Puslapiai

2016 m. birželio 14 d., antradienis

Orkaitėje kepta vištiena su raudonuoju Ispanijos auksu - rūkytų paprikų milteliais, ir saldžiosiomis paprikomis

Į širdį vėl sugrįžo polėkis, o į kūną neišsenkama energija. Sugrįžo tvirtumas ir pasitikėjimas savo jėgomis. Iš spintos vėl išsitraukiau sportinius batelius ir kiekvienas nubėgtas kilometras, padarytas įtūpstas ar atsilenkimas, virsta dar vienu žingsniu į priekį. Šis mėnuo yra išlauktas, toks, kokio jau seniai nebuvo, kai keliesi anksti, labai anksti, bet man tai patinka. Ta saulė, kylanti virš lygumų ir atsimušanti rasotoj žolėj, ta verdama kava ir gaivus ryto oras, plūstantis pro pravirus langus. Tas ankstyvųjų ritualų kūrimas. Šįkart nebe vienos, o jau dviese.    



Iš tiesų, tai ne apie tai planavau rašyti, man labai knieti pasidalinti vienu receptu. Orkaitėje kepta vištiena su raudonuoju Ispanijos auksu - rūkytų paprikų milteliais, ir saldžiosiomis paprikomis. Tokia vakarienė mūsų namuose gana dažna - greita, paprasta, kvapnu ir skanu. Apsivalgymas. Būtinai išsikepkit šitaip vištieną. Be proto gerai su šviežiomis salotomis.


4 valgytojams prireiks: 
1 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
4 vištienos ketvirčių
1 - 2 arbatinių šaukštelių druskos
2 arbatinių šaukštelių rūkytų paprikų miltelių
1/2 - 1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 raudonųjų paprikų
2 geltonųjų paprikų
2 vidutinio dydžio svogūnų
1/2 ekologiško vištienos sultinio kubelio
400 g smulkintų konservuotų savo sultyse pomidorų
3 česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų tiršto balzaminio acto
1 arbatinio šaukštelio cukraus (rinkitės rudąjį)

Orkaitėje kepta vištiena su raudonuoju Ispanijos auksu - rūkytų paprikų milteliais, ir saldžiosiomis paprikomis

1. Gerai nusausinkite vištieną ir sumaišykite su druska, rūkytų paprikų milteliais ir maltais juodaisiais pipirais. Svogūnus nulupkite, nupjaukite apatinę svogūnų šaknies dalį ir supjaustykite juos stambiais pusžiedžiais. Stambiomis skiltelėmis, išėmę sėklas, supjaustykite paprikas.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Aliejui įkaitus, iš visų pusių ant vidutinės ugnies gerai apkepinkite vištieną. Tai užtruks apie 5 minutes. Apkepintą vištieną išimkite iš keptuvės.
3. Į keptuvę su likusiais skrebučiais sukrėskite paprikas ir svogūnus, papipirinkite. Kepkite ant mažos ugnies apie 10 minučių, kol šiek tiek suminkštės.  Tuo tarpu nedidelėmis riekelėmis supjaustykite česnako skilteles.
4. Į keptuvę supilkite pomidorus, 125 ml vandens, balzaminį actą, įmeskite sultinio kubelio dalį, suberkite česnakus bei rudąjį cukrų. Būtinai gerai išmaišykite. Užvirkite ir padidinę kaitrą, kad gerai burbuliuotų, patroškinkite 5 minutes. Pagal skonį papildomai galite įberti dar druskos bei maltų juodųjų pipirų.
5. Į kepimo indą atsargiai sukrėskite daržoves, ant jų išdėliokite vištieną ir kepkite apie 35 minutes 200 laipsnių temperatūroje.    

2016 m. birželio 1 d., trečiadienis

Batonėliai su Goji uogomis ir vanile

Beveik kiekvieną mielą dieną iš draugų ar pažįstamų girdžiu tas pačias senas kalbas, kad jų dienotvarkės yra kur kas užimtesnės, nei jie norėtų, kad jie visai neturi laiko daryti, tai ką nori, tuo labiau rūpintis savimi. Bet viena iš svarbiausių mano išmoktų pamokų ir yra, kad užimtumas nėra tinkamas pasiteisinimas atsisakyti maisto ruošimo, mankštos, atvirkščiai, kaip dėl užimtumo tik dar svarbiau yra puoselėti savo organizmą ir nebūti „šiukšliadėže“, prikimšta spalvotų jogurtų, pusgaminių ar kitokių niekų.


Daug nerašysiu, tiesiog pateiksiu labai gero užkandžio – sveikuoliškų batonėlių, kuriuos periodiškai vis gaminu receptą. Receptas gimęs iš eksperimentų. Žemiškas ir universalus. Batonėliai gaunasi lengvai kramtomi, su riešutų prieskoniu, iš paprastų, vos kelių ingredientų, sumalus/sumaišius tereikia padėti į šaldytuvą nakčiai. Taip, taip, nevisai tinka, jei šiais batonėliais norisi mėgautis čia ir dabar, bet iš tiesų mažiau laiko prie orkaitės ir puodų, daugiau laiko vasarai, basoms kojoms, pečius bučiuojančiai saulei. Verta ir palaukti.


Datulės šiuose batonėliuose veikia kaip rišamoji medžiaga ir saldiklis – mano lūpos vis dar saldžios, nors batonėlis seniai ištirpęs burnoje. Todėl jas palikite, o riešutus ir Goji uogas visai šauniai galite keisti kitais riešutais ir džiovintais vaisiais. Išmėginkite, kiekvienam kąsnelyje slepiasi energija, kurios taip reikia, minant dviratį, bėgiojant, plaukiojant ar kuičiantis darže.


6-8 batonėliams reikės:
180 g. "Arimex" džiovintų datulių be kauliukų
60 g. "Arimex" anakardžių
50 g. "Arimex" Goji uogų
1/2 vanilės ankšties

Batonėliai su Goji uogomis ir vanile

1. Vanilės ankšties pusę perpjaukite išilgai pusiau ir peiliuku išimkite sėklas. Į smulkintuvą suberkite datules, anakardžius, Goji uogas ir vanilės sėklas.
2. Maišykite tol, kol mišinys sušoks į vieną gabalą. Jeigu mišinys gaunasi sausas, įpilkite šaukštelį karšto vandens ir vėl pamalkite, kol taps vientisa mase.
3. Kvadratinę ar stačiakampę kepimo formą išklokite sviestiniu popieriumi. Popierių keliose vietose patepkite aliejumi, kad jis geriau priliptų prie formos dugno ir kraštų. Datulių masę sukrėskite į paruoštą formą ir mentele/šaukšto nugarėle ją tolygiai paskirtykite. Gerai suspauskite. Dėkite keletui valandų į šaldytuvą.
4. Sustingusią masę supjaustykite į 6-8 batonėlius. Kiekvieną batonėlį įsukite į sviestinį popierių.