Puslapiai

2019 m. lapkričio 2 d., šeštadienis

Saldžiųjų bulvių skrebučiai su karštai rūkyta antiena

Šiuos kiek netradicinius užkandžius galiu drąsiai priskirti skaniausio rudens sezono maisto kategorijai. Jie nepaprastai gardūs ir visada džiaugsmingai sutinkami. Dūmo prieskonis itin tinka su saldžiosiomis bulvėmis. Negaliu įsivaizduoti, kam galėtų nepatikti, net ir būdami mažumėlę keisti. Ypač norėčiau, kad paragautumėte, jei sakote, kad nemėgstate alyvuogių, figų, saldžiųjų bulvių ar rozmarinų. Tikrai turiu daug vilties, kad mėgausitės jais.



Sumeistrautais iš iki traškumo pakepintų saldžiųjų bulvių skrebučių, šiek tiek panašių į prancūziškus skrebučius, padengtų figų ir alyvuogių tapenada su ant viršaus uždėtais graikiniais riešutais ir karštai rūkyta antiena, apskrudusia ir mėsingai sodria. 


Kalbant apskritai, aš labai mėgstu tapenadą ir gaminu ją jau... nuo neatmenamų laikų, bet iš visų variacijų ir receptų ši gruboka figų ir alyvuogių tapenada, dangiškas, saldžiarūgštis užtepas, kuris ypač gerai dera su tirpstančia burnoje rūkyta antiena ir paskrudintais graikiniais riešutais, yra mano mėgstamiausia. Jos pagrindas yra gana standartinis, bet kai į jį įmaišai lipnias ir saldžias džiovintas figas, gauni kažką visiškai naujo, ypatingai patrauklaus gomuriui. 



Įdėję į burną pirmąjį kasnį, iš karto pajusite minkštą figų sėklų traškesį. Tik, prašau, jei galite, rinkitės kokybiškas, putlias figas, kurios džiovinant nemirkomos cukraus sirupe, ir vaisišką, lengvai pikantišką alyvuogių aliejų. Pastarasis itin gerai perteikia saldžiųjų bulvių skonį.




Šiaip, kas susiję su saldžiųjų bulvių skrebučius, aš niekada jais nekeičiu duonos, kaip dabar gana madinga daryti, todėl ir šiame recepte tai nėra alternatyva duonai, o labai svarbi užkandžio sudedamoji dalis. Orkaitėje kepami saldžiųjų bulvių griežinėliai įgauna medaus skonį, kuris itin gerai tinka su anties mėsa, bet mano skoniui tiesiog nesuderinamas, pavyzdžiui, su kiaušiniais. Nežinau, kaip dar labiau jus įtikinti išbandyti šį receptą, neturint galimybių duoti paragauti, bet aš laikau kumščius, kad nusprendę  pasilepinti greitu metu sugrįšite prie šio recepto. 




4 valgytojams prireiks:
Figų ir alyvuogių tapenadai:
90 g minkštų džiovintų figų
90 g žaliųjų alyvuogių, be kauliukų
1 nuluptos ir stambiai susmulkintos česnako skiltelės
1 arbatinio šaukštelio smulkių kaparėlių, gerai nusausintų
1 valgomojo šaukšto ir 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
2 arbatinių šaukštelių garstyčių
1/2 arbatinio šaukštelio smulkiai sukapotų šviežių rozmarinų
3-4 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Saldžiųjų bulvių skrebučiams:
2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių
1 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Taip pat:
100 g graikinių riešutų, apskrudintų sausoje keptuvėje ir stambiai sukapotų 
1 "Kitchen me" karštai rūkytos antienos filė su oda

Saldžiųjų bulvių skrebučiai su karštai rūkyta antiena

Figų ir alyvuogių tapenada
1. Nupjaukite figų kotelius ir padalykite į ketvirčius. Užpilkite paruoštus ketvirčius verdančiu vandeniu ir pamirkykite nuo 10 iki 20 minučių, kol figos dar labiau suminkštės.
2. Paimkite didelę lentelę ir gerą aštrų peilį. Pradėkite nuo alyvuogių ir česnako, suberkite juos ant lentelės vidurio ir maišydami, pagrūsdami kapokite, kol viską susmulkinsite į nedidelius gabalėlius (panašaus dydžio į moliūgų sėklas).
3. Lentelės šone stambiai sukapokite nusunktas ir nusausintas figas, sudėkite jas kartu su kaparėliais ant alyvuogių ir toliau kapokite, kol gausite rupų mišinį.
4. Šį mišinį iškrėskite į dubenį, supilkite citrinos sultis, sudėkite garstyčias, suberkite rozmarinus, supilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Įberkite žiupsnį pipirų, išmaišykite, paragaukite ir paskaninkite druska. Palikite pastovėti, kol iškepsite bulvių griežinėlius, kad susimaišytų visi skoniai.

Saldžiųjų bulvių skrebučiai
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 C. Kepimo skardą iškolkite kepimo popieriumi.
2. Bulves palikite su lupena, bet labai gerai nuplaukite, šveisdami švaria kepminėle. Nuplautas bulves supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais, sumaišykite su aliejumi, druska ir maltais pipirais.
2. Išdėliokite į kepimo skardą taip, kad griežinėliai tarpusavyje nesiliestų. Kepkite 15 minučių, tada apverskite griežinėlius ir kepkite dar 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Kol bulvės vės, paskrudinkite riešutus ir paruoškite antieną.

Patiekimas
1. Rūkytos antienos filė supjaustykite plonomis juostelėmis. Saldžiųjų bulvių griežinėlius dosniai aptepkite tapenada, ant viršaus išdėliokite antienos juosteles ir graikinius riešutus. Labai gražu tokius skrebučius apibarstyti rozmarinais, tik svarbu nepersistengti, užteks kelių lapelių. 

2019 m. spalio 29 d., antradienis

Juodos duonos skrebučiai su karštai rūkyta antienos filė ir karamelizuotais svogūnais

Man rašant šį tekstą, valanda atgal persukamos laikrodžio rodyklės. Šiek tiek jaudinuosi dėl atėjusio tylaus, pilko ir melancholiško žiemos laiko... ir žiemos laikas čia visai nekaltas. Jis tik primena, kad saulėtoji bobų vasara eina į pabaigą, o ilgėjančios naktys, kai dienoms nebeužtenka šviesos, mane visada šiek tiek išmuša iš vėžių.  




Gilėjant rudeniui, man kažkodėl tuo pačiu metu norisi ir šypsotis, ir liūdėti. Bet ne slogiai liūdėti, o taip giedrai, ramiai ir taikiai, lyg žinočiau apie šį metų laiką kažką jautraus ir atpažįstamo, ko negaliu atpasakoti žodžiais... tik išjausti. Gera sustoti akimirkai ir pasidžiaugti, kad esu ne tuo, kas gražu kitų akims, o kuo būdama jaučiuosi geriausiai. Suprantu, kad nuotraukos kol kas nesisieja su mano mintimis, bet duokite man minutę ir aš tuoj viską jums paaiškinsiu. 




Tai, ką čia matote, yra vienas mano naujausių rudens užkandžių: ruginės viso grūdo dalių duonos skrebučiai su karamelizuotais svogūnais, karštai rūkyta antiena, obuoliais ir raudonųjų kopūstų daigais. Gaunasi tokie pikantiški, gardūs, pasakiškai gražūs sumuštinukai. Antiena - sviestinė ir sodri, obuoliai - traškūs ir turintys šiek tiek rūgštelės, o ilgai kepti svogūnai - saldūs ir sultingi. 




Tiesą sakant, vien šio trejeto derinys yra toks puikus, kad galite neabejodami jį sluoksniuoti tiesiai ant paskrudintos ruginės duonos ir gurmaniškai pietauti, bet neslėpsiu, jei pridėsite raudonųjų kopūstų daigų ir ryškaus skonio, kvapnių salierų lapelių, rezultatas bus dvigubai gardesnis ir gražesnis.

Rūkyta antiena nėra tai, ką itin dažnai valgau, bet kiekvieną kartą kai paragauju "KITCHEN me" karštai rūkytos antienos, pasižadu dažniau ja pasilepinti. Man patinka švelnus dūmo aromatas ir ryškus mėsos skonis, o labiausiai man patinka plonas riebalų ruoželis, kuris tikrąja to žodžio prasme tirpsta burnoje.


4 valgytojams prireiks:
6 didelių svogūnų
4 valgomųjų šaukštų aliejaus svogūnų kepimui ir dar šlakelio duonos skrudinimui
Druskos
120 ml juodųjų serbentų vyno 
30 ml balzaminio acto
2 arbatinių šaukštelių medaus
Maltų juodųjų pipirų
1 "Kitchen me" karštai rūkytos antienos filė su oda
8-10 viso grūdo dalių ruginės duonos riekių (kuo plonesnių)
1 vidutinio dydžio obuolio, pvz.: "Golden Delicious"
Citrinos sulčių
Saliero lapkočių lapelių
Raudonojo kopūsto daigų

Juodos duonos skrebučiai su karštai rūkyta antienos filė ir karamelizuotais svogūnais

1. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais (apie 3 mm storumo).
2. Įkaitinkite didelį prikaistuvį ant vidutinės ugnies. Supilkite aliejų. Suberkite svogūnus. Uždenkite prikaistuvį ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant prikaistuvio.
3. Po penkių minučių prikaistuvį nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažesnės nei vidutinė, įmaišykite 2 arbatinius šaukštelius druskos. Prikaistuvio nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 30 minučių, kol ims keisti spalvą į rusvą ir taps saldūs.
4. Po 30 minučių kepimo įmaišykite į svogūnus vyną ir actą.
5. Troškinkite svogūnus dar apie 20 minučių, pamaišant dažniau.  Galiausiai nuėmę nuo ugnies įmaišykite medų. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia. Palikite atvėsti.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Duoną supjaustykite kvadratėliais ar platesnėmis juostelėmis ir išdėliokite ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi. Duoną vos vos patepkite aliejumi ir kepkite apie 10- 15 minučių, kol apskrus ir sukietės.
7. Antienos filė supjaustykite smulkiais kubeliais. Obuolį taip pat supjaustykite smulkiais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis.
8. Ant duonos riekelių užkraukite karamelizuotų svogūnų, ant jų uždėkite antienos bei obuolių ir galiausiai papuoškite saliero lapkočio lapeliais bei raudonojo kopūsto daigais. Patiekite iš karto.

2019 m. gegužės 11 d., šeštadienis

Visada tobulas obuolių pyragas iš to, kas po ranka

Šis obuolių pyragas man siejasi su savaitgalio popiete, kai nei iš šio, nei iš to užsigeidi kažko skanaus, pažįstamo ir virtuvės spintelėse bei šaldytuve imi ieškoti įkvėpimo. Iš pradžių, atrodo, kad ten nieko nėra, bet, apsižvalgius kiek įdėmiau, atrandi miltų, keletą nuo pusryčių likusio jogurto šaukštų, vieną kitą obuolį, iš stalčiaus gilumos ištrauki saujelę razinų, kažkada išrankiotų iš "Studentų maisto" ir nuo šventinio kepimo maratono, be jokios savigraužos, nekantraujantį vėl sužibėti cukrų.  




Taigi, pyrago esmė yra obuoliai, kantrybė ir kūryba. Nepagailėkite obuolių - obuoliai saldokam pyragui suteikia ne tik gaivaus skonio, bet ir prideda drėgmės. Didžiąją dalį obuolių supjaustykite kubeliais, o vieną-du, pačius gražiausius - plonais griežinėliais, jie bus skirti pyrago karūnai. Iš pradžių, kepdami pyragą nevarstykite orkaitės durelių, nors ir kaip norėtųsi - besipučiant tešlai, obuoliai ima minkštėti ir skleisti jaukų aromatą. Tik po gero pusvalandžio, kai pyragas bus beveik iškepęs, atsargiai jį ištraukite iš orkaitės, apibarstykite cukrumi, cinamonu ir kardamonu. Iš pradžių šis poelgis atrodys keistai, bet kai grąžinsite pyragą į orkaitę, cukrus iš lėto karamelizuosis, apgaubdamas šį lengvą ir minkštą pyragą traškia, cukruota ir dėl kardamono kiek pikantiška plutele. Ir dar - patiekdami šį pyragą atsispirkite pagundai (kaip ir su orkaitės durelių darinėjimu) atsipjauti jo iš karto. Aš mėgstu ir jums rekomenduoju leisti šiam pyragui atvėsti kepimo skardoje, kad obuoliai turėtų pakankamai laiko atskleisti savo magijai.




8-12 valgytojų prireiks:
80 g razinų
280 g viso grūdo spelta miltų
1 arbatinio šaukštelio cinamono + 1/2 arbatinio šaukštelio pabarstyti ant viršaus
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio sodos
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
120 g cukraus + dar 1 vieno valgomojo šaukšto pabarstyti ant viršaus (tiks toks, kokį turite - paprastas baltasis, nerafinuotas rudasis cukranendrių, kokosų žiedų)
120 ml aliejaus
2 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
2 valgomųjų šaukštų graikiško jogurto (galite keisti grietine)
4  vidutinio dydžio obuolių
2 kiaušinių baltymų
1/4 arbatinio šaukštelio malto kardamono

Visada tobulas obuolių pyragas iš to, kas po ranka 

1. Įjunkite orkaitę - nustatykite 160 C temperatūrą. Kepimo popieriumi ištieskite apvalią 21 cm skersmens kepimo formą.
2. Razinas nuplaukite ir suberkite į nedidelį puodą, užpilkite karštu vandeniu iš virdulio ir užvirkite. Virkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes, kol taps minkštos. Nusunkite ir palikite atvėsti.
3. Miltus sumaišykite su 1 arbatiniu šaukštelio cinamono, druska, soda ir kepimo milteliais.
4. Dideliame dubeny cukrų sumaišykite su aliejumi ir plakite elektriniu plakikliu apie geras 3 minutes, tada po vieną įplakite kiaušinius, kad pasidarytų vientisa putota masė. Galiausiai į šią masę įplakite citrinos sultis ir jogurtą. Gavote taip vadinamą skystą masę.
4. 3 obuolius nulupkite ir supjaustykite 1 cm kubeliais. Įmaišykite į skystą masę. 
5. Miltų mišinį mediniu šaukštu įmaišykite į skystą masę su obuoliais, kol neliks sausų miltų (nepermaišykite). Tešla gausis gana tiršta.
6. Iki standžių putų išplakite baltymus ir įmaišykite į tešlą.
7. Į paruoštą kepimo formą sukrėskite tešlą. Likusį obuolį supjaustykite plonais griežinėliais ir juos gražiai apskritimu išdėliokite ant tešlos.
8. Pašaukite į orkaitę kepti. Tuo metu mažame dubenėly sumaišykite šaukštą cukraus su likusiu cinamonu ir kardamonu. Po 40 min. pyragą atsargiai ištraukite, apibarstykite cukraus ir prieskonių mišiniu ir kiškite jį atgal į orkaitę kepti dar 20-35 minutes. Iš viso pyragas keps apie 60-75 minutes. 
9. Patikrinkite, ar pyragas iškepęs mediniu pagaliuku ar plonu peiliu, jis turi būti tik vos drėgnas ir šiek tiek aplipęs trupinukais, bet jokiu būdu - ne tešla.
10. Leiskite atvėsti skardoje apie gerą valandą, o tada ragaukite.

2019 m. balandžio 30 d., antradienis

Sojų pupelių ir bolivinių balandų burgeriai

Taip jau yra, kad ne visada du žmonės būna skirti vienas kitam, net jei jie įsižiūri vienas kitą. Jei šiuo metu dėl kažko labai stengiesi, išgirsk mane - dėl meilės gali padaryti labai daug, bet niekada nepamiršk, ko esi verta, nesižemink dėl dėmesio trupinių, nes, mano brangi, net jei dabar tuo ir netiki, vieną dieną pas Tave ateis toks žmogus, kuris mylės Tave visą.





Žinau, kad atrodo, jog neįmanoma paleisti to, į kurį, o ne nuo kurio, bėga Tavo širdis, bet Tu imk ir iš lėto atsitrauk, žingsnis po žingsnio atgal į save ir palaipsniui pajusi, kad esi laisva nuo to sekinančio skausmo. Žinoma, randas liks, jis visad lieka po sunkios kovos, bet, bėgant laikui, randas gis ir trauksis, o Tavo dienas ims užpildyti nauji dalykai.



Tu tik įsileisk juos. Būk drąsi ir nesutramdoma. Jei galėčiau jaunesnei sau pasakyti bent vieną dalyką, pasakyčiau tai - "nebijok pradėti iš naujo atvira širdimi, be pykčio, pirmiausia, galvodama apie save, kalbindama save, globodama save, nes kitaip vieną dieną gali pabusti ir neatpažinti savęs. Stora oda ir aštrūs kampai, kuriuos sukūrei apsiginti nuo skausmo, žeis Tave pačią labiau nei tai, ką patiri dabar, neleisdama išeiti tam, kas Tau nepriklauso. Dėkodama už tai, kas buvo ir už tai, kas yra, net jei tai sunkios akimirkos, pasitikėk pradžių magija."    



Kada nors parašysiu daugiau apie tai, kaip paleisti ir atsitraukti, bet iki tada: sojų pupelių ir bolivinių balandų paplotėliai bei labai skanus padažas prie jų. (Kaip ir žadėjau, čia tęsinys apie Globus linijos produktus, kurių mano virtuvės spintelėjė galima rasti gana dažnai. Pirmą dalį rasite čia). 



Bet sugrįžkime prie sojų pupelių. Ar mėgstate jas? Aš pati... na, negalėčiau teigti, kad esu prisiekusi jų gerbėja, bet kai kalba pasisuka apie šiuos paplotėlius - ne kartą ir ne du esu 12 valandų mirkiusi sojų pupeles, po to 2 valandas jas virusi ant nedidelės ugnies, kad tik išsikepčiau šių paplotėlių. Taip, jie tokie geri, o, turint skardinę - dvi jau išvirtų sojų pupelių, juos pasiruošite be didelio vargo ir išankstinio pasiruošimo.  

5 burgeriams reikės:
70 g nulupto svogūno (apie pusė vidutinio dydžio svogūno)
70 g pievagrybių (apie 2 dideli pievagrybiai)
50 g nulupto burokėlio
Aliejaus kepimui
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
2 didelių nuluptų česnako skiltelių
25 g moliūgų sėklų
1 indelio (140 g) virtų Globus sojų pupelių
80 g virtų bolivinių balandų (Globus Vital linija turi ir jų)

Padažui reikės:
125 ml kokybiško kečupo
1 valgomojo šaukšto garstyčių
1 valgomojo šaukšto skysto medaus
1 valgomojo šaukšto obuolių acto
Po gerą - du žiupsnelius aitriosios paprikos miltelių, saldžiosios paprikos miltelių, džiovintos kalendros, cinamono ir rūkytos paprikos miltelių (jų paprastai įberiu kokius 3 žiupsnelius)

Sojų pupelių ir bolivinių balandų burgeriai

1. Svogūną supjaustykite nedideliai kubeliais. Nuvalykite pievagrybius, perpjaukite perpus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Burokine tarka sutarkuokite burokėlį.
2. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite svogūną, pievagrybius ir burokėlį, kepkite ant vidutinės ugnies apie 8 minutes, dažnai maišydami, kol daržovės suminkštės ir apskrus.
3. Praėjus 8 min., įberkite pusę arbatinio šaukštelio druskos, gerą žiupsnį pipirų bei čiobrelius, išmaišykite. Sutarkuokite/išspauskite į daržoves česnaką ir sumažinę ugnį, pakepkite dar 1-2 minutes. Atidėkite daržoves į šalį, kad kiek pravėstų.
4. Kokteiline arba nedidelės talpos maisto smulkintuvu sutrinkite moliūgų sėklas į miltus. Nepersistenkite, gali likti truputis stambesnių kruopyčių, svarbu nesutrinti iki moliūgų sviesto konsistencijos.
5. Į virtuvės kombainą ar maisto smulkintuvą sudėkite sojų pupeles, bolivines balandas, pakeptas daržoves, suberkite moliūgų sėklų miltus. Smulkinkite, kol bus gruboka tyrė, tada paragaukite, jei reikia įberkite druskos, pipirų, ir dar trumpam įjunkite smulkintuvą, kad gautumėte vientisą masę, bet ne visiškai švelnią, su išlikusia tekstūra.
6. Iš gautos masės vos vos aliejuotomis rankomis sulipdykite 5 paplotėlius. Palikite juos valandą šaldytuve sutvirtėti (katastrofos nebus, net jei kepsite iš karto).
7. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Kepkite maltinius ant nedidelės ugnies po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol įgaus auksinį atspalvį.
8. Patiekite su sausoje keptuvėje pašildytomis bandelėmis, padažų, karamelizuotais svogūnais ir salotomis. 
9.  Padažui tereikia viską gerai sumaišyti.

2019 m. balandžio 16 d., antradienis

Greitas sveikas maistas pavasarotojams

Oras nesustabdomai šyla. Pagaliau! Ar yra kažkas, kas, be ilgėjančių dienų, sietųsi su pavasariu labiau nei pažadai maitintis sveikiau ir išalkus neryti visko, kas papuola po ranka? Na, galbūt - galvas pametę įsimylėjėliai... Ak, koks aklas, jausmingas ir švelnus kartais būna tas pavasaris!

Bet net ir įsimylėjėliai, apsalusiomis širdimis, jei ne dėl savęs, tai dėl savo žmogaus, ima galvoti, kaip čia geriau savimi pasirūpinti, kad šiam neitų atitraukti nuo jų akių. Aš - ne išimtis, vis dažniau, paprastai kramtydama kokią ketvirtą ar penktą riešutų sviestu įdarytą datulę, susimąstau apie artėjantį maudymosi kostiumėlių sezoną. Žinau, kad net nepajusiu, kaip balandis persiris į birželį. 



Iš tiesų gerai, kad, šylant orams, lieka kiek mažiau laiko sukiotis virtuvėje ir stipriai sumažėja tikimybė vis kažką skanaus įsimesti į burną. Iš kitos pusės, naminis, su geromis emocijomis pagamintas maistas man be galo svarbus... todėl stengiuosi atrasti pusiausvyrą. Labai padeda, kai po ranka turiu kažką, jau paruoštą, pavyzdžiui savaitgalį išsiverdu didžiulį puodą kruopų, bet, kaip minėjau, artėjant vasarai su varlinėjimais gamtoje ir kelionėmis, ne visada tam lieka laiko. Štai žiūrėk ir vėl išdykėlės datulės merkia akį suvalgyti jų pietums, vietoj normalaus maisto.




Tokiomis akimirkomis, kai nieko nespėju, kai jaučiuosi tarsi įsukta į įvairiausių veiklų sūkurį, kai nėra galimybių viską daryti nuo pradžių, pirmoji pagalba, ruošiant sveiką ir pilnavertį maistą, virtuvės spintelėje turimos skardinės su avinžirniais, pupelėmis, pomidorais. 





Šiandien geros kokybės konservuotų produktų pasirinkimas yra didžiulis, bet, atradus Globus Vital linijos produktus, mano greitų, maistingomis medžiagomis prikimštų patiekalų repertuaras išsiplėtė kone dvigubai. Ir tai be galo džiugina! Jau paruoštos bolivinės balandos (kynvos), spelta grūdai, sojų pupelės, mišinys su speltų grūdais, lešiais, morkomis ir žirneliais suteikia daugiau erdvės improvizacijoms, naujiems skoniams ir tekstūroms.



Įsivaizduokite, nereikia: 
1. nieko perplauti (kynvas paprastai tenka skalauti bent keletą kartų),
2. mirkyti ir ilgai virti,
3. matuoti vandens ir kruopų(ar pupelių)santykio,
4. stebėti, kad neprisviltų ar neištežtų,
ir, vos atsidarę indelį, gaunate pusę, jei ne daugiau, tinkamai paruošto valgio. Tikiu, jog visiems, galbūt vieniems dažniau, o kitiems rečiau, bet tikrai visiems, reikia tokios fantazijos išsipildymo.  




Tiesa, pirmą kartą įsigijusi šių produktų, net pati nežinojau, ko tikėtis, nes niekada nebuvau pirkusi jau paruoštų kruopų. Pirmiausia paragavau kynvos, pradariusi jų skardinę maloniai nustebau - mane pasitiko aromatingos, birios, nei kiek nevandeningos kruopytės. Antras bandymas - spelta grūdai, taip pat nenuvylė - nesulipę, išvirti, kad būtų "al dente", t.y. valgant grūdų viduje jaučiasi stangrumas. Vėliau išmėginau ir sojų pupeles bei mišinį su spelta grūdais, bet apie juos kitą kartą. Mat labai nekantrauju su jumis pasidalinti dviem savo firminiais receptais, kur pagrindiniais smuikais griežia Globus kynva ir spelta grūdai.


1 porcijai reikės:
1 indelio (140 g) virtų Globus bolivinių balandų
25 g natūralaus riešutų sviesto (rinkitės tokį, kurį mėgstate - pvz., migdolų, žemės riešutų, anakardžių)
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
125 ml kokosų pieno
1 arbatinio šaukštelio medaus arba klevų sirupo
Žiupsnio druskos
Patiekimui: nesaldinto kokosų jogurto, šilauogių, pistacijų

Netikėtai greita bolivinių balandų košė pusryčiams

1. Į puodą suberkite bolivines balandas, sukrėskite riešutų sviestą, suberkite cinamoną, supilkite kokosų pieną ir užkaiskite ant vidutinio karščio, užvirkite.
2. Sumažinkite ugnį, kuo dažniau maišydami virkite uždengę apie 3 minutes, kad gautųsi tiršta minkšta košė.
3. Nukaiskite košę, pagardinkite medumi arba klevų sirupu ir žiupsneliu druskos. Tiekdami ant košės uždėkite pagardus. 



2 valgytojams reikės:
80 g anakardžių 
150 g apvirtų arba marinuotų miško grybų 
1/2 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
95 g nulupto svogūno
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 nuluptos didelės česnako skiltelės
170 ml šalto vandens
10 g maistinių mielių dribsnių
1/2 ekologiško daržovių sultinio kubelio
2 indelių (280 g) virtų Globus spelta grūdų
100 g atitirpintų šaldytų špinatų
1/2 - 1 valgomojo šaukšto šviežių čiobrelių lapelių

Spelta grūdų daugiakvietis su keptais grybais ir anakardžių kremu

1. Anakardžius suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu iš virdulio. Palikite mirkti, kol prireiks.  
2. Marinuotus miško grybus siete skalaukite po tekančiu vandeniu apie minutę, tada nusausinkite. Jei reikia, grybus šiek tiek pasmulkinkite.
3. Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų. 4 minutes pagruzdinkite grybus ant didelės ugnies, kad pakeistų spalvą. Vis pamaišykite, kad nepridegtų. Kol grybai skrunda, mažais kubeliais supjaustykite svogūną.
4. Sumažinkite ugnį iki labai silpnos ir suberkite pas grybus susmulkintą svogūną, druską bei pipirus. Kepkite viską, vis pamaišydami, apie 5 minutes, kol svogūnai suminkštės, bet nepakeis spalvos.  
5. Tuo metu paruoškite anakardžių kremą: į kokteilinę sudėkite nusunktus ir perskalautus anakardžius, suberkite maistines mieles, sutrupinkite sultinio kubelį, įtarkuokite česnako skiltelę ir įpilkite 170 ml šalto vandens. Plakite, kol gausite vientisą, tirštą kremą. 
6. Kai svogūnai suminkštės, suberkite spelta grūdus, sudėkite špinatus, čiobrelių lapelius ir padidinkite karštį iki didelio. Spelta grūdai ims gruzdėti, tad vis pamaišykite. Po keleto minučių, kai viskas tolygiai išsimaišys ir perkais, supilkite anakardžių kremą, sumažinę ugnį, pakaitinkite vieną - dvi minutes, viską gerai išmaišydami.
7. Nuimkite nuo ugnies, paragaukite, ar netrūksta druskos, ar maltų pipirų, o gal čiobrelių. Valgykite kuo greičiau, kol daugiaryžis - kreminis ir minkštas. 

2019 m. vasario 3 d., sekmadienis

Mano pačios mėgstamiausios šios žiemos salotos su tobulu gražgarsčių pesto padažu

Laikydama dešinę ranką ties širdimi, užmerkiu akis ir įsivaizduoju, kaip pro pravirus vartus patenku į gražų sodą. Erdvę, glostomą šiltos saulės, po aukštu ir vaiskiu dangumi. Joje daug meilės, gerumo ir žalumoje skęstančių gėlių. Jos žydi grakščiai, bet nei kiek nevaržomai ir netramdomai. Taip nenusakomai ramu basomis kojomis jausti gyvastingą žolę. Po ja, žemėje, sprogsta naujų sėklų lukštai kaip naujos galimybės. Vien mąstymas apie šį manyje esantį sodą pripildo mane meilės sau ir taikos su savimi. Visiško išsipildymo.




Šypsausi šiai gražiai fantazijai, apipintai lėtu ramumu, ir jaučiu, kiek daug jėgų ji man suteikia. Šypsausi jaukiam sodui, į kurį visada galiu sugrįžti, jame pailsėti, kartais pasislėpti, juo pasidžiaugti. Šypsausi galimybei, kai tik užsimanau, praverti šios mažos buveinės vartus, už kurių susikabinę šakomis auga medžiai (kaip gera prisiglausti prie kamienų išlinkių)...vartus, už kurių taip saugu ir šilta. 




Ne visada į šį sodą atkeliauju laiminga, kartais kaip tik atvirkščiai - išsigandusi, nusivylusi, teisianti save. Žingsnis po žingsnio, vaizdas po vaizdo, atsiskleidžia suvokimas, kad tai, ką jaučiu (liūdesį, baimę), nesu aš. Nusišypsau ir švelniai prasiskleidžia žiedai. 




Ar įstengsiu atskirti save nuo klaidų, baimių? Iš kur imsiu jėgų sustabdyti savigraužą? Ar pradėsiu iš naujo? Net jei nenoromis - atsakydama į šiuos kausimus, išraunu iš sodo piktžoles, imu žvelgti į viską iš šalies ir nebetapatinu neigiamų situacijų su savimi. Džiaugsmu imu kurti dar daugiau džiaugsmo. Taip, viskas gali būti taip paprasta, kai surandi laiko sugrįžti į save.


4 porcijoms reikės:
240 g konservuotų avinžirnių (be skysčio)
300 g šviežių briuselio kopūstų
1 didelio raudonojo svogūno (nulupus turi sverti apie 140 g)
2-3 česnako skiltelių
2/3 arbatinio šaukštelio druskos
1-2 arbatinių šaukštelių rūkytos saldžiosios paprikos miltelių
1 su puse valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
1 arbatinio šaukštelio skysto medaus
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
200 g grikių
350 ml karšto daržovių sultinio

Padažui reikės:
50 g gražgarstės lapelių
45 g anakardžių
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1-2 česnako skiltelių
6 valgomųjų šaukštų šalto vandens
55 g tyro alyvuogių aliejaus

Patiekimui reikės:
400 g virtų burokėlių
saujų nuplautų ir gerai nusausintų salotų mišinio 
1  ilgavaisio agurko
Mažo ryšelio krapų
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Šiltos grikių salotos su avinžirniais ir briuselio kopūstais

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.
2. Paimkite didelį dubenį. Avinžirnius nukoškite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Suberkite į dubenį.
3. Nuplaukite briuselio kopūstus. Tada gerai nusausinkite. Jei reikia, nulupkite išorinius lapelius, nupjaukite kotukus ir kiekvieną kopūstėlį perpjaukite per pusę. Briuselio kopūstų puseles suberkite pas avinžirnius.
4. Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais griežinėliais. Suberkite į dubenį pas briuselio kopūstus ir avinžirnius. Nulupkite česnaką ir įtarkuokite į dubenį, suberkite druską, rūkytos paprikos miltelius, supilkite aliejų, medų, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišykite, kad daržovės ir avinžirniai tolygiai pasidengtų prieskoniais ir aliejumi.
5. Paskleiskite juos vienu sluoksniu ant folija išklotos skardos.
6. Kepkite 30 minučių. Vis patikrinkite, ar nedega. Praėjus pusei laiko, skardą ištraukite, daržoves permaišykite ir kiškite skardą atgal.
7. Kol avinžirniai, svogūnai ir briuselio kopūstai kepa, išvirkite grikius daržovių sultiny. Iš pradžių grikius nuskalaukite po tekančiu šaltu vandeniu. Tada nusunktus užpilkite sultiniu, užvirkite. Virkite uždengę dangčiu ant mažos ugnies tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės (paprastai tai trunka 15 minučių), kol grikiai sugers visą sultinį. Tada nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite grikiams dar 5-10 minučių pašusti, neatidengiant dangčio. Kai grikiai bus paruošti, atsargiai papurenkite juos šakute. 
8. Padažui į kokteilinę suberkite anakardžius ir druską, malkite, kol gausite miltus. Tuo metu verdančiu vandeniu užplikykite gražgarstes, leiskite joms pastovėti 30 sekundžių, tada nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu, kad atvėstų. Nuspauskite vandenį. Sudėkite į kokteilinę pas anakardžių miltus. Nulupkite česnaką ir supjaustykite plonais griežinėliais į kokteilinę, supilkite vandenį ir plakite, kol gausite vientisą masę. Tada supilkite aliejų ir keliais pulsais įmaišykite jį į padažą. Stenkitės nepermaišyti. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Padažą patiekite atskirai, kad kiekvienas galėtų užsipilti tiek, kiek nori.
9. Iškepusias daržoves ir avinžirnius įmaišykite į grikius, paragaukite, ar netrūksta sūrumo, rūkytos paprikos ar pipirų, o gal šlakelio aliejaus. Išdalinkite į lėkštes.
10. Burokėlius, jei reikia, nusausinkite ir stambiai sutarkuokite. Padalykite juos tarp keturių lėkščių. Taip pat išdalykite salotų lapus.
11. Agurką supjaustykite plonais griežinėliais, sumaišykite su smulkintais krapais, druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Agurko griežinėlius išdėliokite šalia salotų. 

2019 m. sausio 21 d., pirmadienis

Pikantiška bolivinių balandų košė

Aš esu vienas iš tų žmonių, kurie mėgsta turėti daug veiklos. Taip pat iš tų, kurie labai retai įsijungia filmą. Nes, žiūrėdama filmus, kurie man nepatinka, jaučiuosi taip, tarsi švaistyčiau laiką, o patinkančių filmų nėra tiek daug. Žinau, jog būti nuolat užsiėmusiam yra tapę sunkiai paaiškinama daugelio mūsų gyvenimo dalimi. O sunkiai paaiškinama ji todėl, kad, net trokšdami poilsio ir ramybės, atsiradus vienai kitai laisvai valandai, stveriamės bet kokios galimybės vėl į ką nors įsitraukti. Ilgai ieškojau atsakymo, kodėl pastovus ko nors veikimas ir perdėtas susirūpinimas, ką veiksime, ko pasieksime, ramina, o žodžiai "aš nesu užsiėmęs" taip gąsdina?



Pamenu, kad dar mokyklos laikais aktyviai advokatavau nieko neveikimui ir poilsiui, bet, pirmai progai pasitaikius, vieną darydavau, o kitą jau planuodavau. Nedaug kas pasikeitė ir dabar - dažnai taip įsitraukiu, įsigyvenu į triukšmingai besisukantį pasiekimų pasaulį, kad užmirštu, jog poilsis yra ne prabanga, o - būtinybė. Ar jums kada nors teko patirti perdegimo jausmą? Kai, atrodo, tiek daug darote, jaučiatės nepakeičiami, nepaprastą veiklumą nešiojate savyje kaip garbės karūną, bet viduje po truputį imate jaustis tuštumą? Kai poilsį vadinate silpnybe, bet iš tiesų ... iš tiesų tiesiog bijote sustoti?



Esu tai perėjusi ir ne kartą, bet dabar be poilsio aš negaliu, o ir nenoriu. Vis dažniau nebesijaučiu kalta ir neatsiprašinėju ilsėdamasi. Man tiesiog būtina kartas nuo karto sulėtinti gyvenimo tempą, pasirūpinti savimi, kad išgirsčiau vidinį balsą. Išklausyčiau save. Kažkur labai giliai viduje yra visi atsakymai, bet skubant, bėgant, darant, tiesiog nelieka jiems laiko. Ar tu darai tai, ką gera ir lengva daryti, kas plaukia iš sielos gelmių, o gal laikas duoti sau erdvės ir patyrinėti, kas Tu esi, kai nustoji skubėti? 



4-6 porcijoms reikės:
1 puodelio (puodelio talpa 250 ml) anakardžių
200 g bolivinių balandų
400 ml daržovių sultinio
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 česnako skiltelės
1/8 puodelio maistinių mielių dribsnių

Pikantiška bolivinių balandų košė

1. Anakardžius užpilkite verdančiu vandeniu ir atidėkite į šalį mirkti.
2. Bolivines balandas nuskalaukite po tekančiu šaltu vandeniu. Nuskalautas kruopas suberkite į prikaistuvį, užpilkite sultiniu ir užvirkite. Sumažinkite ugnį iki mažos, uždenkite ir virkite penkiolika - dvidešimt minučių, kol dauguma skysčio susigers.
3. Kai bolivinės balandos bus beveik išvirusios (praėjus maždaug 12-15 min), paruoškite anakardžių kremą. Į kokteilinę sudėkite nusunktus ir perskalautus anakardžius, suberkite druską, maistines mieles, įtarkuokite česnako skiltelę ir įpilkite 1 puodelį šalto vandens. Plakite, kol gausite vientisą, tirštą kremą. Paragaukite, ar nieko netrūksta.
4. Į išvirusias bolivines balandas įmaišykite gautą kremą ir užvirkite. Nukaiskite nuo ugnies, paragaukite, ar užtenka maistinių mielių - gal dar norisi žiupsnelio.

2019 m. sausio 6 d., sekmadienis

Makaronai su saulėje džiovintų pomidorų pesto

Įprastai bėgančios dienos man šypsosi įkvėpimu veikti, o aš joms kiekvieną vakarą atsidėkoju dar vienu jogos užsiėmimu. Po jo einu iki virtuvės ir greitai sumaišau sau kažką skanaus, taip pratęsdama pasilepinimą. Praeitą vakarą tai buvo makaronai su saulėje džiovintų pomidorų pesto, apibarstyti gražgarsčių lapeliais ir "Džiugo" drožlėmis.



Šių makaronų istorija prasidėjo prieš keletą metų, kai iš Sardinijos parsiskraidintoje receptų knygoje aptikau saulėje džiovintų pomidorų pesto receptą. O aptikau, užplūdus nostalgijai šiai romantiškai Italijos salai, ir dėl to, jog ieškojau, kaip panaudoti saulėje džiovintų pomidorų likučius. Net nežinau kiek visko į šį pesto telpa: prisiminimų, bandymų, improvizacijų. Tai nebėra tikslus receptas iš knygos - kai ko dedu daugiau, kai ko iš viso nededu, kai ką dedu papildomo, per laiką jis tapo mano firminiu, dabar šiuos makaronus galiu paruošti lengva ranka... net pažadinta iš gilaus miego vidury nakties


Makaronus, kurie puikiai tinka, kai turiu labai mažai laiko ir/arba energijos maistui gaminti, bet vis dėlto nenoriu piktnaudžiauti pusgaminiais. Jūs tikrai žinote tą jausmą, kai, kad ir kaip tingi, norisi kažko įmantresnio bei maistingesnio nei šaldytos picos, net jei gaminant teks išsitraukti puodą ir praleisti daugiau nei 10 minučių. Tai šis receptas idealiai tinka tokiems atvejams.   



Paskrudini gerą saują graikinių riešutų. Dosniai pasūdytam vandeny išverdi makaronų "al dente", t.y., kad liktų stangrūs, kiek kietoki. Kol makaronai verda, virtuvės kombaine suplaki pesto, kurį, sumaišius su atsidėtu skysčiu nuo nusunktų makaronų, supili ant pastarųjų - dar karštų, garuojančių. Puodą vėl trumpam uždedi ant ugnies, viską gerai sumaišai. Stengiesi, kad kiekvienas makaronas apsiveltų gardžiu tirštu padažu. 



Saulėje džiovintų pomidorų pesto kvepia saulėtomis dienomis ir karščiu - tikrų tikriausia fiesta ir gėris kūnui. Tik makaronus rinkitės pilno grūdo arbo be glitimo, pvz. grikių, kukurūzų ir pan. Be to, pesto galima dėti ne tik ant makaronų, bet ir ant paskrudintos duonos, kukurūzinių traškučių ar, esant noro, juo įdaryti raviolius.




4-6 porcijoms reikės:
50 g graikinių riešutų
140 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje (sverkite po to, kai nusausinsite popieriniu rankšluosčiu)
4 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
3 valgomųjų šaukštų šalto vandens
1 česnako skiltelės
30-40 g parmezano (aš paprastai vartoju "Džiugą")
10 g šviesaus medaus
5 g petražolių (susmulkinus gaunasi kupinas arbatinis šaukštelis)
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
400 g makaronų (maniškiai be glitimo, su burokėliais)

Makaronai su saulėje džiovintų pomidorų pesto

1. Graikinius riešutus 5-6 min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kad sustiprėtų jų skonis.
2. Nusausintus saulėje džiovintus pomidorus šiek tiek pasmulkinkite. Aš paprastai vieną pomidoro puselę supjaustau į 4-6 dalis, priklausomai nuo jos dydžio.
3. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite kiek atvėsusius graikinius riešutus, smulkintus pomidorus, supilkite aliejų ir vandenį, įtarkuokite česnako skiltelę ir sūrį bei įkrėskite medų, susmulkintas petražoles, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir tiek pat šviežiai maltų juodųjų pipirų, sutrinkite, naudojant pulsų rėžimą, iki vientisos masės. Atidėkite į šalį. 
6. Dideliame puode užvirkite tris litrus su puse vandens, įberkite šaukštą druskos ir išvirkite makaronus. Virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. 3/4 puodelio nuoviro atsidėkite, jį įmaišykite į džiovintų pomidorų padažą.
7. Nusunktus makaronus grąžinkite į puodą, supilkite ant jų atskiestą padažą ir, puodą kaitinant ant ugnies, gerai išmaišykite. Darykite tai, kiek įmanoma atsargiau. Paragaukite, ar užtenka pipirų. Išdėliokite į dubenėlius ir iškart valgykite.