2011 m. kovo 8 d., antradienis

Apie įkvepiančius ryto ritualus ir bananų duonelę

Dangus - dar pilkai mėlynas ir sunkus; oras kvepia vėjais ir dūmais iš kaminų; murzinas sniegas po truputį tęžta, o viduje atsiranda artėjančio pavasario laukimas. Sekmadienį su vyru vaikščiojom po miestą. Nuo šalčio slėpėmės po kepurėmis ir šalikais, bet jau kalbėjom apie žalumą ir pirmuosius žiedus, kuriais netrukus pasipuoš miestas. Tai - taip magiška... Magiška, kai dienos ilgėja, pro langus į kambarius patenka vis daugiau šviesos, nuo stogų tekši vandens lašai, o darbo stalas skęsta saulės spinduliuose. Kažkaip vis lengviau surasti įkvėpimo nepasimesti tarp dienų, kurios sukasi tuo pačiu ciklu: darbas - namai. Vis dažniau pradedu svajoti apie šiltus, lipnius vėlyvo pavasario vakarus su draugais balkone, skanaujant namie ruoštą vakarienę arba apie ilgus pasivaikščiojimus. Vis dažniau mąstau apie ryto ritualus, kadangi  vis anksčiau švinta ir pabusti, dar prieš suskambant žadintuvui, darosi lengviau. 
Kiekvieną rytą, dar prieš išlipant iš lovos, aš mėgstu rąžytis. Iš pradžių įtempiu ir atpalaiduoju kojų raumenis, po to iškeliu rankas virš galvos, įtempiu bei atpalaiduoju visą kūną. Tada apkabinu dažniausiai dar miegantį mano žmogų ir pabučiuoju jį į kaktą. O patys stebuklingiausi yra tie rytai, kai virtuvėje randu nekantriai manęs laukiantį bananų duonelės gabalėlį ir yra laiko sugrįžti į lovą su didžiuliu puodeliu kakavos.
Aš labai mėgstu bananus, o dar labiau kepinius su bananais ar bananų šerbetą, todėl šio gėrio beveik visada yra mano namuose. Žinoma, kartais, bananai tampa per minkšti valgyti, tada kepu bananų duonelę. Kas ir yra dižioji šio kepinio sėkmės paslaptis: bananai būtinai turi būti pernokę - sodriai geltoni su rudais taškeliais. O mažesnės, bet taip pat svarbios paslaptys yra:
1. kad ir koks gėris būtų bananai, svarbu jų nepadauginti, o naudoti tiek, kiek nurodyta recepte;
2. patikrinti, ar kepimo milteliai nepasenę ir drąsiai berti kupiną šaukštelį, nes tešla pakankamai sunki;
3. nelaikyti tešlos šaldytuve;
4. pyragą kepti įdėti tik į įkaitintą orkaitę ir pirmąsiais 40 min neatidarinėti orkaitės durelių. 

 BANANŲ DUONELĖ, PAGARDINTA JUODOJO ŠOKOLADO GABALĖLIAIS, RIEŠUTAIS IR CINAMONU 

Ši bananų duonelė šaltą vakarą, nekantriai laukiant tikrojo pavasario, padaro jaukesniu ir šiltesniu bei yra puiki dovana, keliaujant į svečius pas mylimus žmogučius. O jos kvapas, vos ištraukus iš orkaitės, toks minkštas, jog atrodo, kad galėtum į jį susisupti...

Apie 12 gabalėlių reikės:
115 g kambario temperatūros sviesto
100 g rudojo arba paprasto cukraus
4-5 didelių prinokusių bananų (apie 600 g, ne daugiau)
2 didelių kiaušinių
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
1 arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto
300 g miltų
1 kupino arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/3 arbatinio šaukštelio druskos

Įdarui
150 g susmulkintų graikinių riešutų
2 didelių bananų
1 arbatinio šauktelio cinamono
100 g susmulkinto juodojo šokolado
60 g išlydyto ir atvėsusio sviesto

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C laipsnių temperatūros. Kepimo formą (21 cm ilgio) ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Kitame dubenyje elektriniu mikseriu išplakite kiaušinius su vanilės ir migdolų ekstraktais iki purių putų. Elektriniu mikseriu iki purumo suplakite sviestą su cukrumi. Išplaktus kiaušinius sumaišykite su išsuktu sviestu.
3. Bananus nuplaukite, nulupkite ir gerai sutrinkite šakute. Gautą bananų masę įmaišykite į kiaušinių ir sviesto masę. Supilkite skystą masę į miltus ir maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Labai svarbu nepermaišyti.
4. Sumaišykite kartu susmulkintus graikinius riešutus, cinamoną, juodojo šokolado gabalėlius, išlydytą sviestą ir griežinėliais supjaustytus bananus.  
5. Pusę tešlos sukrėskite į kepimo formą ir paviršių išlyginkite šaukštu. Ant viršaus paskirstykite pusę įdaro, o ant jo tolygiai sukrėskite likusią tešlą. Ant tešlos viršaus vėl paskirstykite likusį įdarą.
6. Kepkite apie 55 min. Jei naudosite 21 cm ilgio kepimo formą, tiek laiko tikrai pakaks.

2 komentarai:

Unknown rašė...

Sveikinu persikrauščius į naujus "namelius". :) Ta proga kviečiu užsukti į manuosius internetinius namus ir sudalyvauti atiduotuvėse.;)

http://dreisena.blogspot.com/2011/02/negirdeta-neregeta-dreisenoje.html

P.S. Man Tavo dienoraštis patinka ne kiek dėl receptų (nors ir jie puikūs), bet dėl tų nuostabių, įkvepiančių įžangų. ;)

Simona rašė...

Ačiū už sveikinimus :) Tavo namučius mielai lankau :)Juose labai jauku ;)