Puslapiai

2012 m. gruodžio 29 d., šeštadienis

2012 metais išmoktos gyvenimo pamokos

Artėja Naujųjų Metų sutiktuvės. Visi sako, kad oras bus subjuręs ir tikriausiai lis. Nusiminti nereikia - likimas mesteli malonių staigmenų bet kokiu oru. Staiga, nutilus šventiniams fejerverkams, imi ir pamatai, kur tas laimės švyturys gyvenime yra. Svarbiausia, kaip šiais metais visiems linkėjo mano diedukas, kad būtų stipri sveikata, o visa kita po truputį ateis.

Praeitais metais Kalėdoms dovanų gavau labai jaukią ir labai mažą užrašų knygutę. Šią knygutę nusprendžiau naudoti išmoktoms gyvenimo pamokoms užrašyti. Kiekvieno mėnesio pabaigoje aš ją išsitraukdavau iš stalčiaus ir užfiksuodavau to mėnesio svarbiausią atradimą, pastebėjimą ar apibendrinimą. Dalinuosi... galbūt ir Tu surasi šiuose sakiniuose mažytį žiupsnelį įkvėpimo Naujiems Metams, kurio kartais ima ir pritrūksta.

Sausis: stovint ilgoje eilėje, nesinervinti, o išnaudoti tai kaip galimybę sustoti ir įsiklausyti į save.
Vasaris: apie savo norus su antrąja puse kalbėti aiškiai ir suprantamai.
Kovas: pavalgius išplauti indus.
Balandis: į nieką nežiūrėti pernelyg rimtai.
Gegužė: prieš užmiegant prisiminti visus gerus dalykus, kurie nutiko per dieną.
Birželis: spinduliuoti gerumu ir šypsotis aplinkiniams, net kai iš tiesų viduje labai sunku.
Liepa:nepamiršti, kad niekada nežinai, kas Tavęs laukia už kito kampo.
Rugpjūtis:elktis su kitais taip, kaip nori, kad kiti su Tavim elgtųsi.
Rugsėjis: priimti gyvenimo siūlomas galimybes, ypač, jei dėl to tenka išeiti iš savo komforto zonos.
Spalis: turėti dideles svajones.
Lapkritis: pasitikėti savimi ir būti savimi.
Gruodis: išdrįsti pasakyti "ne" ir išnaudoti kiekvieną brangią gyvenimo minutę taip, kaip nori.

Tikras stebuklas, kai tėtis palėpėje, kurios, atrodo, žinai visus kampus, suranda seną, sunkią grybukų keptuvę, tada nelieka nieko kita, kaip tik iškepti grybukų sau ir visiems Kalėdų Senelio padėjėjams. Nors, iš tiesų, grybukai nuo vaikystės man kvepia vestuvėmis ir kitokiais "baliais", pavyzdžiui, Naujųjų Metų sutiktuvėmis.
Grybukai gaunasi purūs ir minkšti, tikrai labai skanūs, prašyte prašosi būti savalgomi, todėl drąsiai galite prikepti visą toną. Aišku, padirbėti teks visą dieną, bet laimingi bus visi, kurie gaus jų paragauti. Yra daugybė receptų grybukams kepti, aš savojo pagrindą radau vienoje senoje knygoje, kurioje buvo pateikiami patarimai "tarybinei moteriai". Šioje knygoje esantys receptai nuostabūs savo paprastumu ir tuo, kad visada pavyksta. Taigi, jei turite grybukų keptuvę, būtinai išbandykite šį receptą. 
Ir dar... Labai svarbu į grybukų tešlą įmaišyti prieskonių, būtinai žiupsnelį malto imbiero, taip pat galima įberti malto kardamono ar gvazdikėlių.


Puodelio talpa 250 ml

1 puodelio rudojo cukraus
3 kiaušinių
3 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
200 g grietinės
1 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
150 g sviesto
36 valgomųjų šaukštų miltų
1/3 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
1 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono

Grybukų kotelių glaistui reikės:
1 kiaušinio baltymo
2-3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
250 g cukraus pudros

Grybukų kepuryčių glaistui reikės:
160 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 60 proc. kakavos)  

Grybukai - baravykiukai

1.Nedideliame prikaistuvyje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti.
2.Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite iki purumo - cukrus turi ištirpti visiškai.
3.Kitame dubenėlyje sumaišykite grietinę su soda.Grietinės ir sodos mišinį įmaišykite į kiaušinių plakinį.
4.Į kiaušinių ir grietinės masę įmaišykite ištirpintą sviestą.
5.Miltus sumaišykite su imbieru ir cinamonu. Miltų ir prieskonių mišinį įmaišykite į kiaušinių, grietinės ir sviesto masę.Gausite tirštą tešlą. Uždenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą gerai valandėlei pailsėti.
6.Ant dujinės viryklės gerai įkaitinkite grybukų keptuvę. Prieš kiekvieną kepimą ją ištepkite aliejumi. Paskirstant dėkite po du nubrauktus arbatinius šaukštelius tešlos į vieną grybuko puselę, dėl kitos pusės nesirūpinkite, tešla iškils ir kita pusė užsipildys savaime. Kol grybukų puseles užpildot tešla, nelaikykite keptuvės ant ugnies. Kepkite vartant ant vidutinės ugnies, kol grybukai tampa rudi, atšoka iš keptuvės. Neatidarinėkite keptuvės per anksti.Grybukus atvėsinkite.
7.Kotelių glaistas.Kiaušinio baltymą lengvai išplakite šakute, kad tik suputotų. Įmaišykite citrinų sultis ir cukraus pudrą, plakite apie 5 minutes, kol gausite tirštą ir blizgų glaistą. Grybukų kotelius plonai aptepkite glaistu. Į lėkštę priberkite aguonų ir grybukų kotelių apačias patapšnokite į jas. Kiaušinių dėklus išklokite maisto plėvele ir į juos statykite grybukus koteliais į viršų. Leiskite grybukų koteliams visiškai nudžiūti.
8. Kepuryčių glaistas. Aštriu peiliu susmulkinkite šokoladą.  Kuo smulkiau susmulkinkite šokoladą,tuo bus geriau: tai užtikrins lengvą jo tirpimą ir masė bus tolygesnė. Šokoladą sudėkite į metalinį dubenį arba gilią lėkštę, uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, maišykite, kol šokoladas ištirps. Dubuo su šokoladu negali liesti verdančio vandens. Grybukų kepurytes aptepkite glaistu. Leiskite nudžiūti kiaušinių dėkluose.

2012 m. gruodžio 24 d., pirmadienis

Kalėdos yra Kalėdos

Kalėdos yra Kalėdos: kiekvienas laukia savojo stebuklo išsipildymo, viskas, ko iš tiesų trokšti kaip ant delno. Užsisklendęs, tolimas kasdienybės problemoms, naivus ir drąsus vidinis vaikas visada stovi suaugusio žmogaus kaiminystėje, bet per Kalėdas su nepaaiškinama jėga užklumpa kiekvieną.

Galbūt todėl Kalėdos ir yra tokios ypatingos ir žmonės, kurie, atrodo, prarado visą gyvenimo džiaugsmą,ima puošti eglutes, kepa pyragus, grožisi medžių pasidabruotomis šakomis ir po truputį ima tikėti stebuklais.Linkiu šiandien įsiklausyti į vidinį vaiką ir suprasti, ko iš tiesų trokšti.Tada ir stebukai išsipidys...
Per vienas Kalėdas močiutė man padovanojo Lewis Caroll pasaką apie mažą mergaitę Alisą: tiek, kai man buvo 12 m., tiek dabar - man tai labai ypatinga istorija… nes jos žodžiuose slepiasi labai daug tiesų, viena iš jų būtent apie troškimus ir jų išsipildymą.
- Gal malonėtumėte pasakyti, kur man iš čia eiti? - Alisa paklausė Katino.
- Tai labai priklauso nuo to, kur nori pakliūti, - atsakė Katinas.
- Kad man nelabai svarbu, kur... - tarė Alisa.
- Tada koks skirtumas, kur eisi, - atsakė Katinas.

P.S.: Atleisk visiems, kurie yra Tave supykdę ar supykdys, atleisk sau, sustok bėgime ir su ramia širdimi sėsk prie Kūčių stalo. Nesvarbu, kur esi - juk ne erdvė yra Namai, pajusk viduje nepaprastą jaukumą ir šilumą. Pasidalink tuo su šalia esančiu. Apkabinu :)



2 puodelių miltų
1 1/2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
3/4 puodelio cukraus pudros
3 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
2-3 valgomųjų šaukštų apelsinų cukatų
1 puodelio džiovintų spanguolių
1 puodelio lazdyno riešutų
100 g pieniško šokolado

Biscotti su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir apelsinų cukatomis

1.Įkaitinkite orkaitę iki 160°C. Kepimo skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Kiaušinius išplakite su cukraus pudra, kol jie virs putomis. Tai užtruks apie 10 minučių.
3. Dubenyje mediniu šaukštu gerai sumaišykite miltus, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius. Į miltų mišinį supilkite kiaušinių plakinį, suberkite apelsinų cukatas, spanguoles, riešutus bei susmulkintą šokoladą ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 2-3 minutes). Kai tešlos nebus įmanoma maišyti, išverskite ją ant labai miltuoto paviršiaus ir truputį paminkykite, kad taptų vientisesnė (apie 2 minutes). Tešla lips prie rankų, bet dėl to nesukite sau galvos, viskas su ja gerai, ji ir turi būti lipni.
4. Tešlą padalykite į dvi dalis ir iš kiekvienos dalies suformuokite po pailgą kepaliuką apie 20 cm ilgio. Kepkite apie 30-35 minutes, kai atvės supjaustykite plonomis riekelėmis, riekeles sudėkite atgal į kepimo skardą bei kepkite dar sykį 8-10 minučių, kol riekelės tamps traškios. 

2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Iki Kalėdų liko 2 dienos

Lauke šalta ir temsta. Iki Kalėdų liko visai nedaug. Įsispiriu į ilgus (su storu kailiu viduje) batus, apsivelku megztą vilnonę suknelę, užsirišu pora skarų, įlendu į pūkinę striukę ir išeinu į pūgą. Mano istorija, kuria dalinuosi dabar, užfiksuojama nutrintoje Nokia‘joje, keliaujant į vietinę parduotuvytę pirkti miltų ir sviesto meduoliams. Neseniai vienas ypač mano mylimas žmogus, padedamas man atlikti svarbią užduotį, pasakė: „visų pasaulio darbų, mielas vaike, nepadarysi, bet bandydamas juos įveikti pavargsi, ir, galimas daiktas, net nepastebėsi, kaip ateis ir praeis šventės“.
Kitą dieną bendradarbė visus vaišino mandarinais ir širdį pamažu užpildė šventinis džiaugsmas, užsimaniau sumažinti tempą, niekur neskubėti ir surasti laiko.
Įsitraukę į varginantį dovanų pirkimą, užmirštame pačią svarbiausią tiesą – nėra geresnės ir bangesnės dovanos už mūsų laiką skirtą kitiems. Nesakau, kad aš nelaukiu Kalėdų Senelio ar kad pati visiškai nieko niekam nedovanoju ar nedovanosiu, tik šalia materialių dovanų, išlindau iš šimto darbų, kuriais net nejusdama užsiverčiau, ir randu laiko su mylimiausiais tiesiog pabūti kartu, niekur neskubėdama.
Randu laiko iškepti meduolių. Išgerti arbatos, linksmai šnekučiuojantis. Pažiūrėti kalėdinį filmą. Padaryti sniego angelą. Perskaityti knygą. Pasivaikščioti. Su dėmesiu išrinkti dovaną, pajuntant ilgesį, susijusį su žmogumi, kuriam skirta dovana. Pastovėti pūgoje. Iki skausmo gražioje pūgoje. Kalbant apie pūgą... Ant plaukų išdykėliškai krenta snaigės. Šiemet labiau nei bet kuriais kitais metais sninga. O kaip man tai patinka! Dienos atrodo ilgesnės, veidai šviesesni, stebuklai tikresni. Nesušalkit nei kojų, nei širdžių. Lai būna šilta, jauku, lengva ir ramu.

Šie meduoliai labai skanūs tiek glaistyti, tiek ir be glaisto. Glaistas šiek tiek užgožia baltųjų pipirų indėlį įneštą į šiuos meduolius, bet jei norisi spalvų - pieškite, dažykite, gražinkite... juk Kalėdos, o per Kalėdas būtina surasti vaiką, kuris slypi kiekviename iš mūsų.
 
400 g miltų + saujos tešlos užminkymui
2 arbatinių šaukštelių cinamono
1 arbatinio šaukštelio malto muskato
1 ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero
1 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arbatinio šaukštelio maltų baltųjų pipirų
2/3 puodelio rudojo cukraus
4 valgomųjų šaukštų medaus
1/3 puodelio pieno
1 vidutinio dydžio kiaušinio
½ arbatinio šaukštelio kepimo sodos
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
170 g kambario temperatūros sviesto

Pipiriniai meduoliai 
 
1. Dubenyje gerai sumaišykite miltus, prieskonius, druską ir kepimo sodą.
2. Kitame dubenyje suplakite sviestą su cukrumi ir medumi, kol taps purus. Po to įmaišykite kiaušinį.
3. Į sviesto ir kiaušinio plakinį įmaišykite pusę miltų mišinio. Tada supilkite pieną, išmaišykite ir įmaišykite likusius miltus. Pasibarstant miltais, užminkykite tešlą.
4. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą keletui valandų.
5. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite pusės centimetro storio lakštą, iš jo išpjaukite norimos formos meduolius. Meduolius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 180 C temperatūros orkaitėje 10 – 12 min. Dėdami meduolius į skardą palikite tarpukuss, nes kepdami jie šiek tiek plečiasi. Skanaus :)

2012 m. gruodžio 17 d., pirmadienis

Iki Kalėdų liko 7 baltos žiemos dienos

Iki Kalėdų liko nei daug, nei mažai - 7 baltos žiemos dienos ir visi pradeda nors šiek tiek kraustytis iš proto. 



Per įsibėgėjantį skubėjimą labai svarbu nepamiršti, kad Kalėdos tai kur kas daugiau nei paskubomis nupirkta brangi dovana, kurią be meilės (nes pardavėjai reikia įpakuoti dar dešimtis dovanų) įpakavo nepažįstama pardavėja prekybos centre. Net brangiausia dovana nesuteiks jūsų artimiesiems tiek laimės, kiek su meile padovanotas šiltas apkabinimas, nuoširdus pokalbis, nesikabinėjimas dėl smulkmenų, atleidimas, rankų darbo šalikas ar naminiai sausainiai. Todėl mūsų namuose tikras sausainių fabrikas.  



Kiekvienais metais su savo šeimyna kepu meduolius. Šis receptas, kuriuo su jumis dabar dalinuosi, yra kalėdinė paprastų kaimiškų meduolių iš medaus, miltų, kiaušinių, grietinės ir sviesto versija. Aišku, panašių meduolių, pagardintų imbieru, cinamonu, gvazdikėliais ir ruduoju cukrumi, galima nusipirkti prekybos centruose, bet jų kepimas namie - magiškas ritualas, įtraukiantis į Kalėdų laukimą visą šeimą. Be to, dar ilgai po to namai skęsta meduolių aromate.
Šie meduoliai yra minkšti, ne per saldūs, išsipūtę - tokie "naminiai". Iš nurodyto kiekio produktų pagaminsite tikrai daug, todėl galėsite pavaišinti visus netikėtai užklydusios kalėdotojus. Jie išlieka skanūs visą savaitę, jei tik pavyksta taip ilgai išlaikyti.



4 puodelių miltų
½ puodelio rudojo cukraus (melasos cukraus)
½ puodelio cukraus pudros
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2
½ arb. šaukštelio imbiero
2
½ arb. šaukštelio cinamono
2 arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arb. šaukštelio druskos
12 valg. šaukštų grietinės
2/3 arb. šaukštelio sodos
4 valgomųjų šaukštų medaus
80 g sviesto
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
2 kiaušinių

Kaimiški kalėdiniai meduoliai
 
1. Miltus sumaišykite su cukraus pudra, kepimo milteliais, imbieru, cinamonu, maltais gvazdikėliais ir druska.
2. Grietinę sumaišykite su soda ir įmaišykite į miltų mišinį. Išlydikite nedidelį gabalėlį sviesto (apie 20 g) su medumi ir ruduoju cukrumi iki vientisos masės, šiek tiek atvėsinkite ir įmaišykite į miltus.
3. Miltų, medaus ir grietinės mišinį trinkite su likusiu kambario temperatūros sviestu, kol pasidarys trupiniai. Tada įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir užminkykite tešlą (iš pradžių tai gali pasirodyti kiek sunkoka, bet po keleto minučių minkymo gausite glotnę tešlą), minkant pasibarstykite truputį miltais tešlą ir rankas.
4. Iš tešlos suformuokite 5 cm. storio stačiakampį, apvyniokite maistine plėvele bei padėkite 4 - 6 val. į šaldytuvą. 
5. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite pusės centimetro storio lakštą, iš jo išpjaukite norimos formos meduolius. Meduolius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 180 C temperatūros orkaitėje 8 - 10 min. Dėdami meduolius į skardą palikite 2 cm tarpus, nes kepdami jie plečiasi. Skanaus :)

2012 m. gruodžio 16 d., sekmadienis

Ar yra Kalėdų Senelis?

Šiandien - gruodžio 16 d., taigi, iki Kalėdų liko gera savaitė - vos 8 sielą kutenančios dienos. Todėl noriu su Tavimi pasidalinti viena labai gražia istorija.



1987 m. "The Sun" laikraščio redaktorių pasiekė mažos mergaitės laiškas: 
Mielas redaktoriau, aš esu 8 metų. Kai kurie mano draugai sako, kad Kalėdų Senelio nėra. Tėtis sako, kad jei perskaitysiu tai laikraštyje "The Sun", vadinasi yra. Prašau, pasakykite man tiesą: ar yra Kalėdų Senelis?"
Atsakymas, išspausdintas "The Sun" laikraštyje, prasidėjo taip: " Virginia, Tavo mažieji draugai klysta. Juos paveikė mūsų laikų skepticizmas."
Aštuonmetė, kurią neramino šis klausimas, buvo Virginia O'Hanlon, ieškodama atsakymo, ji paklausė tėčio, kuris ir pasiūlė dukrai parašyti į laikraščio redakciją. Redaktorius, kuris gavo šį laišką, - Francis Church, buvo taip sujaudintas, jog nusprendė atsakyti.
Toliau atsakyme buvo parašyta:"Taip, Virginia, Kalėdų Senelis yra. Jis tikrai egzistuoja, kaip tikrai egzistuoja meilė, dosnumas ir pasišventimas, ir mes žinome, kiek jie suteikia gyvenimui nuostabaus džiaugsmo. O varge! Koks nykus būtų pasaulis be Kalėdų Senelio. Jis būtų toks pat nykus lyg jame nebūtų Virdžinijų. Nebūtų vaikiško tikėjimo, poezijos, romantikos, taip palengvinančių mūsų būtį. Mes niekuo nesidžiaugtume, tik tuo, ką jaučiame ir matome. Amžina šviesa, kuria vaikystė pripildo pasaulį, būtų atimta."

Aš neįsivaizduoju, kaip galima būti cinišku Kalėdų Seneliui, nes susidūrus su prieššventiniu triukšmu ir skubėjimu, jis tampa stebuklų simboliu. Juk Kalėdų Senelis priverčia elnius skraidyti, pagamina milijonus dovanų ir per vieną naktį apskrieja visą pasaulį. Aš tikiu Kalėdų Seneliu ir tikiu tuo, kad jam reikia pagalbininkų - mus mylinčių ir tik geriausio mums linkinčių draugų ir artimųjų.
"Dėkui Dievui, jis yra ir bus amžinai. Dar po tūkstančio metų, ne – po dešimtkart dešimt tūkstančių metų jis ir toliau džiugins vaikystės širdį."



Šiandien, už lango siautėjant baltut baltutei pūgai, kepu kaimiškus kalėdinius meduolius, kurių receptu jau netrukus pasidalinsiu. Šitas receptas labai senas ir niekada nenuviliantis - dažniausiai meduolius kepu būtent pagal jį. Jau iš pačių pradžių, kai sumaišysite miltus su prieskoniais, užuosite šventes. Argi tai nenuostabu?

2012 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

Iki Kalėdų liko 9 dienos

Labai pasiilgau rašyti Tau. Šiuo metu, kaip dar niekad gyvenime, stinga laiko, bet atrodo, kad po truputį visi taškeliai susidėlioja ant i. Kaip gera šeštadienio popietę išsivirti sriubos, iš lėto ją skanauti ir įsitraukti į žaidimą, kuris apskriejo visus tinklaraščius. Į šį žaidimą mane įtraukė trys šaunios fėjos: Voriukas, Neringa ir Inga. Ačiū jums labai, labai :) 

Žaidimo taisyklės: 
1. Kiekvienas privalo nurodyti 11 atsitiktinių teiginių apie save...
2. ...atsakyti 11 klausimų, užduotų ankstesniojo blogger’io...
3. ...sukurti kitus 11 klausimų, kuriuos atsakytų užtagintieji blogger’iai...
4. ...užtaginti 11 blogger’ių su mažiau nei 200 sekėjų...
5. ...informuoti apie tai užtagintuosius...
6. ...nekeršyti/netaginti atgal.

11 atsitiktinių teiginių:
1. Mėgstu rašyti popierinius laiškus, ypač artimiausiems, kurie mane įkvepia ir kuriems rašant baisu, kad ne minčių, o popieriaus pritruks.
2. Dažnai prajuokinu žmones.
3. Norėčiau išmokti dažniau sakyti NE.
4. Kai turėsiu kiemą, būtinai įsirenksiu sūpuokles.
5. Esu nepagydomai romantiška svajoklė. Saugau savyje vaiko siela.
6. Tikiu Kalėdų Seneliu, angelais, stebuklais ir gerumu.
7. Mano širdis tirpsta iš malonumo, kai darau sniego angelus, kai klausausi Freddie Mercury, kai sutinku spontaniškus žmones, kai sningant geriu arbatą su cinamonu.
8. Mokausi mylėti save tokią, kokia esu, - tiek vidų, tiek išorę, su niekuo savęs nelyginant.
9. Dažniausiai klausausi lėtos muzikos.
10. Mėgstu sudarinėti sąrašus.
11. Visiškai nemoku pykti. 

Atsakymai į 11 klausimų, užduotų Voriuko: 
1. Kokią knygą norėtum matyti ekranizuotą? Kurią nors iš A. Baricco sukurtų istorijų.
2. Kokio vardo savo šuniui/katinui/žuvytei niekada neduotum? Tokio, kurie duodami dažniausiai - Pūkis, Bimas ir pan. 
3. Tirpi kava ar kava su nuosėdomis? Svarbiausia, kad kava būtų su pienu. Be cukraus.
4. Jei galėtum, kokį maisto produktą uždraustum pardavinėtiTikriausiai, kad jokio. Po truputį reikia visko. Gal kažkas kas man atrodo nesusipratimas, kitam yra skaniausias kąsnelis.
5. Prie ko eilėje sutiktum laukti nors ir per naktį? Prie kavinės, kurioje verdama labai labai skani kakava. 
6.  Kokį paskutinį dalyką padarai prieš atsiguldama(s) miegoti? Pabučiuoju savo žmogų ir pasakau, kaip stipriai jį myliu.
7.  Koks įvykis labiausiai neigiamai nustebino 2012 metais? Neatsimenu tokio.
8.  Kokią užsienio kalbą norėtum išmokti? Prancūzų. Jau esu išmokusi keletą žodžių.
9.  Kvailiausias žmonijos išradimas? Televizorius.
10. Kokiais socialiniais tinklais/svetainėmis naudojiesi? Facebook. Labai truputį. 
11. Ar 2012-12-21 bus pasaulio pabaiga? 99 % ne, nes niekada, nesakyk niekada.

Atsakymai į 11 klausimų, užduotų Neringos:
1. Skaniausias pusryčių patiekalas? Blyneliai, o oras, apsunkęs nuo riebaluose kepamų blynelių, yra geras oras. Ir, žinoma, sėkmingai pradėti dieną visada padeda didžiulis kakavos puodelis.
2. Kam jauti didelę silpnybę? Gyvenimui. 
3. Ko šiuo metu labiausiai norėtum? Šilto labai pasiilgto žmogaus apkabinimo ir ilgo pokalbio su juo, lėtai gurkšnojant arbatą ir laikantis už rankų.  
4. Ką norėtum išmokti? Šokti tango. 
5. Ko labiausiai bijai? Net duše kuklinuosi dainuoti. 
6. Labiau patinka valgyti kavinėje, restorane, ar maistą gamintis namie? Negaliu įsivaizduoti gyvenimo be namie gaminto maisto, labai retai valgau kavinėse ar restoranuose.
7. Mėgstamiausias šokoladas. Juodas, baltas ar pieniškas? Pieniškas. Kartais baltas. 
8. Poilsinė, rami ar turistinė, ekstremali kelionė? Priklausomai nuo to, kokios tuo laikotarpiu reikia širdžiai.
9. Tobulas savaitgalis. Koks jis? Toks, kuriam pasibaigus, atrodo, jog jis tęsėsi gerokai ilgiau nei dvi dienas.
10. Gražiausias miestas kuriame buvai? Kaunas. Jame ir esu. 
11. Mėgstamiausias prieskonis? Kai manęs paklausia, koks yra mėgstamiausias mano prieskonis, aš dažniausiai atsakau, jog neturiu tokio, nes kiekvienas priekonis gali būti ypatingas, jei jis tinkamai suderintas su maistu.

Atsakymai į 11 klausimų, užduotų Ingos: 
1. Kodėl nusprendei rašyti tinklaraštį? Nuo visai mažų dienų man patiko dalykai, kurie primena, kad gyvenime nėra neįmanomų dalykų ir kaip svarbu to nepamišti: filmai, knygos, žmonės, muzika ir t.t. Labai paprasta visą gyvenimą praleisti plaukiant pasroviui, nepastebėti, kaip viena diena pakeičia kitą, todėl yra reikalingi mano išvardinti "padrąsintojai". Kurie primintų, kad yra galimi pokyčiai, naujovės, stebuklai. Svajoju, kad mano tinklaraštis nors vienam kitam žmogučiui taptų tokiu "padrąsintoju", įkvėpimu nusišypsoti ir pasidalinti džiaugsmu gyventi. Kita mano aistra - gaminti ir ragauti, kas, mano manymu, yra neatsiejama nuo jaukaus gyvenimo, o tinklaraštis - puiki vieta pasidalinti mėgstamiausiais receptais. Ypač esu dėkinga Jolitai ir savo vyrui, be kurių padrąsinimų, tikriausiai "Mukatanas" niekada nebūtų išvydęs dienos šviesos.
2. Jeigu būtum super herojus - kuriuo būtum? Be abejonės Moterim Kate :)
3. Kalėdos + mandarinai - bjaurus prekybos centrų išmislas AR miela šventės tradicija? Neįsivaizduoju Kalėdų be mandarinų.
4. Paskutinė perskaityta knyga? A. Kelionis "Geltonas Radijas".
5. Dėl ko labiausiai džiaugiesi savo gyvenime? Dėl žmonių, kuriuos jame sutinku.
6. Ką manai apie naujametinių sąrašų sudarinėjimą? Įkvepiantis dalykas naujų metų žygdarbiams, todėl juose atsiranda net patys neįtikimiausi tikslai, pavyzdžiui, apkeliauti pasaulį.
7. Mieliausia dovana? Negaliu išskirti vienos, jų buvo labai daug, pati paskutinė mane ištirpdžiusi dovana buvo didžiulis indelis šokolado drožlių ir pats mukataniškiausias puodelis su padėkliuku ir šaukšteliu, įvynioti į maišelį su užrašu "Motyvacija". Jaukuma...
8. Be kokio patiekalo neįsivaizduojate kasdienybės? 100 proc. be sriubos, o savo gyvenimo neįsivaizduoju be obuolių pyrago, virš kurio tirpsta vanilinių ledų burbuliukas.
9. Kas mieliau - karšta vasara, romantiškas ruduo ar balta žiema? Kiekviena metų laiko pradžia - man pati pačiausia.
10. Mėgstamiausia, daugiausiai naudojama receptų knyga? Vaizduotė.
11. Šalis, kurioje norėtųsi gyventi? Lietuva.

O užtaginti noriu visus, kurie perskaitys iki šitos vietos :) Ir paklausti vieno paprasto klausimo: ar esate darę sniego angelą? Ar buvo smagu? Labai laukiu atsakymų.



P.S.: Šias savaites gyvenu ramiai ir darbingai, iš lėto širdyje prisijaukindama Kalėdų jausmą: mano žmogus išverda medaus ir cinamono arbatos, aš išrenku kalėdines dainas, daug šypsomės, valgome mandarinus ir persimonus. Leidžiu dienas visai paprastai, mėgaudamasi kasdienybės mažmožiais, vis daugiau pasvajodama, virdama sriubas ar kepdama kažką saldaus. Leidžiu dienas nuo vienos tamsos, kai pabundu prieš šešias, iki kitos tamsos, kai užmiegu prieš vidurnaktį, kiek įmanoma daugiau darydama gera, kiek įmanoma dėkodama už žmones, kurie yra mano gyvenime, kurie atneša šviesą. Kiek įmanoma stengdamasi nepykti ir kitus priimti, tokius, kokie jie yra, nebandydama įsprausti jų į savo gyvenimo rėmus.
Kartais, mažiau užimtomis dienomis, sniegingomis, nukeliauju iki Laisvės Alėjos ir ten stebiu kaip žibintų šviesoje šoka smulkios snaigės. Tikras spektaklis. Nieko nekainuojantis ir užburiantis. Svajojau visą rudenį apie tikrą sniegą - šaltą ir girgždantį. Apie sniego angelus, kurie naktimis, kai niekas nemato pakyla į dangų.
Dar tik treti metai, o jau įpratau iškepti mėnesį prandinamą kalėdų pyragą. Šį pyragą antri metai iš eilės kepa Edita, Elena, Ieva, Živilė. Šiais metais jį netgi kepė Gytis, kuriam maisto ruošimas atrodo kaip vienas vargas. Kepdama šį pyragą nepaisau nei kepimo laiko, nei darbo, kurį reikia įdėti. Kai, klausydama kalėdinių dainų, pradedu trinti sviestą su cukrumi, pasijuntu labai ramiai, taip, jog esu savo vietoje. Neapsakomai gera.
  

Kalėdinių dainų sąrašas:
1. Glee Cast - Baby, It's Cold Outside 
2. Vince Guaraldi Trio - Skating 
3. Michael Buble - I'll Be Home For Christmas
4. Vince Guaraldi Trio - O Tannenbaum
5. Beach House - I Do Not Care For The Winter Sun
6. Daughter - Medicine 
7. Coconut Records - It's Christmas 
8. She & Him - Rockin' Around The Christmas Tree 
9. Rogue Wave - Jingle Bell Rock 
10. K. T. Tunstall - Lonely This Christmas 
11. David Ian - Christmas Time With You
12. Ron Sexsmith - Maybe This Christmas 
13. Sarah McLachlan - Christmas Time is Here
14. Otis Redding - Merry Christmas Baby 
15. Sara Bareilles and Ingrid Michaelson - Winter Song 

P.S.: Praėjusių metų kalėdinių dainų sąrašą rasite čia. Ilgiems vakariniams pasivaikščiojimams. Svajojimams sėdint ant palangės ar prie židinio. Pasiklydimams mintyse, lietuje ir pūgose. Sausainių ir pyragų kepimui. Juk muzikos, kaip ir meilės, niekada nebus per daug.



Kai tikrai pradeda vėsti orai ir ateina žiema, aš vis dažniau užsimanau ne tik klausytis kalėdinės muzikos... dar užsimanau pomidorų sriubos. Šios žiemos pomidorų sriuba, kuri užkariavo mūsų šeimos dubenėlius, šildanti, tiršta, aromatinga ir su smulkiais makaronais (pvz., žiedeliais, žvaigždutėmis)bei krevetėmis arba žuvimi arba ir su krevetėmis ir žuvimi. Labai miela širdžiai ir skrandžiui, man viena ypatingiausių pomidorų sriubų.



Šią sriubą išvirti neįtikėtinai lengva (viskas sumetama į puodą) ir pakankamai greita, be to ji pasotina ir gali atstoti visus pietus.  
Tai yra vegetarinis patiekalas (be mėsos, kiaušinių, pieno), todėl puikiai tinka ir ant Kūčių stalo. Svarbiausia geri konservuoti pomidorai, o tada jau supranti, kad Kalėdos ir ši sriuba, regis, tikrai skirtos viena kitai. Taigi, užsirašykit, ko reikės, kad išsivirtumėte šios kupinos gyvenimo džiaugsmo sriubos, keturiems valgytojams.
   
200g krevečių
500 g menkės filė
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 didelio svogūno
2 česnako skiltelių
1/2 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
1 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
800 g konservuotų pjaustytų pomidorų
1 kupino arbatinio šaukštelio susmulkintų petražolių
400 ml daržovių sultinio
5-6 valgomųjų šaukštų smulkių sriubinių makaronų
1 lauro lapelio
2 arbatinių šaukštelių cukraus
Druskos, itališkų žolelių ir maltų juodųjų pipirų

Pomidorų sriuba su krevetėmis ir menke

1. Pašildykite sultinį. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną bei česnako skilteles.
2. Dideliame prikaistuvyje įkaitinkite aliejų, ant vidutinės ugnies 5 minutes kepkite, vis pamaišant, svogūną ir česnaką su trupučiu druskos, kol suminkštės.
3.Paskui supilkite sultinį, pomidorus, įmeskite lauro lapelį, suberkite cukrų, paprikų miltelius, maišykite, užvirkite, uždenkite ir 5 minutes virkite ant mažos ugnies.
4. Tuo metu supjaustykite žuvį 2 cm kubeliais. Sudėkite į sriubą. Po to sudėkite krevetes, makaronus ir petražoles. Užvirkite ir virkite dar apie 10 minučių. Pagal skonį įberkite druskos, itališkų žolelių ir maltų juodųjų pipirų.
5. Patiekite sriubą išalkusiems - skanaus :)