Puslapiai

2015 m. lapkričio 24 d., antradienis

Spanguolių - mandarinų padažu pagardinta trumpai kepta anties krūtinėlė su porais, žirneliais ir špinatais

Man labai patinka tinkamai iškepta anties krūtinėlė, bet turi būti tikrai tinkamai iškepta: minkšta, aromatinga, sultinga, šiek tiek rožinė viduje, su apskrudusia, traškia odele. Kad anties krūtinėlės kepsnys būtų būtent toks, svarbu mėsos neperkepti: 7 min. keptuvėje odele žemyn, 12 min. karštoje orkaitėje ir dar daugiausiai 2 min. apvertus keptuvėje. Be to, prieš kepant, anties krūtinėlės odelę aštriu peiliu atsargiai - nepažeidžiant mėsos, įpjaukite įstrižais rombais, dėl to po odele esantys riebalai, kepant krūtinėlę, greičiau bei lengviau ištirps ir odelė suskrus.
Su anties krūtinėlės kepsniu itin skanu saldus spanguolių - mandarinų padažas, kuris pagaminamas visai paprastai. Aš jį gana dažnai gaminu ir visiems rekomenduoju, nes nors subalansuotas ančiai, bet nesipyksta ir su vištiena ar kalakutieną. Vienintelis šio padažo gaminimo trūkumas yra tas, kad reikia, atsiraitojus rankoves, šiek tiek pasiterlioti ir į visus puses pasitaškyti mandarinų sultimis, rankiojant iš jų sėklas.
Šį sykį prie anties krūtinėlės priderinau vienos mano mėgstamiausių vakarienių - porų, žirnelių ir špinatų pagardo likučius. Kalbant apie šį pagardą, pasitvirtina posakis, kad nepaprastumas dažniausiai slypi paprastume. Pirmą kartą porų, žirnelių ir špinatų pagardą gaminau, kai šį patiekalą pamačiau per Jamie Oliver laidą apie per 15 minučių paruošiamus patiekalus. Kadangi nesu užsirašiusi recepto, todėl kiekiai - visiška improvizacija.
Užsimanę pasilepinti, būtinai išsikepkite greituoju būdu anties krūtinėlę ir paruoškite prie jos spanguolių - mandarinų padažo. O jei bus įkvėpimo, ir porų su žirneliais ir špinatais. Labai rekomenduoju. 


2 valgytojams reikės:
Lapino puotos anties krūtinėlių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Spanguolių - mandarinų padažui reikės:
2 mandarinų
1/2 valgomojo šaukšto aliejaus
1 nedidelio svogūno
100 g spanguolių
1 valgomojo šaukšto medaus
2 valgomųjų šaukštų kinkanų arba apelsinų džemo (atrodo taip)
Druskos ir maltų juodųjų pipirų 

Porų, žirnelių ir špinatų pagardui reikės:
70 g špinatų
1 didelio poro
2/3 puodelio šaldytų žirnelių
1 valgomojo šaukšto aliejaus
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Spanguolių - mandarinų padažu pagardinta trumpai kepta anties krūtinėlė su porais, žirneliais ir špinatais

Kaip iškepti anties krūtinėlę?
1. Anties krūtinėlės odelę aštriu peiliu atsargiai - nepaižeidžiant mėsos, įpjaukite įstrižais rombais, dėl to po odele esantys riebalai, kepant krūtinėlę, greičiau bei lengviau ištirps ir odelė suskrus. Dosniai padruskinkite (apie 2/3 arbatinio šaukštelio druskos - vienai krūtinėlei) ir papipirinkite krūtinėlę iš abiejų pusių, o tada dėkite ją odele žemyn į šaltą ir sausą keptuvę. Kepkite krūtinėlę ant šiek tiek aukštesnės nei vidutinė ugnies apie 5-7 minutes, jos jokiais būdais nevartydami, kol odelė dailiai apskrus. Kepant labai atsargiai keletą kartų nupilkite kiek įmanoma daugiau išsiskyrusių riebalų.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C ir pašaukite keptuvę (neapvertę krūtinėlės) į orkaitę. Jei jūsų keptuvė nepritaikyta kepimui orkaitėje, perkelkite krūtinėlę į pašildytą kepimo formą odele žemyn. Kepkite apie 10-12 minučių. Nekepkite krūtinėlės ilgiau kaip 12 minučių. Ištraukę iš orkaitės, krūtinėlę apverskite ir dar minutę - dvi pakepkite keptuvėje. Jokiu būdu nesmeikite krūtinėlės šakute, kad neišbėgtų mėsos sultys.
3. Mentele ištraukite krūtinėlę iš keptuvės į lėkštę ir leiskite mėsai 5 min. pailsėti. Nepalikite mėsos ilsėtis ant odelės, kad ši neprarastų traškumo.

Kaip paruošti spanguolių - mandarinų padažą?
1. Manarinus nuplaukite. Nutarkuokite vieno mandarino žievelę. Mandarinus nulupkite ir išskirtykite skiltelėmis. Išrinkite sėklas. Skilteles sutrinkite elektrinėje trintuvėje, kol gausite skystą, vientisą masę.
2. Smulkiai supjautytą svogūną pakepkite ant vidutinės ugnies įkaitintame aliejuje keletą minučių. Sudėkite spanguoles ir supilkite sutrintus mandarinus, įmaišykite žievelę, užvirkite, vis pamaišant. Atidengtą troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Ims tirštėti.
3. Sudėkite medų, kinkanų džemą, užvirkite ir troškinkite dar 5 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.

Kaip paruošti porų, žirnelių ir špinatų pagardą?
1. Porą susmulkinkite žiedais ir su žiupsneliu druskos apkepkite aliejuje, kol suminkštės. Sudėkite žirnelius ir maišydami kaitinkite apie 5 minutes. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite špinatų lapelius, pagal skonį, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Uždenkite ir palikite pastovėti keletą minučių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą