pavaišinčiau, bet jau seniausiai visi iki vieno suvalgyti :)

Gintare, tikrai neištirps ;) Truputį suminkštės, bet ir viskas :)

Juste, ačiū :) Tikriausiai reikia balansuoti tarp dėkingumo už tai, ką turi, ir svajonių ;) Būtinai pabandyk ;)