"Ne, ne, čia kažkas ne taip": tyliai, pusbalsiu pasakiau sau, kai iš ryto pakėliau akis į medžių šakas, ant kurių suposi gelstantys lapai, atrodo, galėčiau prisiekti, jog dar vakar jie buvo žali. Ar pastebėjai, kad ruduo jau čia? Šiandien, grįžusi namo, užsisukau ant kaklo šaliką, užsimoviau vilnones kojines ir gerą valandą sėdėjau balkone, spoksodama į rudenėjantį pasaulį. Klausiausi rudeniškų dainų, kurių sąrašą darau nuo pirmo rugsėjo Kaune,nenustodama nuotaikos,nors daugelis tų dainų kiek liūdnos, nostalgiškos. Artimiausiomis dienomis reikės šias dainas įsikelti į grotuvą, žinai, tiems atvejams, kai norėsis pasislėpti vietoje, kuri toli nuo rutinos ir arti rudens. Kai pagalvoji, keista, kad ja gali tapti ilga eilė parduotuvėje ar pilnai prigrūstas autobusas.
Tau šį kartą parinkau keletą man vienų iš gražiausių rudeniškų dainų iš mano jau visai sąlyginai netrumpo sąrašo:
1. Melissa Etheridge - The Late September Dogs
2. Barry White - September When I First Met You
3. Eric Clapton - Autumn Leaves
4. Paolo Nutini - Autumn
5. Edith Piaf - Autumn Leaves
6. Guns N'Roses - November Rain
Kažkur skaičiau, kad gilėjant rudeniui žmonės tampa vis pasyvesniais, padūsaujančiais, paburbančiais dėl lietaus, dėl sušlapusių kojų, dėl slogos, bet pamaitinus save gera muzika, nesakyk, atsiranda, nors menkas džiugesys. Atsiranda noras mylėti rudenis ir valgyti bei gaminti su daug imbiero, medaus ir citrinos. Ir moliūgo norisi. Žmonės sako, kad moliūgą valgyti gerai. Gal ir taip. Man regis, jį valgyti labai labai gerai - taip bus tiksliau pasakyta.
Moliūgus aš mėgstu ir valgau visą rudenį. Jų malonus saldumas ir kreminė tekstūra taip tinka sriuboms, virtinukų įdarams, keksams:
Moliūgų sriuba su keptomis krevetėmis
Rudeninė kreminė moliūgų ir obuolių sriuba
Šilkinė moliūgų sriuba
Koldūnai su moliūgų įdaru
Moliūgų duonelė, apklota traškiais moliūgų sėklų trupiniais
Dar man patinka gausiai žvaigždėtos rugsėjo naktys, nes jei rugpjūtį, krentant žvaigždei, nespėjai sugalvoti noro, dar yra maža tikimybė tai padaryti šiuo metų laiku. Kartais stoviu užvertus galvą ir laukiu, kada nuo dangaus krašto į mano delnus nukris maža žvaigždutė.
Moliūgus aš mėgstu ir valgau visą rudenį. Jų malonus saldumas ir kreminė tekstūra taip tinka sriuboms, virtinukų įdarams, keksams:
Moliūgų sriuba su keptomis krevetėmis
Rudeninė kreminė moliūgų ir obuolių sriuba
Šilkinė moliūgų sriuba
Koldūnai su moliūgų įdaru
Moliūgų duonelė, apklota traškiais moliūgų sėklų trupiniais
Dar man patinka gausiai žvaigždėtos rugsėjo naktys, nes jei rugpjūtį, krentant žvaigždei, nespėjai sugalvoti noro, dar yra maža tikimybė tai padaryti šiuo metų laiku. Kartais stoviu užvertus galvą ir laukiu, kada nuo dangaus krašto į mano delnus nukris maža žvaigždutė.
Taigi - toliau ką tik iš orkaitės ir labai aromatingi kepti moliūgo kubeliai su imbieru bei medumi plius rudeninių salotų idėja - puiki užkandėlė šaltą dieną. Supjaustyti mažais kubeliais moliūgai iškepa labai greitai. Jie tikrai nuostabiai bičiuliaujasi su imbieru. Nemėgstate jo? Vietoj imbiero galite drąsiai vartoti čiobrelius ar šalavijus.
Kepti moliūgo kubeliai netgi gali būti kaip garnyras prie mėsos. Tik nepamirškite balzaminio acto, su taip keptais moliūgo kubeliais jis puikus derinys.
2 moliūgų mylėtojams ir valgytojams reikės:
Kepti moliūgo kubeliai netgi gali būti kaip garnyras prie mėsos. Tik nepamirškite balzaminio acto, su taip keptais moliūgo kubeliais jis puikus derinys.
2 moliūgų mylėtojams ir valgytojams reikės:
Keptiems moliūgų gabalėliams reikės:
|
600-700 g nenulupto moliūgo (išvalius ir nulupus turi gautis apie 500 g moliūgo)
|
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus + 1 valgomojo šaukšto šilto vandens
|
½ arbatinio šaukštelio stambiosios druskos
|
15-20 g šviežio imbiero gabalėlio
|
½ valgomojo šaukšto medaus
|
½ arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos
|
½ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
|
Citrininiui aliejaus padažui reikės:
|
1/2 arbatinio šaukštelio šviežių citrinų sulčių
|
2-3 valgomojų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
|
1/4 arbatinio šaukštelio druskos, 1/3 arbatinio šaukštelio šviesaus rudojo cukraus ir 1/3 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
|
Salotoms reikės:
|
180 g salotų mišinio
|
2 valgomųjų šaukštų lukštentų moliūgų sėklų
|
1 valgomojo šaukšto tiršto balzaminio acto padažo
|
15 g parmezano
|
¼ mažos itališkos duonos (ciabatta)+ 2 valgomojų šaukštų saulėgrąžų aliejaus duonos kubelių apkepimui + žiupsnelio druskos
|
Šiltos moliūgų salotos su kepta itališka duona
1. Nulupkite ir nedideliai kubeliais (apie 1,5 cm) supjaustykite moliūgą. Sumaišykite šiltą vandenį, aliejų, medų, smulkiai sutarkuotą imbierą, papriką, druską ir pipirus. Šį mišinį supilkite ant moliūgo kubelių ir jame juos išvoliokite, kad gerai pasidengtų. Moliūgo kubelius dėkite į kepimo skardą, tik jokiu būdu nesupilkite kartu su marinatu. Kubeliai turi kepti, o ne troškintis. Kepkite apie 40 minučių iki 180 C įkaitintoje orkaitėje, kol kubeliai taps minkšti ir šiek tiek parus.
2. Kol moliūgo kubeliai kepa, paruoškite likusias salotų sudedamąsias dalis. Gerų šiltų salotų paslaptis ta, kad viskas turi būti paruošta iš anksto. Duoną supjaustykite 1,5 cm dydžio kubeliais. Kubelius apšlakstykite 1 šaukštu aliejaus, druska ir atsargiai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite duonos kubelius ir kepkite. Nepalikite be priežiūros, nuolat maišykite, kad duona nesudėgtų.
3. Sausoje keptuvėje, nuolat maišant, pakepinkite moliūgų sėklas.
4. Citrininiam aliejaus padažui citrinų sultis, aliejų, druską, ir maltus juoduosius pipirus supilkite į stiklainį. Užsukite dangtelį ir pakratykite. Paragaukite padažo ant salotos lapo ir pagal skonį įberkite dar druskos ar pipirų.
5. Kai moliūgo kubeliai iškeps, ant salotų mišinio supilkite citrininį aliejaus padažą ir atsargiai išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
6. Viduryje lėkštės sukraukite salotas, tada uždėkite moliūgo kubelių, užberkite duonos kubelių bei pakeptų moliūgų sėklų. Užtarkuokite parmezano. Apšlakstykite trupučiu balzaminio acto padažo ir valgykite, kol moliūgai karšti. Skanaus :)
P.S.: Visada galima surasti priežasčių, darbų, atsakomybių, dėl kurių negali pasidžiaugti rudeniu šiandien, o nukelti tai rytojui. Bet tai yra tik laiko spąstai. Rytojus iš tiesų nesiskiria nuo šiandienos, jei manai, kad galėsi išeiti pasivaikščioti į parką ar į mišką rytoj, vadinasi, gali tai padaryti ir šiandien.
2. Kol moliūgo kubeliai kepa, paruoškite likusias salotų sudedamąsias dalis. Gerų šiltų salotų paslaptis ta, kad viskas turi būti paruošta iš anksto. Duoną supjaustykite 1,5 cm dydžio kubeliais. Kubelius apšlakstykite 1 šaukštu aliejaus, druska ir atsargiai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite duonos kubelius ir kepkite. Nepalikite be priežiūros, nuolat maišykite, kad duona nesudėgtų.
3. Sausoje keptuvėje, nuolat maišant, pakepinkite moliūgų sėklas.
4. Citrininiam aliejaus padažui citrinų sultis, aliejų, druską, ir maltus juoduosius pipirus supilkite į stiklainį. Užsukite dangtelį ir pakratykite. Paragaukite padažo ant salotos lapo ir pagal skonį įberkite dar druskos ar pipirų.
5. Kai moliūgo kubeliai iškeps, ant salotų mišinio supilkite citrininį aliejaus padažą ir atsargiai išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
6. Viduryje lėkštės sukraukite salotas, tada uždėkite moliūgo kubelių, užberkite duonos kubelių bei pakeptų moliūgų sėklų. Užtarkuokite parmezano. Apšlakstykite trupučiu balzaminio acto padažo ir valgykite, kol moliūgai karšti. Skanaus :)
P.S.: Visada galima surasti priežasčių, darbų, atsakomybių, dėl kurių negali pasidžiaugti rudeniu šiandien, o nukelti tai rytojui. Bet tai yra tik laiko spąstai. Rytojus iš tiesų nesiskiria nuo šiandienos, jei manai, kad galėsi išeiti pasivaikščioti į parką ar į mišką rytoj, vadinasi, gali tai padaryti ir šiandien.
Skanios salotos, geros dainos-ačiū- praskaidrinot rugsėjį.
AtsakytiPanaikintiO gražios kokios :) tarsi paveikslėlis. Neabejoju, kad ir skanios :)
AtsakytiPanaikintiAnomiškas, visada prašom, svarbiausia, kad kažką atradai, tai didelis džiaugsmas ir man :)
AtsakytiPanaikintiIndre, ačiū Tau, ačiū, kad manęs nepamiršti ir vis aplankai, kaip smagu :) Ir ačiū už tiek gražių žodžių :) Šypsausi:)