Puslapiai

2019 m. balandžio 30 d., antradienis

Sojų pupelių ir bolivinių balandų burgeriai

Taip jau yra, kad ne visada du žmonės būna skirti vienas kitam, net jei jie įsižiūri vienas kitą. Jei šiuo metu dėl kažko labai stengiesi, išgirsk mane - dėl meilės gali padaryti labai daug, bet niekada nepamiršk, ko esi verta, nesižemink dėl dėmesio trupinių, nes, mano brangi, net jei dabar tuo ir netiki, vieną dieną pas Tave ateis toks žmogus, kuris mylės Tave visą.





Žinau, kad atrodo, jog neįmanoma paleisti to, į kurį, o ne nuo kurio, bėga Tavo širdis, bet Tu imk ir iš lėto atsitrauk, žingsnis po žingsnio atgal į save ir palaipsniui pajusi, kad esi laisva nuo to sekinančio skausmo. Žinoma, randas liks, jis visad lieka po sunkios kovos, bet, bėgant laikui, randas gis ir trauksis, o Tavo dienas ims užpildyti nauji dalykai.



Tu tik įsileisk juos. Būk drąsi ir nesutramdoma. Jei galėčiau jaunesnei sau pasakyti bent vieną dalyką, pasakyčiau tai - "nebijok pradėti iš naujo atvira širdimi, be pykčio, pirmiausia, galvodama apie save, kalbindama save, globodama save, nes kitaip vieną dieną gali pabusti ir neatpažinti savęs. Stora oda ir aštrūs kampai, kuriuos sukūrei apsiginti nuo skausmo, žeis Tave pačią labiau nei tai, ką patiri dabar, neleisdama išeiti tam, kas Tau nepriklauso. Dėkodama už tai, kas buvo ir už tai, kas yra, net jei tai sunkios akimirkos, pasitikėk pradžių magija."    



Kada nors parašysiu daugiau apie tai, kaip paleisti ir atsitraukti, bet iki tada: sojų pupelių ir bolivinių balandų paplotėliai bei labai skanus padažas prie jų. (Kaip ir žadėjau, čia tęsinys apie Globus linijos produktus, kurių mano virtuvės spintelėjė galima rasti gana dažnai. Pirmą dalį rasite čia). 



Bet sugrįžkime prie sojų pupelių. Ar mėgstate jas? Aš pati... na, negalėčiau teigti, kad esu prisiekusi jų gerbėja, bet kai kalba pasisuka apie šiuos paplotėlius - ne kartą ir ne du esu 12 valandų mirkiusi sojų pupeles, po to 2 valandas jas virusi ant nedidelės ugnies, kad tik išsikepčiau šių paplotėlių. Taip, jie tokie geri, o, turint skardinę - dvi jau išvirtų sojų pupelių, juos pasiruošite be didelio vargo ir išankstinio pasiruošimo.  

5 burgeriams reikės:
70 g nulupto svogūno (apie pusė vidutinio dydžio svogūno)
70 g pievagrybių (apie 2 dideli pievagrybiai)
50 g nulupto burokėlio
Aliejaus kepimui
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
2 didelių nuluptų česnako skiltelių
25 g moliūgų sėklų
1 indelio (140 g) virtų Globus sojų pupelių
80 g virtų bolivinių balandų (Globus Vital linija turi ir jų)

Padažui reikės:
125 ml kokybiško kečupo
1 valgomojo šaukšto garstyčių
1 valgomojo šaukšto skysto medaus
1 valgomojo šaukšto obuolių acto
Po gerą - du žiupsnelius aitriosios paprikos miltelių, saldžiosios paprikos miltelių, džiovintos kalendros, cinamono ir rūkytos paprikos miltelių (jų paprastai įberiu kokius 3 žiupsnelius)

Sojų pupelių ir bolivinių balandų burgeriai

1. Svogūną supjaustykite nedideliai kubeliais. Nuvalykite pievagrybius, perpjaukite perpus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Burokine tarka sutarkuokite burokėlį.
2. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite svogūną, pievagrybius ir burokėlį, kepkite ant vidutinės ugnies apie 8 minutes, dažnai maišydami, kol daržovės suminkštės ir apskrus.
3. Praėjus 8 min., įberkite pusę arbatinio šaukštelio druskos, gerą žiupsnį pipirų bei čiobrelius, išmaišykite. Sutarkuokite/išspauskite į daržoves česnaką ir sumažinę ugnį, pakepkite dar 1-2 minutes. Atidėkite daržoves į šalį, kad kiek pravėstų.
4. Kokteiline arba nedidelės talpos maisto smulkintuvu sutrinkite moliūgų sėklas į miltus. Nepersistenkite, gali likti truputis stambesnių kruopyčių, svarbu nesutrinti iki moliūgų sviesto konsistencijos.
5. Į virtuvės kombainą ar maisto smulkintuvą sudėkite sojų pupeles, bolivines balandas, pakeptas daržoves, suberkite moliūgų sėklų miltus. Smulkinkite, kol bus gruboka tyrė, tada paragaukite, jei reikia įberkite druskos, pipirų, ir dar trumpam įjunkite smulkintuvą, kad gautumėte vientisą masę, bet ne visiškai švelnią, su išlikusia tekstūra.
6. Iš gautos masės vos vos aliejuotomis rankomis sulipdykite 5 paplotėlius. Palikite juos valandą šaldytuve sutvirtėti (katastrofos nebus, net jei kepsite iš karto).
7. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Kepkite maltinius ant nedidelės ugnies po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol įgaus auksinį atspalvį.
8. Patiekite su sausoje keptuvėje pašildytomis bandelėmis, padažų, karamelizuotais svogūnais ir salotomis. 
9.  Padažui tereikia viską gerai sumaišyti.

2019 m. balandžio 16 d., antradienis

Greitas sveikas maistas pavasarotojams

Oras nesustabdomai šyla. Pagaliau! Ar yra kažkas, kas, be ilgėjančių dienų, sietųsi su pavasariu labiau nei pažadai maitintis sveikiau ir išalkus neryti visko, kas papuola po ranka? Na, galbūt - galvas pametę įsimylėjėliai... Ak, koks aklas, jausmingas ir švelnus kartais būna tas pavasaris!

Bet net ir įsimylėjėliai, apsalusiomis širdimis, jei ne dėl savęs, tai dėl savo žmogaus, ima galvoti, kaip čia geriau savimi pasirūpinti, kad šiam neitų atitraukti nuo jų akių. Aš - ne išimtis, vis dažniau, paprastai kramtydama kokią ketvirtą ar penktą riešutų sviestu įdarytą datulę, susimąstau apie artėjantį maudymosi kostiumėlių sezoną. Žinau, kad net nepajusiu, kaip balandis persiris į birželį. 



Iš tiesų gerai, kad, šylant orams, lieka kiek mažiau laiko sukiotis virtuvėje ir stipriai sumažėja tikimybė vis kažką skanaus įsimesti į burną. Iš kitos pusės, naminis, su geromis emocijomis pagamintas maistas man be galo svarbus... todėl stengiuosi atrasti pusiausvyrą. Labai padeda, kai po ranka turiu kažką, jau paruoštą, pavyzdžiui savaitgalį išsiverdu didžiulį puodą kruopų, bet, kaip minėjau, artėjant vasarai su varlinėjimais gamtoje ir kelionėmis, ne visada tam lieka laiko. Štai žiūrėk ir vėl išdykėlės datulės merkia akį suvalgyti jų pietums, vietoj normalaus maisto.




Tokiomis akimirkomis, kai nieko nespėju, kai jaučiuosi tarsi įsukta į įvairiausių veiklų sūkurį, kai nėra galimybių viską daryti nuo pradžių, pirmoji pagalba, ruošiant sveiką ir pilnavertį maistą, virtuvės spintelėje turimos skardinės su avinžirniais, pupelėmis, pomidorais. 





Šiandien geros kokybės konservuotų produktų pasirinkimas yra didžiulis, bet, atradus Globus Vital linijos produktus, mano greitų, maistingomis medžiagomis prikimštų patiekalų repertuaras išsiplėtė kone dvigubai. Ir tai be galo džiugina! Jau paruoštos bolivinės balandos (kynvos), spelta grūdai, sojų pupelės, mišinys su speltų grūdais, lešiais, morkomis ir žirneliais suteikia daugiau erdvės improvizacijoms, naujiems skoniams ir tekstūroms.



Įsivaizduokite, nereikia: 
1. nieko perplauti (kynvas paprastai tenka skalauti bent keletą kartų),
2. mirkyti ir ilgai virti,
3. matuoti vandens ir kruopų(ar pupelių)santykio,
4. stebėti, kad neprisviltų ar neištežtų,
ir, vos atsidarę indelį, gaunate pusę, jei ne daugiau, tinkamai paruošto valgio. Tikiu, jog visiems, galbūt vieniems dažniau, o kitiems rečiau, bet tikrai visiems, reikia tokios fantazijos išsipildymo.  




Tiesa, pirmą kartą įsigijusi šių produktų, net pati nežinojau, ko tikėtis, nes niekada nebuvau pirkusi jau paruoštų kruopų. Pirmiausia paragavau kynvos, pradariusi jų skardinę maloniai nustebau - mane pasitiko aromatingos, birios, nei kiek nevandeningos kruopytės. Antras bandymas - spelta grūdai, taip pat nenuvylė - nesulipę, išvirti, kad būtų "al dente", t.y. valgant grūdų viduje jaučiasi stangrumas. Vėliau išmėginau ir sojų pupeles bei mišinį su spelta grūdais, bet apie juos kitą kartą. Mat labai nekantrauju su jumis pasidalinti dviem savo firminiais receptais, kur pagrindiniais smuikais griežia Globus kynva ir spelta grūdai.


1 porcijai reikės:
1 indelio (140 g) virtų Globus bolivinių balandų
25 g natūralaus riešutų sviesto (rinkitės tokį, kurį mėgstate - pvz., migdolų, žemės riešutų, anakardžių)
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
125 ml kokosų pieno
1 arbatinio šaukštelio medaus arba klevų sirupo
Žiupsnio druskos
Patiekimui: nesaldinto kokosų jogurto, šilauogių, pistacijų

Netikėtai greita bolivinių balandų košė pusryčiams

1. Į puodą suberkite bolivines balandas, sukrėskite riešutų sviestą, suberkite cinamoną, supilkite kokosų pieną ir užkaiskite ant vidutinio karščio, užvirkite.
2. Sumažinkite ugnį, kuo dažniau maišydami virkite uždengę apie 3 minutes, kad gautųsi tiršta minkšta košė.
3. Nukaiskite košę, pagardinkite medumi arba klevų sirupu ir žiupsneliu druskos. Tiekdami ant košės uždėkite pagardus. 



2 valgytojams reikės:
80 g anakardžių 
150 g apvirtų arba marinuotų miško grybų 
1/2 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
95 g nulupto svogūno
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 nuluptos didelės česnako skiltelės
170 ml šalto vandens
10 g maistinių mielių dribsnių
1/2 ekologiško daržovių sultinio kubelio
2 indelių (280 g) virtų Globus spelta grūdų
100 g atitirpintų šaldytų špinatų
1/2 - 1 valgomojo šaukšto šviežių čiobrelių lapelių

Spelta grūdų daugiakvietis su keptais grybais ir anakardžių kremu

1. Anakardžius suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu iš virdulio. Palikite mirkti, kol prireiks.  
2. Marinuotus miško grybus siete skalaukite po tekančiu vandeniu apie minutę, tada nusausinkite. Jei reikia, grybus šiek tiek pasmulkinkite.
3. Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų. 4 minutes pagruzdinkite grybus ant didelės ugnies, kad pakeistų spalvą. Vis pamaišykite, kad nepridegtų. Kol grybai skrunda, mažais kubeliais supjaustykite svogūną.
4. Sumažinkite ugnį iki labai silpnos ir suberkite pas grybus susmulkintą svogūną, druską bei pipirus. Kepkite viską, vis pamaišydami, apie 5 minutes, kol svogūnai suminkštės, bet nepakeis spalvos.  
5. Tuo metu paruoškite anakardžių kremą: į kokteilinę sudėkite nusunktus ir perskalautus anakardžius, suberkite maistines mieles, sutrupinkite sultinio kubelį, įtarkuokite česnako skiltelę ir įpilkite 170 ml šalto vandens. Plakite, kol gausite vientisą, tirštą kremą. 
6. Kai svogūnai suminkštės, suberkite spelta grūdus, sudėkite špinatus, čiobrelių lapelius ir padidinkite karštį iki didelio. Spelta grūdai ims gruzdėti, tad vis pamaišykite. Po keleto minučių, kai viskas tolygiai išsimaišys ir perkais, supilkite anakardžių kremą, sumažinę ugnį, pakaitinkite vieną - dvi minutes, viską gerai išmaišydami.
7. Nuimkite nuo ugnies, paragaukite, ar netrūksta druskos, ar maltų pipirų, o gal čiobrelių. Valgykite kuo greičiau, kol daugiaryžis - kreminis ir minkštas.