2011 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis

Man gražiausios rudenio dainos ir minkštutė moliūgų duonelė


Kiekvieno metų laiko pradžioje pradedu ieškoti nuotaiką atitinkančios muzikos. Šį rudenį daug negirdėtų dainų ieškoti nenorėjau. Norėjau, kad mane suptų senos, jaukios, daug kartų grotos melodijos. Iš pradžių užkliuvau už Freddie Mercury, Jason Mraz ir Katie Melua, mano mėgiamiausių vokalistų, pradėjau klausytis, pirma tyliai, nenorėdėdama trukdyti kaimynų ramybės, paskui garsiau ir garsiau. Laikas pradėjo eiti atgal ir visas aplinkinis pasaulis išnyko, jo vietoje mačiau šiltą, giedrą rudenį buvusį prieš aštuonis metus ir kaip išsišiepus per jį keliauju. Galiausiai neliko skirtumo tarp dabarties ir praeities, muzika mane nunešė į beribę laimingų akimirkų, svajonių ir vizijų erdvę. Aplinkui egzistavo daugybė praeities, dabarties ir ateities pasaulių. Dalinuosi dainomis, kurių man gera klausytis šį rudenį, gal ir Tu šiame sąraše atrasi kažką savą ir artimą:
1. Queen - The Show Must Go On
2. Eric Clapton - Autumn Leaves
3. Paolo Nutini - Autumn
4. Guns N'Roses - November Rain
5. Saulius Mykolaitis - Arbata
6. Ellie Goulding - Your Song
7. Aerosmith - Crazy
8. Jason Mraz - Please Don't Tell Her 
9. Radiohead - Creep
10.Katie Melua - A Happy Place

Kaip jau minėjau praeitame įraše, šį rudenį susirgau lengvute moliūgų manija. Moliūgų spalva, skonis, tekstūra - mane užbūrė viskas. Todėl dedu jau antrą iš eilės receptą, kuriame pagrindiniu smuiku griežia moliūgas. Dabar moliūgų galima rasti prekybos centruose, turguose ar pas močiutę kaime bei kainuoja jie visai nedaug. Taigi, tuo ir naudojuosi.
Į skaniausių saldžių duonelių sąrašą kartu su bananų bei obuolių duonelėmis įtraukiu ir minkštutę moliūgų duonelę. Ją šį rugsėjį kepiau jau tris kartus, o moteris, vardu Rita, kuri man pardavė puikų 6 kg moliūgą ir iš kurios gavau šį receptą, kepą ją jau daugiau nei vienas ruduo. Į duonelės tešlą galima įmaišyti razinų, džiovintų abrikosų, spanguolių ir netgi šokolado gabalėlių.
Jei nori greitai išsikepti skanios moliūgų duonelės, šis receptas kaip tik Tau, nes nereikės moliūgo nei virti, nei kepti. Kaip man tai patinka tomis akimirkomis, kai norisi ko nors skanaus greitai  arba netikėtai užklumpa naminių pyragų išsiilgę svečiai. 
Be to, nereikia net svarstyklių, užtenka 250 ml stiklinės ar puodelio.
Vienintelė taisyklė: viskas, kepant šią duonelę, turi būti daroma iš širdies. Bet juk kitaip mes ir nemokam, tiesa? ;) 




























Minkštutė moliūgų duonelė, apklota traškiais moliūgų sėklų trupiniais

1 stiklinės smulkiai sutarkuoto moliūgo
1 stiklinės cukraus (aš naudojau rudąjį cukrų)
1/3 stiklinės augalinio aliejaus
2 kiaušinių
1/2 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės
2 stiklinių miltų (tik ne kupinų)
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/4 arbatinio šaukštelio sodos
1 arbatinio šaukštelio cinamono

Įkaitinkite orkaitę iki 160°C. Kepimo formą (21 cm ilgio) ištepkite sviestu (tam dažniausiai naudoju popierėlį, kuriame buvo supakuotas sviestas) ir išklokite kepimo popieriumi.
Smulkia „bulvių“ tarka sutarkuokite nemažą nuluptą moliūgo riekę. Susidariusių sulčių nenuspauskite. Turite pritarkuoti stiklinę „šlapios“, iš tiesų, itin „šplapios“ moliūgo masės. Aš vis neatsigrožiu ryškia tarkių spalva, kuria moliūgą nudažo beta karotinas - vienas iš antioksidantų, kuris mūsų ląsteles saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio.
Viename dubenyje sumaišykite aliejų, cukrų, kiaušinius, moliūgo tarkius, smulkiai nutarkuotą apelsino žievelę, kitame sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, sodą ir cinamoną. Sausų ingridientų mišinį įmaišykite į skystų ingridientų masę. Nepermaišykite - ilgai maišant, gluteinas, esantis miltuose, paverčia tešlą lipnia ir iškepusi duonelė gali būti kieta. Dėl gumuliukų nesijaudinkite, svarbiausiai, kad nebūtų likę sausų miltų.
Tešlą supilkite į paruoštą skardą. Kepkite apie 1 val ir 10 min. Ar duonelė iškepusi, patikrinkite su mediniu iešmeliu: smeikite jį į duonelės vidurį ir truputį pasukiokite. Jei pagaliukas apsivels šlapia tešla, reiškia, kad pyragą dar reikia kepti.
Iškepta duonelė(karšta)aptepama medumi, apdedama traškiais moliūgų sėklų trupiniais. Kartais valgau paprastai - apibarstytą cukraus pudra, plonai užteptą medumi.

Traškiems moliūgų sėklų trupiniam reikės: 1 kiaušinio baltymo, 4 valgomųjų šaukštų cukraus, ant šaukštelio galo mėgstamo prieskonio (ar cinamono, ar imbiero, ar gvazdikėlių), 100 g išlukštentų moliūgų sėklų. Lengvai išplakite baltymą su cukrumi ir žiupsneliu mėgstamo prieskonio, įmaišykite moliūgų sėklas. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos tolygiai paskleiskite moliūgų sėklų masę. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 min., po to apverskite ir kepkite dar tiek pat.  
Skanaus!

2 komentarai:

Inga rašė...

Iškepiau- labai skanu, ypač mažasis (1,5 m.) lapnoja. Dekui už receptą :)

Simona rašė...

Ačiū, Inga, už tokius jaukius ir gražius žodžius :) nes kaip mėgstu sakyti, jei jau mažiesiems patinka, tada su patiekalu viskas visiškai tvarkoj :)