Šis obuolių pyragas man siejasi su savaitgalio popiete, kai nei iš šio, nei iš to užsigeidi kažko skanaus, pažįstamo ir virtuvės spintelėse bei šaldytuve imi ieškoti įkvėpimo. Iš pradžių, atrodo, kad ten nieko nėra, bet, apsižvalgius kiek įdėmiau, atrandi miltų, keletą nuo pusryčių likusio jogurto šaukštų, vieną kitą obuolį, iš stalčiaus gilumos ištrauki saujelę razinų, kažkada išrankiotų iš "Studentų maisto" ir nuo šventinio kepimo maratono, be jokios savigraužos, nekantraujantį vėl sužibėti cukrų.
Taigi, pyrago esmė yra obuoliai, kantrybė ir kūryba. Nepagailėkite obuolių - obuoliai saldokam pyragui suteikia ne tik gaivaus skonio, bet ir prideda drėgmės. Didžiąją dalį obuolių supjaustykite kubeliais, o vieną-du, pačius gražiausius - plonais griežinėliais, jie bus skirti pyrago karūnai. Iš pradžių, kepdami pyragą nevarstykite orkaitės durelių, nors ir kaip norėtųsi - besipučiant tešlai, obuoliai ima minkštėti ir skleisti jaukų aromatą. Tik po gero pusvalandžio, kai pyragas bus beveik iškepęs, atsargiai jį ištraukite iš orkaitės, apibarstykite cukrumi, cinamonu ir kardamonu. Iš pradžių šis poelgis atrodys keistai, bet kai grąžinsite pyragą į orkaitę, cukrus iš lėto karamelizuosis, apgaubdamas šį lengvą ir minkštą pyragą traškia, cukruota ir dėl kardamono kiek pikantiška plutele. Ir dar - patiekdami šį pyragą atsispirkite pagundai (kaip ir su orkaitės durelių darinėjimu) atsipjauti jo iš karto. Aš mėgstu ir jums rekomenduoju leisti šiam pyragui atvėsti kepimo skardoje, kad obuoliai turėtų pakankamai laiko atskleisti savo magijai.
8-12 valgytojų prireiks:
80 g razinų
280 g viso grūdo spelta miltų
1 arbatinio šaukštelio cinamono + 1/2 arbatinio šaukštelio pabarstyti ant viršaus
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio sodos
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
120 g cukraus + dar 1 vieno valgomojo šaukšto pabarstyti ant viršaus (tiks toks, kokį turite - paprastas baltasis, nerafinuotas rudasis cukranendrių, kokosų žiedų)
120 ml aliejaus
2 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
2 valgomųjų šaukštų graikiško jogurto (galite keisti grietine)
4 vidutinio dydžio obuolių
2 kiaušinių baltymų
1/4 arbatinio šaukštelio malto kardamono
Visada tobulas obuolių pyragas iš to, kas po ranka
1. Įjunkite orkaitę - nustatykite 160 C temperatūrą. Kepimo popieriumi ištieskite apvalią 21 cm skersmens kepimo formą.
2. Razinas nuplaukite ir suberkite į nedidelį puodą, užpilkite karštu vandeniu iš virdulio ir užvirkite. Virkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes, kol taps minkštos. Nusunkite ir palikite atvėsti.
3. Miltus sumaišykite su 1 arbatiniu šaukštelio cinamono, druska, soda ir kepimo milteliais.
4. Dideliame dubeny cukrų sumaišykite su aliejumi ir plakite elektriniu plakikliu apie geras 3 minutes, tada po vieną įplakite kiaušinius, kad pasidarytų vientisa putota masė. Galiausiai į šią masę įplakite citrinos sultis ir jogurtą. Gavote taip vadinamą skystą masę.
4. 3 obuolius nulupkite ir supjaustykite 1 cm kubeliais. Įmaišykite į skystą masę.
5. Miltų mišinį mediniu šaukštu įmaišykite į skystą masę su obuoliais, kol neliks sausų miltų (nepermaišykite). Tešla gausis gana tiršta.
6. Iki standžių putų išplakite baltymus ir įmaišykite į tešlą.
7. Į paruoštą kepimo formą sukrėskite tešlą. Likusį obuolį supjaustykite plonais griežinėliais ir juos gražiai apskritimu išdėliokite ant tešlos.
8. Pašaukite į orkaitę kepti. Tuo metu mažame dubenėly sumaišykite šaukštą cukraus su likusiu cinamonu ir kardamonu. Po 40 min. pyragą atsargiai ištraukite, apibarstykite cukraus ir prieskonių mišiniu ir kiškite jį atgal į orkaitę kepti dar 20-35 minutes. Iš viso pyragas keps apie 60-75 minutes.
9. Patikrinkite, ar pyragas iškepęs mediniu pagaliuku ar plonu peiliu, jis turi būti tik vos drėgnas ir šiek tiek aplipęs trupinukais, bet jokiu būdu - ne tešla.
10. Leiskite atvėsti skardoje apie gerą valandą, o tada ragaukite.
Skaitau skaitau aš tą receptą, bet taip ir nerandu, kur dėti tas razinas :D
AtsakytiPanaikintiSveiki, tikrai praleidau, 4 žingsnyje, kartu su obuoliais, jas reikia įmaišyti į skystą masę.
AtsakytiPanaikintiLinkėjimai,
Simona