Puslapiai

2019 m. balandžio 16 d., antradienis

Greitas sveikas maistas pavasarotojams

Oras nesustabdomai šyla. Pagaliau! Ar yra kažkas, kas, be ilgėjančių dienų, sietųsi su pavasariu labiau nei pažadai maitintis sveikiau ir išalkus neryti visko, kas papuola po ranka? Na, galbūt - galvas pametę įsimylėjėliai... Ak, koks aklas, jausmingas ir švelnus kartais būna tas pavasaris!

Bet net ir įsimylėjėliai, apsalusiomis širdimis, jei ne dėl savęs, tai dėl savo žmogaus, ima galvoti, kaip čia geriau savimi pasirūpinti, kad šiam neitų atitraukti nuo jų akių. Aš - ne išimtis, vis dažniau, paprastai kramtydama kokią ketvirtą ar penktą riešutų sviestu įdarytą datulę, susimąstau apie artėjantį maudymosi kostiumėlių sezoną. Žinau, kad net nepajusiu, kaip balandis persiris į birželį. 



Iš tiesų gerai, kad, šylant orams, lieka kiek mažiau laiko sukiotis virtuvėje ir stipriai sumažėja tikimybė vis kažką skanaus įsimesti į burną. Iš kitos pusės, naminis, su geromis emocijomis pagamintas maistas man be galo svarbus... todėl stengiuosi atrasti pusiausvyrą. Labai padeda, kai po ranka turiu kažką, jau paruoštą, pavyzdžiui savaitgalį išsiverdu didžiulį puodą kruopų, bet, kaip minėjau, artėjant vasarai su varlinėjimais gamtoje ir kelionėmis, ne visada tam lieka laiko. Štai žiūrėk ir vėl išdykėlės datulės merkia akį suvalgyti jų pietums, vietoj normalaus maisto.




Tokiomis akimirkomis, kai nieko nespėju, kai jaučiuosi tarsi įsukta į įvairiausių veiklų sūkurį, kai nėra galimybių viską daryti nuo pradžių, pirmoji pagalba, ruošiant sveiką ir pilnavertį maistą, virtuvės spintelėje turimos skardinės su avinžirniais, pupelėmis, pomidorais. 





Šiandien geros kokybės konservuotų produktų pasirinkimas yra didžiulis, bet, atradus Globus Vital linijos produktus, mano greitų, maistingomis medžiagomis prikimštų patiekalų repertuaras išsiplėtė kone dvigubai. Ir tai be galo džiugina! Jau paruoštos bolivinės balandos (kynvos), spelta grūdai, sojų pupelės, mišinys su speltų grūdais, lešiais, morkomis ir žirneliais suteikia daugiau erdvės improvizacijoms, naujiems skoniams ir tekstūroms.



Įsivaizduokite, nereikia: 
1. nieko perplauti (kynvas paprastai tenka skalauti bent keletą kartų),
2. mirkyti ir ilgai virti,
3. matuoti vandens ir kruopų(ar pupelių)santykio,
4. stebėti, kad neprisviltų ar neištežtų,
ir, vos atsidarę indelį, gaunate pusę, jei ne daugiau, tinkamai paruošto valgio. Tikiu, jog visiems, galbūt vieniems dažniau, o kitiems rečiau, bet tikrai visiems, reikia tokios fantazijos išsipildymo.  




Tiesa, pirmą kartą įsigijusi šių produktų, net pati nežinojau, ko tikėtis, nes niekada nebuvau pirkusi jau paruoštų kruopų. Pirmiausia paragavau kynvos, pradariusi jų skardinę maloniai nustebau - mane pasitiko aromatingos, birios, nei kiek nevandeningos kruopytės. Antras bandymas - spelta grūdai, taip pat nenuvylė - nesulipę, išvirti, kad būtų "al dente", t.y. valgant grūdų viduje jaučiasi stangrumas. Vėliau išmėginau ir sojų pupeles bei mišinį su spelta grūdais, bet apie juos kitą kartą. Mat labai nekantrauju su jumis pasidalinti dviem savo firminiais receptais, kur pagrindiniais smuikais griežia Globus kynva ir spelta grūdai.


1 porcijai reikės:
1 indelio (140 g) virtų Globus bolivinių balandų
25 g natūralaus riešutų sviesto (rinkitės tokį, kurį mėgstate - pvz., migdolų, žemės riešutų, anakardžių)
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
125 ml kokosų pieno
1 arbatinio šaukštelio medaus arba klevų sirupo
Žiupsnio druskos
Patiekimui: nesaldinto kokosų jogurto, šilauogių, pistacijų

Netikėtai greita bolivinių balandų košė pusryčiams

1. Į puodą suberkite bolivines balandas, sukrėskite riešutų sviestą, suberkite cinamoną, supilkite kokosų pieną ir užkaiskite ant vidutinio karščio, užvirkite.
2. Sumažinkite ugnį, kuo dažniau maišydami virkite uždengę apie 3 minutes, kad gautųsi tiršta minkšta košė.
3. Nukaiskite košę, pagardinkite medumi arba klevų sirupu ir žiupsneliu druskos. Tiekdami ant košės uždėkite pagardus. 



2 valgytojams reikės:
80 g anakardžių 
150 g apvirtų arba marinuotų miško grybų 
1/2 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
95 g nulupto svogūno
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 nuluptos didelės česnako skiltelės
170 ml šalto vandens
10 g maistinių mielių dribsnių
1/2 ekologiško daržovių sultinio kubelio
2 indelių (280 g) virtų Globus spelta grūdų
100 g atitirpintų šaldytų špinatų
1/2 - 1 valgomojo šaukšto šviežių čiobrelių lapelių

Spelta grūdų daugiakvietis su keptais grybais ir anakardžių kremu

1. Anakardžius suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu iš virdulio. Palikite mirkti, kol prireiks.  
2. Marinuotus miško grybus siete skalaukite po tekančiu vandeniu apie minutę, tada nusausinkite. Jei reikia, grybus šiek tiek pasmulkinkite.
3. Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų. 4 minutes pagruzdinkite grybus ant didelės ugnies, kad pakeistų spalvą. Vis pamaišykite, kad nepridegtų. Kol grybai skrunda, mažais kubeliais supjaustykite svogūną.
4. Sumažinkite ugnį iki labai silpnos ir suberkite pas grybus susmulkintą svogūną, druską bei pipirus. Kepkite viską, vis pamaišydami, apie 5 minutes, kol svogūnai suminkštės, bet nepakeis spalvos.  
5. Tuo metu paruoškite anakardžių kremą: į kokteilinę sudėkite nusunktus ir perskalautus anakardžius, suberkite maistines mieles, sutrupinkite sultinio kubelį, įtarkuokite česnako skiltelę ir įpilkite 170 ml šalto vandens. Plakite, kol gausite vientisą, tirštą kremą. 
6. Kai svogūnai suminkštės, suberkite spelta grūdus, sudėkite špinatus, čiobrelių lapelius ir padidinkite karštį iki didelio. Spelta grūdai ims gruzdėti, tad vis pamaišykite. Po keleto minučių, kai viskas tolygiai išsimaišys ir perkais, supilkite anakardžių kremą, sumažinę ugnį, pakaitinkite vieną - dvi minutes, viską gerai išmaišydami.
7. Nuimkite nuo ugnies, paragaukite, ar netrūksta druskos, ar maltų pipirų, o gal čiobrelių. Valgykite kuo greičiau, kol daugiaryžis - kreminis ir minkštas. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą