Puslapiai

2014 m. gruodžio 22 d., pirmadienis

Iki Kalėdų liko 2 dienos: rankų darbo juodojo šokolado triufeliai

Blausia žvakių šviesa apšviesta virtuvė, Elvis Presley - Merry Christmas, Baby ir iš lėto tirpstantis šokoladas - tai mano mažytė šio tamsaus ir šalto gruodžio vakaro šventė. Taip, likus 2 dienoms iki Kalėdų, namai pakvimpa karštu šokoladu. O šokoladas, kaip žinia, kvepia džiaugsmu, gerumu, šiluma, ramybe ir pagunda smaližiauti - visai kaip šventės. Gaminu triufelius: dideliame prikaistuvyje juodąjį šokoladą lydau su sviestu.



Kad ir kokie negerumai spaustų širdį, kai aplink Tave tiek šokolado aromato, tiesiog negali liūdėti, negali pasiduoti, negali nelaukti Kalėdų, negali jomis netikėti. Tiesiog negali. Be to, kai sakai: “Pasiduodu”, - kitas, išgyvenantis tokius pat sunkumus, nusišypso: “Kokia gera proga”. Todėl laikykitės visi, kuriems sunku, laikykitės visi, kuriems gerai, ir visi kartu su vaikišku naivumu laukime, ką po Kalėdų eglute padės Kalėdų Senelis? Gal saldų bučinį, gal jaukų apkabinimą, gal gerą žodį, o gal kokį saldumyną? Mmm… Ir būkime geri vienas kitam.

Tikrai užteks keletui smaližių:
250 g juodojo šokolado
125 g sviesto
2 trynių
1 vanilės ankšties
125 g cukraus pudros
50 g kakavos

Rankų darbo juodojo šokolado triufeliai

1.Susmulkiname šokoladą ir išlydome su sviestu dubenyje, įstatytame į puodą su verdančiu vandeniu. Kai tik gauname vientisą šokolado ir sviesto masę, ugnį išjungiame, suberiame cukraus pudrą, išmaišome. Nukeliame atsargiai dubenį nuo puodo.
2. Vanilės ankštį perpjauname per pusę, aštriu peiliu iškrapštome sėklytes. Ištriname trynius su vanilės ankšties sėklytėmis ir įmaišome į šiltą šokolado masę.
3. Dubenį su triufelių mase uždengiame maistine plėvele, kad neįgautų kitų kvapų, ir įdedame į šaldytuvą stingti 2-3 valandoms.
4.Sustingusią šokoladinę masę kabiname šaukšteliu. Rankomis suformuojame rutuliukus. Į plačią lėkštę 1-2 cm sluoksniu suberiame kakavą. Po vieną triufelius apvoliojame kakavoje. Paruoštus triufelius dar sykį atšaldome (apie 2-3 valandas arba per naktį) šaldytuve.

2014 m. gruodžio 19 d., penktadienis

Iki Kalėdų liko 5 dienos: šokoladiniai biskočiai su lazdyno riešutais


Neseniai radau mokyklos laikų, aštuntos klasės žiemos, dienoraštį. Dauguma žodžių naivūs, parašyti ne itin dailia rašysena. Kaip greitai prabėgo penkiolika metų, pagalvojau, vartydama jo nučiupinėtus lapus. Pati mėgstamiausia vieta tais laikais namuose buvo vonia. Joje galėjau, nieko netrukdoma, būti su savimi ir rašyti. Daugiausia rašiau apie Debesėlį. Jis buvo mano amžiaus, aukštas ir gražių veido bruožų vaikinas. Per pertraukus mudu dažnai vaikščiodavome kartu ir šnekučiuodavomės, o viduje itin stipriai kirbėjo įtarimas, kad Debesėlis šiek tiek mane įsimylėjęs. Tikriausiai dėl to, likus savaitei iki žiemos atostogų, ryžausi Debesėliui vąšeliu numegzti nedidelį senį besmegenį ir padovanoti jį kalėdinio klasės vakarėlio metu.


Anstyvą vakarėlio dienos rytą geriausiai draugei, su kuria sėdėjau viename suole, papasakojau, ką ruošiuosi daryti. Kiekvienąkart tą dieną, matant Debesėlį, imdavau stebėtis, kaip sugalvojau tokią nesamonę? Reikia paminėti, kad kuo arčiau buvo vakaras, tuo daugiau klasiokių žinojo apie mano ketinimus, o aš tuo mažiau jais tikėjau. Kaip tikėjau, taip ir nutiko, skambant vienai iš paskutinių vakarėlių dainų, įsmeigiau akis į su kita klasioke šokantį Debesėlį ir galutinai apsisprendžiau nedovanoti. Suirzusi dėl to, kad nedrįstu, išėjau į tualetą. 


Kai vėl įžengiau į klasę, manęs laukė auklėtoja. Ji, apkabinusi mane per pečius, išjungė muziką ir garsiai pasakė, kad buvo labai smagu, bet atėjo vakarėlio pabaiga, visgi ne visos dovanos dar padovanotos, nes aš turiu rankų darbo dovaną Debesėliui. Visi sužiuro į mane. Dar bandžiau purtyti galvą, tai neigdama, bet, pasigirdus klasiokių tvirtinimams, jog jos matė tą senį besmegenį, supratau, kad kito kelio nebus.  
"Na, kaip bus, taip" - galvojau iš kuprinės traukdama dovaną. Atsimenu, kaip ėmė dunksėti širdis, prisiekiu, atrodė, tuoj iššoks iš krūtinės. Visgi, teikdama dovaną, drąsiai žiūrėjau Debesėliui į akis, o jis tikrai nustebo, žiūrėjo tai į mane, tai į senį besmegenį ir tylėjo. Visi aplinkui juokėsi. Nenuostabu, kad, įteikusi senį besmegenį, griebiau striukę ir, tiesiogine to žodžio prasme, pabėgau.
Kaip supratote, viskas susiklostė ne taip, kaip tikėjausi, bet, ar dažnai būna taip, kaip svajoji? Pabaigai išduosiu, jog vis dėlto vertėjo padovanoti, pokalbis, kai Debesėlis tą patį vakarą paskambino į laidinį telefoną padėkoti, buvo nuostabus. Kaip ir tų metų Kalėdos.


3-4 skardoms (priklausomai nuo to, kaip plonai supjaustysite) biskočių reikės: 
6 kiaušinių baltymų
1 puodelio cukraus pudros
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 puodelių miltų
1/2 puodelio kakavos
2 puodelių lazdyno riešutų

Puodelio talpa 250 ml.

Šokoladiniai biskočiai su lazdyno riešutais

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Išplakite mikseriu baltymus, kol suputos. Tai užtruks apie 1 minutę, tada į baltymus įsijokite cukraus pudrą ir plakite dar 3-4 minutes, kol gausite standžias ir blizgias putas.
3. Miltus sumaišykite su kepimo miteliais, cinamonu ir kakava.
4. Į baltymų plakinį suberkite pusę miltų mišinio, išmaišykite mediniu šaukštu. Tada supilkite likusius miltus ir riešutus ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 2-3 minutes). Kai tešlos nebus įmanoma maišyti, ji sušoks į vieną gabalą, išverskite ją ant labai miltuoto paviršiaus ir truputį atsargiai paminkykite, kad taptų vientisesnė (apie 1-2 minutes). Tešla lips prie rankų, bet dėl to nesukite sau galvos, viskas su ja gerai, ji ir turi būti lipni.
5. Tešlą padalykite į dvi dalis ir iš kiekvienos dalies švariomis, drėgnomis rankomis suformuokite po pailgą kepaliuką apie 20 cm ilgio. Kepkite apie 30-35 minutes, tada atvėsinkite, kai visiškai atvės (būtinai turi atvėsti) supjaustykite plonomis riekelėmis, riekeles vienu sluoksniu sudėkite atgal į kepimo skardą bei kepkite dar sykį 8-10 minučių, kol riekelės tamps traškios.

2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Iki Kalėdų liko 6 dienos: vaniliniai biskočiai su migdolais ir pistacijomis


Iki Kalėdų likus mažiau nei savaitei, mane visada apiima neįprastas jausmas - norisi kepti meduolius, matyti stebuklus ir apkabinti kuo daugiau žmonių. Šitas jausmas persmelkia mane taip maloniai kaip šiltas lietus. Prisipažinsiu, esu iš tų, kuri gali ir vidury nakties, po virtuvę tapsint basomis kojomis, ant ilgų naktinių užsirišus miltuotą prijuostę, pašauti į orkaitę sausainius, kad tik Kalėdoms būtų naminių skanėstų. Bent pora dėžučių biskočių - būtinai! Kai augi maisto mylėtojų šeimoje, o virtuvė, ką ten virtuvė, visi namai skęsta riebaus oro rūke, tai nori ar nenori, maistas nebebūna tik maistas.


Reikia pasakyti, grįžtant prie biskočių, kad jie - tai tradiciniai itališki sausainiai be jokių riebalų. Pasak legendų, Romos legionas labai vertino juos, o Pinijus gyrėsi, jog šiuos sausainius galima skanauti šimtus metų. Ar tai tiesa, atskleisti turbūt negali niekas. Šiaip ar taip jau dabar galite drąsiai kepti biskočius Kalėdoms. Uždaryti sandarioje dėžutėje švieži jie išlieka ilgai.
Dar ką reikia paminėti, kalbant apie biskočių kepimą, yra ingredientų proporcijos: miltų neturi būti daugiau kaip 2/3 puodelio vienam kiaušinio baltymui, nes kitaip tešla bus kieta. Visų priedų (riešutų, džiovintų vaisių ir uogų, šokolado gabaliukų), kartu paėmus, tūris neturi viršyti miltų tūrio, t.y. 2/3 puodelio miltų reikia apie 2/3 puodelio priedų. Tada biskočiai nebus trapūs ir pjaustysis be jokių kaprizų.


Mano tėtis, mane dar vaikystėje išmokęs, jog saldumynai ir pilvelis - sutverti vienas kitam, spėju, ir dabar, net nelaukdamas Kalėdų, norėtų, kad šalia puodelio kakavos į jį džiaugsmingai žiūrėtų keletas šių biskočių. Be abejonės, ir man jie patinka. Todėl kaip ir kiekvienais, taip ir šiais metais, mūsų Kalėdos bus pagardintos šiais visai paprastais, traškiais, bet tuo pačiu ir ypatingais dėl jų valgymo tik per šventes ir dėl to, kad greitai dingsta iš lėkštės, sausainėliais. Šįvakar namai taip pat kvepia kakava, nes ant spintelės virtuvėje stovi ir grotelės su vėstančiais šokoladiniais biskočiais. Bet apie juos kitą kartą. 


3-4 skardoms (priklausomai nuo to, kaip plonai supjaustysite) biskočių reikės: 
6 kiaušinių baltymų
1 puodelio cukraus pudros
1 vanilės ankšties
2 puodelių miltų
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
3/4 puodelio išlukštentų pistacijų
1 ir 1/4 puodelio migdolų

Puodelio talpa 250 ml.

Vaniliniai biskočiai su migdolais ir pistacijomis

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Išplakite mikseriu baltymus, kol suputos. Tai užtruks apie 1 minutę, tada į baltymus įsijokite cukraus pudrą ir plakite dar 3-4 minutes, kol gausite standžias ir blizgias putas.
3. Miltus sumaišykite su kepimo miteliais.
4. Į baltymų plakinį suberkite pusę miltų ir vanilės ankšties sėklytes, išmaišykite mediniu šaukštu. Tada supilkite likusius miltus ir riešutus ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 2-3 minutes). Kai tešlos nebus įmanoma maišyti, ji sušoks į vieną gabalą, išverskite ją ant labai miltuoto paviršiaus ir truputį atsargiai paminkykite, kad taptų vientisesnė (apie 1-2 minutes). Tešla lips prie rankų, bet dėl to nesukite sau galvos, viskas su ja gerai, ji ir turi būti lipni.
5. Tešlą padalykite į dvi dalis ir iš kiekvienos dalies švariomis, drėgnomis rankomis suformuokite po pailgą kepaliuką apie 20 cm ilgio. Kepkite apie 30-35 minutes, tada atvėsinkite, kai visiškai atvės (būtinai turi atvėsti) supjaustykite plonomis riekelėmis, ri
ekeles vienu sluoksniu sudėkite atgal į kepimo skardą bei kepkite dar sykį 8-10 minučių, kol riekelės tamps traškios.

Iki Kalėdų liko 7 dienos: keptų burokėlių ir apelsinų salotos


Na štai, net šiek tiek keista, bet liko tik 7 dienos iki Kalėdų. Sėdžiu lovoje, atsilošusi į pagalves, gurkšnoju nesaldintą kavą ir svajoju apie nepatogų, pasaulį sukaustantį šaltį bei šerkšnu padengtas medžių šakas. Banalu, bet nesu pirma ir paskutinė, sakanti, kad netiesa, jog žmonės nustoja laukti Kalėdų stebuklo išsipildymo, nes pasensta; jie pasensta, nes nustoja tuo tikėti.  


Kad ir kaip naiviai tai dabar nuskambės, bet nėra gėda tikėti pasakomis, nors aš ir Tu, jau seniai nesame maži. Esu įsitikinusi, kad susiduri su vienu kitu piktuoju Drakonu, pažįsti stebuklingų Fėjų ir Elfų, o šalia Tavęs striksi ištikimieji kompanionai - Asiliukas ir Batuotas Katinas. Todėl svaik dėl kalėdinių blizgučių, įsimylėk iki ausų eglę, krykštauk, išpakuodamas dovanas, ir spinduliuok. Apkabinu.


2 valgytojams reikės:
200 g (apie 3-4 mažų) nuluptų burokėlių
1 valgomojo šaukšto medaus
1 valgomojo šaukšto tiršto balzaminio acto padažo
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
2 nedidelių apelsinų
1/2 greipfruto
Saujos išlukštentų pistacijų
Keleto čiobrelių šakelių
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Salotų padažui:
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 valgomojo šaukšto tiršto balzaminio acto padažo
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Keptų burokėlių ir apelsinų salotos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Supjaustykite burokėlius 3-4 milimetrų storumo griežinėliais.
2. Į dubenį supilkite medų, balzaminį acto padažą ir aliejų, išmaišykite, paskaninkite žiupsneliu druskos ir maltų pipirų. Jei medus nėra skystas, jį prieš tai pakaitinkite.
3. Sumeskite brokėlius į dubenį, sumaišykite su medaus, acto ir aliejaus mišiniu, kad gerai apliptų.
4.  Į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi suklokite burokėlių griežinėlius vienu sluoksniu. Ant viršaus uždėkite čiobrelio šakelių. Kepkite apie 25-30 minučių, kol burokėliai iškeps ir taps minkšti. Neperkepkit, nes taps traškūs.
5. Tuo metu nulupkite apelsinus ir greipfrutą, susismulkinkite juos gero kąsnio dydžio gabalėliais. Taip pat salotų padažui sumaišykite aliejų su balzaminiu actu, pagal skonį, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
6. Kaip burokėliai iškeps, sudėkite juos į didelę lėkštę, šalia išdėliokite apelsinų ir greipfruto gabalėlius, užpilkite padažu. Šiek tiek pasmulkinkite pistacijas ir apibarstykite jomis salotas.

2014 m. gruodžio 16 d., antradienis

Iki Kalėdų liko 8 dienos: silkė su karamelizuotais svogūnais ir džiovintomis slyvomis


Kas ką sako, tegul sako, bet gruodžio mėnesiui ritantis į pabaigą, neišvengiamai artėja ir kalėdinė karštinė. Visiško atsparumo aš jai tikrai neturiu. Atrodo, net nesinori imtis jokio kito darbo - tik maišyti, minkyti ir kepti, o kai nuo orkaitės ima sklisti maloni šiluma, jaučiuosi taip ramiai, lyg kas glostytų širdį.



Tai, kas dar man glosto širdį - lengvo sniego pusnys po nakties. Pasiilgau įkristi į aukštą sniego pusnį ir daryti sniego angelą. Kaip tai nuostabu! Bet kol kas nematyti nei lengvo sniego sluoksnio... todėl lieku namie ir einu darinėti silkių. 

Silkė. Kaip Advento ir švenčių stalas be jos? Dabar net nesuprantama atrodo, kad kažkada, kai buvau vaikas, aš silkės itin nemėgau. Iki šiol prisimenu tuos laikus, kai per Kūčių vakarienę paragaudavau po mažytį šaukštelį tik to, kuo silkė būdavo "užklota". Šiuo patiekalu mane pavaišino draugės mama. Paskanavau ir iš to skanumo likau be žodžių. Tokia gera ir jauki žieminė silkė. Labai tiks Kūčių vakarienei. Oi, kirsim!



4-6 valgytojams prireiks:
1 kg nuluptų svogūnų
2 ir 1/2 valgomojo šaukšto aliejaus
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
15 džiovintų slyvų
1 su kaupu valgomojo šaukšto pomidorų pastos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
3-4 išdorotų ir nusūrintų silkių

Silkė su karamelizuotais svogūnais ir džiovintomis slyvomis

1. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais (apie 3 mm storumo).
2. Įkaitinkite didelį prikaistuvį ant vidutinės ugnies. Supilkite aliejų. Suberkite svogūnus. Uždenkite prikaistuvį ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant prikaistuvio.
3. Po penkių minučių prikaistuvį nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažesnės nei vidutinė, įmaišykite druską. Prikaistuvio nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 1 valandą, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs.
4. Tuo metu nuplaukite slyvas, tada jas mažame prikaistuvyje užpilkite vienu puodeliu vandens, užvirkite ir pavirkite 5 minutes. Po to slyvas nedelsiant nusunkite, pasilikdami pusę puodelio nuoviro. Jo dar prireiks.
5. Keptuvės viduryje (po valandos kepimo) padarykite, prastumdami svogūnus į šonus, vietos, supilkite pomidorų pastą ir pora minučių maišant pakepkite, tada įmaišykite ją į svogūnus.
6. Paskui įmaišykite pasiliktą slyvų nuovirą, troškinkite svogūnus dar apie pusvalandį, pamaišant dažniau. Slyvas supjaustykite plonais griežinėliais. Silkę supjaustykite 1 cm storio gabalėliais.
7. Galiausiai į svogūnus įmaišykite susmulkintas slyvas, pakaitinkite 1-2 minutes ir nuimkite nuo ugnies. Pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir atvėsusį šį "užkoltą" uždėkite ant silkės. Niam!

2014 m. gruodžio 11 d., ketvirtadienis

Iki Kalėdų liko 13 dienų: meduoliai iš "plikytos" tešlos



Jei Kalėdų nuotaika kažkur pasiklydo, būk kantrus su savimi. Jei neatrandi Advento ramybės ar suaugusio žmogaus protas kužda širdžiai, jog Stebuklo nebus, neskubėk nusipirkti Kalėdų parduotuvėse, duok sau laiko, priimk savo jausmus ir vieną kitą valandėlę su jais pabūk. Šventės kūrimasis viduje vyksta per suvokimą, o kas kitas parodys, kokia vertinga yra laimė, jei ne neigiamų emocijų išgyvenimas.

Surask keletą minučių savo dienoje ir įsiklausyk užsimerkęs į kalėdinių dainų melodijas, kuriose tyliai aidi vaikystės juokas, kai nesivaržydavai vienas sau šokti priešais eglutę. Visą laiką šis paprastas vaistas šalia: tiesiog klausytis ir panirti į muzikos garsus. Pajusti plazdenantį virpulį paširdžiuose. Naiviai krykštauti pasimaivant ar niūniuoti kartu su atlikėjais, jei tik noris. O tikrai noris!

1. Ella Fitzgerald - Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!
2. Ella Fitzgerald - I've Got My Love to Keep Me Warm
3. Eva Celia - Santa Claus Is Coming To Town
4. Jason Mraz - Winter Wonderland
5. Lady Antebellum - Have Yourself a Merry Little Christmas
6. Sarah McLachlan - I'll Be Home For Christmas 
7. Florence & The Machine - Last Christmas
8. Joni Mitchell - River
9. Over The Rhine - All I Ever Get For Christmas Is Blue
10. Over The Rhine - Snowed in With You 
11. Over The Rhine - Darlin' (Christmas is Comin')
12. K.T.Tunstall - Lonely This Christmas
13. Norah Jones & Willie Nelson - Baby It's Cold Outside
14. Otis Redding - Merry Christmas Baby
15. Eva Celia - White Christmas


Kai pasijusi pralinksmėjęs ir pajusi gerumą ant dūšios, išsikepk meduolių. Naminiai meduoliai Kalėdoms yra labai gerai. Kartais tereikia nuspręsti imtis veiksmų ir net be didelių pastangų pradėsi aplink spinduliuoti džiaugsmą. Na ir kas, kad iki Kalėdų liko dar 2 savaitės. Aš meduolius visada kepu iš anksčiau, kad visi prieskoniai susidraugautų. Cinamonas, imbieras ir gvazdikėliai. Dar žiupsnelis kardamono, muskato ir pipirų. Mėgstu šį mišinį -, jei dar neturi savojo, išbandyk jį, tai tas pat, kaip uždegti aromatinę žvakę.

Šių meduolių receptas surankiotas iš daugybės bandymų iškepti pačius pačiausius - ne per kietus, bet ir ne per minkštus, ne per aštrius, bet ir šiek tiek kandančius į liežuvį, meduolius. Tokius, prie kurių norisi sukinėtis, nenueinant toli nuo dubens, nors vienas kitas kaip tik smagiai traška burnoje tarp dantų. 
Pabaigai, kol dar neišbėgai į parduotuvę pirkti sviesto, prieskonių ir miltų, viena svarbi meduolių kepimo taisyklė: kuo plonesnė tešla ir kuo ilgiau kepti - tuo trapesni būna meduoliai. 

P.S.: po meduolių kepimo namai kvepės dieviškai!

2 skardoms meduolių reikės:
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1 arbatinio šaukštelio grūstų/maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šauktelio grūstų/maltų kardamono sėklų
1/8 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
1/4 arbatinio šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų
60 g sviesto
60 g rudojo cukraus (pvz., Demerara)
60 g natūralaus medaus
75 ml pieno
4 trynių (didelių kiaušinių)
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
275 g miltų "550 C" arba "550 D"

Meduoliai iš "plikytos" tešlos

1. Prieskonių mišiniui sumaišykite cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, kardamoną, muskatą ir kvapniuosius pipirus.
2. Į prikaistuvį sudėkite sviestą, medų, cukrų ir supilkite pieną, kaitinkite ant vidutinės ugnies pamaišant, kol viskas taps vienalyte mase.
3. Sumažinkite ugnį iki mažos, suberkite prieskonių mišinį, gerai išmaišykite ir, vis pamaišant, virkite apie 5 minutes, kol masė šiek tiek sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti (4-5 minutes).
4. Kol saldžioji masė vėsta, atsargiai nuo baltymų atskirkite trynius. Baltymų neprireiks, o trynius gerai ištrinkite. Tada iš pradžių po šaukštą į trynius įmaišykite karštą medaus masę, kai būsite įmaišę kokius 5 šaukštus, supilkite, nuolat maišant, likusią medaus masę. 
5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, paskui juos po gerą saują berkite į šiltą kiaušinių ir medaus masės mišinį ir visą laiką maišykite (iš pradžių mediniu šaukštu, po to rankomis) tol, kol tešla nebelips prie rankų ir neliks sausų miltų. Turite gauti minkštą, malonų tešlos rutulį. Padalykite jį į dvi dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent porai valandų, kad atšaltų. Geriausia per naktį.
6. Švelniai miltais pabarstykite paviršių, ant kurio kočiosite. Miltais pabarstykite ir kočėlą.
7. Atšalusią tešlą plonai iškočiokite (apie 3-5 mm storio lakštais). Formele arba stikline išspauskite meduolius. Šiaudeliu išspauskite sklylutes siūlui įverti, jei meduolius kabinsite ant eglutės. Meduolius sudėkite į kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi. Palikti didelių tarpų nereikia, nes šie meduoliai, jei viską padarėte teisingai, nesiplečia.
8. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 7-8 minutes (vidurinėje dalyje), kol meduolių krašteliai taps rusvi. Kepant, nenuleiskite nuo meduolių  akių, ypač, jei tešlą iškočiojote labai plonai.
9. Leiskite meduoliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Atvėsusius meduolius laikykite sandarioje dėžutėje.

2014 m. gruodžio 10 d., trečiadienis

Iki Kalėdų liko 14 dienų: burnoje tirpstantys sviestiniai sausainėliai


Net jei liko tik 14 dienų iki Kalėdų, t.y. jos beveik ant nosies, vis tiek dar yra pakankamai laiko sustabdyti gyvenimo karuselei ir pasimėgauti tuo, kad esate čia. Nepaprastai keista būti gyvam, sudarytam iš milijonų ląstelių, kurios kvėpuoja, maitinasi ir dirba, nešiotis savyje bekraštį jausmų, minčių, nuotaikų bei įsivaizdavimų pasaulį, kuris suvirpa nuo kiekvieno susidūrimo su išoriniu pasauliu.  

  
Nagi tik pagalvokite: kaip dažnai nuvertinate tai, kad esate gyvas, kad gyvenate ant uolienų ir metalo rutulio, skriejančio aplink žvaigždę kažkur begalinėje visatoje. Ar matote pasaulį pilną stebuklų, o gal vaikštote nieko nepastebėdamas ir niekas jūsų nejaudina? Pamėginkite pastebėti žvaigždes, debesis, sniegą, lietų, žmones. Pasidžiaukite tuo, kaip yra dabar. Išsikepkite paprastut paprastučių sviestinių sausainių. Šypsokitės!


Manau dažnas turite savo mėgstamiausią sviestinių sausainių receptą. Gal jie ir paprasti, bet dar nesutikau nei vieno valgytojo, kuris atsisakytų "sviestainių". Trapių, traškių, tirpstančių burnoje. Maniškių receptą rasite čia.

2014 m. gruodžio 2 d., antradienis

Iki Kalėdų liko 23 dienos: tiesiog "pritrenkianti" kiauliena su datulėmis, troškinta saldžiarūgščiame granatų sulčių ir brendžio padaže


Nesvarbu, kiek metų bebūtų - man patinka laukti Kalėdų. Juk tuo metu, kada lauki, šiek tiek atsitrauki nuo kasdieninių darbų, atsibundi iš savo rutinos. Kai atsibundi iš rutinos, kai ruošiesi, vyksta stebuklai ir sugrįžimas į save. Jei iki Kalėdų ne tik gyveni tarp daugybės pareigų, o, atvirkščiai, sulėtini bėgimo tempą, tai Kalėdų šventė - tos kelios dienos, ne tik ateina ir praeina, bet ir lieka viduje prasmingu ir kupinu šilumos ir išsipildymo laiku.



Iki Kalėdų dar liko visos 23 dienos, todėl tikrai užteks laiko:

  1. Pažiūrėti seną, šiltą ir nuoširdų kalėdinį filmą;
  2. Iškepti kalėdinių meduolių prie puodelio karšto šokolado;
  3. Apkabinti tuos, kuriems to reikia labiausiai, ir palaikyti glėby;
  4. Pabūti geraširdišku elfu ir padovanoti kitiems kuo daugiau meilės ne dovanų, o pagalbos pavidalu;
  5. Padaryti sniego angelą vidurį nakties, grožintis žvaigždėtu dangumi arba besileidžiančiomis snaigėmis;
  6. Pagaminti lesyklą - paukščių "pyragą";
  7. Iš popieriaus karpyti snaiges ir klijuoti jas prie lango;
  8. Negailėti padėkos žodžių aplinkiniams;
  9. Visą dieną sakyti žmonėms komplimentus;
  10. Paskambinti draugei (-ui), su kuria (-iuo) seniai kalbėjaisi;
  11. Perskaityti Oskaro Vaildo pasaką "Laimingasis Princas";
  12. Nueiti į bažnyčią ir padėkoti Dievui;
  13. Paprašyti, kad kas nors papasakotų apie savo įsimintiniausias Kalėdas;
  14. Suvaldyti pyktį, kai kas nors labai suerzins;
  15. Padaryti ką nors mielo vienam iš artimųjų ir niekam apie tai nepasakoti;
  16. Nulipdyti senį besmegenį;
  17. Atleisti įskaudinusiems;
  18. Pasivaikščioti po vakarinį miestą, išpuoštą girliandomis;
  19. Ištarti žodį "myliu";
  20. Pagaminti sotų troškinį mylimiausiems žmonėms.


Mhm! O jei kiaulieną su datulėmis, troškintą saldžiarūgščiame granatų sulčių ir brendžio padaže. Šis padažas, saikingai paskanintas egzotiškais prieskoniais - kuminu, ciberžole, imbieru daro stebuklus, ragaujant troškinį. Tai apmalšinantis nerimą, jaukus, stiprus, sotus ir sodrus patiekalas, toks, kuris tiesiog prašyte prašosi būti valgomas šaltuoju metų laiku.


Be to, ir ruošos čia ne itin daug: didžiąją gaminimo laiko dalį troškinys švelniai pukši puode, padažui vis labiau tirštėjant ir sodrėjant, o po geros valandos su puse mėsa būna tokia minkšta, kad tirpsta burnoje. Tikriausiai dėl visų šių priežasčių kai prieš gerus keturis metus pirmą kartą išviriau šio troškinio, supratau, kad jis taps neatskiriama Kalėdų laukimo dalis. 



4 valgytojams, nesiskundžiantiems apetito trūkumu, reikės:

2 vidutinio dydžio svogūnų
1 saliero stiebo
2-3 vidutinio dydžio morkų
Aliejaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
1100 g kiaulienos mentės (nuoviras būna labai skanus)
1/3 puodelio miltų
1/2 arb. šaukštelio maltų kumino sėklų
1 arb. šaukštelio malto cinamono
1 arb. šaukštelio malto imbiero
1 arb. šaukštelio ciberžolės
1/2 arb. šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų
1/2 puodelio brendžio
2 lauro lapų
2 gvazdikėlių 
12 džiovintų datulių be kauliukų
4 petražolių stiebų be lapelių
4 citrininio čiobrelio šakelių
3 česnako skiltelių
1 puodelio su puse granatų sulčių (būtinai turi būti natūralios, be cukraus)
4 puodelių vandens
1 valgomojo šaukšto smulkintų petražolių

Puodelio talpa - 250 ml. 

Patiekimui: petražolių, ryžių ir granatų sėklų.

 Kiauliena su datulėmis, troškinta saldžiarūgščiame granatų sulčių ir brendžio padaže

1. Pašalinkite riebalus nuo kiaulienos mentės, nusausinkite mėsą popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite 5 cm dydžio kubeliais.
2. Pabarstykite mėsos kubelius gausiai iš abiejų pusių druska ir maltais juodaisiais pipirais.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su cinamonu, kuminu, imbieru, ciberžole ir kvapniaisiais pipirais.
4. Išvoliokite mėsos kubelius šiame mišinyje, kad apkibtų vienodu miltų sluoksniu.
5. Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite pusę kiaulienos ir ant didelės ugnies kepkite 5-6 minutes, šiek tiek pavartant, kol vos vos parus, paskui išimkite į puodą, kuriame troškinsite mėsą. Įpilkite dar 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir taip pat apkepkite likusią kiaulieną. Ją taip pat sudėkite į puodą.
6. Atsargiai į keptuvėje esančias kepimo sultis supilkite brendį ir 1 minutę pakaitinkite, maišydami ir gramdydami nuosėdas. Užpilkite ant mėsos. Keptuvę išvalykite popieriniu rankšluosčiu.
7. Svogūnus nulupkite ir stambiai supjaustykite, apie 2 cm kubeliais. Keptuvėje ant šiek tiek mažesnės nei vidutinė ugnies įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus ir kepkite svogūnus, maišydami apie 5-6 minutes.
8. Tuo tarpu nuskuskite morkas, supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais. Suberkite pas svogūnus, išmaišykite, paskaninkite druska ir kepkite maišant dar 5 minutes. Tada suberkite datules ir pakepkite dar 1 minutę. Visą šį mišinį suberkite pas mėsą.
9. Taip pat pas mėsą sudėkite į keletą dalių susmulkintą saliero stiebą, lauro lapus, gvazdikėlius, petražolių stiebus, čiobrelio šakeles ir susmulkintas česnako skilteles. 
10. Supilkite vandenį ir granatų sultis, išmaišykite ir užvirkite. Paskaninkite druska. Reikės apie 2-3 arbatinių šaukštelių druskos. Lėtai šiek tiek pradengę puodą troškinkite mėsą apie 1 valandą ir 40 minučių, kol bus itin minkšta ir po namus pasklis šventiškumo prisodrintas aromatas. 
11. Galiausiai į troškinį sudėkite petražoles, išmaišykite ir pakaitinkite pora minučių, kol jos suglebs. Nukelkite nuo ugnies. Jei reikia, paskaninkite druska ir pipirais. Patiekite su ryžiais ir granatų sėklomis bei žiupsneliu petražolių. Argi ne kaip tik tokio valgio norėtųsi sočiai ir sušildančiai vakarienei?