Idėja sukurti 33 nepaprastai paprastų laimės akimirkų sąrašą įkvepia mane dar atidžiau stebėti pasaulį ir vertinti mažmožius, pro kuriuos dažniausiai prabėgu. Savaitgalis praleistas kaime šįkart itin įkvėpė ir pakylėjo.
Aštuntoji iš 33 laimės akimirkų...
...Tiesiog gera viduje, kad čia, kaime, nėra mašinų triukšmo, draskančio kiekvieną nervų ląstelę, kad viskas alsuoja švelnia ramybe: ir šilto vėjo dvelksmai, ir paukščių balsų skambėjimas ir netgi senos melodijos, pasigirstančios priešais stovinčiame name, bet, tik basomis vaikštant po seną sodą bei užsisėdėjus jame iki gilių sutemų po vakarienės, supranti, kas traukia Tave čia, kur bet kada gali išeiti į gaivų orą ir darže išsirauti raudonšonį ridikėlį, kur viskas, kas vargina, dingsta lyg pamojus burtininko lazdele. Ak, ar tai nėra laimė?...
Kai po vėsių dienų danguje pasirodė nedrąsi saulė, mane apėmė noras paruošti vakarienei ką nors lengvo, jaukaus, šildančio ir giedro. Taip virtuvėje gimė makaronų apkepėlė su balto vyno, grietinėlės ir sūrio padažu. Ji tinka ir kaip priedas prie mėsos, ir kaip atskiras patiekalas su salotomis.
Taip, žinau, jog
sūris ir grietinėlė viename laikoma ne itin sveiku deriniu, tačiau po ne
daug, manau, galima paragauti visko. Kepti šią apkepėlę galima daugybe
būdų - didelėje karščiui atsparioje keptuvėje ar kepimo formoje, bet aš siūlau po mažą indelį kiekvienam valgytojui. Labai romantiška.
6 kepimo indeliams reikės:
|
|
300 g džiovintų makaronų
|
1 arbatinio šaukštelio druskos
|
1 litro vandens
|
|
Padažui:
|
50 g sviesto
|
1 nuluptos ir smulkiai supjaustytos česnako skiltelės |
1 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių |
100 ml sauso baltojo vyno |
250 ml vištienos sultinio |
100 ml riebios grietinėlės |
150 g smulkiai tarkuoto sūrio "Džiugas" |
Maltų juodųjų pipirų |
15 g ožkos sūrio, vietoj užkos sūrio galite naudoti 100 g karštai rūkytos
kiaulienos šoninės |
|
Užbarstymui: 50 g smulkiai tarkuoto sūrio "Džiugas" |
Paprastas ir jaukus valgis tikrai patiks ištikimiems makaronų valgytojams. Keturiems žmonėms pamaitinti reikėtų išvirti 500 g šviežių makaronų arba 300 g džiovintų. Šilumą skleidžiantis padažas iš sauso baltojo vyno, grietinėlės, džiovintų raudonėlių ir sūrio "Džiugas" virsta kažkuo nepakartojamu, kai patiekiamas su makaronais ir užkepamas orkaitėje po sūrio kepurėle. Kai nenorite gaišti laiko virtuvėje, gamindami šį patiekalą, pirmiausiai, įjunkite orkaitę, kad pradėtų kaisti ir uždėkite virdulį, kad užvirtų makaronams vanduo.
1.Makaronus sudedame į pasūdytą smarkiai verdantį vandenį, išmaišome šaukštu ir verdame tiek laiko, kaip nurodyta ant pakuotės, dažniausiai 9-11 minučių. Nukošiame kiaurasamčiu virš dubens, pasiliekame šiek tiek (apie 1/4 puodelio, kurio talpa 250 ml) nuoviro ir vėl makaronus iš kiaurasamčio sukrečiame į puodą. Supilame nuovirą ir vėl trumpam uždėję ant ugnies pamaišome.
2.Kol makaronai verda, paruošime sūrio padažą. Ruošiant šį padažą, pirmiausiai, keptuvėje ant silpnos ugnies išlydome sviestą. Į išlydytą sviestą suberiame smulkiai supjaustytą česnako skiltelę ir džiovintus raudonėlius, maišant kepame ant silpnos ugnies apie pusę minutės. Atsargiai supilame vyną ir, vis pamaišant, kaitiname, kol alkoholis išgaruos, o vyno liks tik apie 2 valgomieji šaukštai, t.y. liks tikrai gardus vyno ekstraktas. Tai užims apie 10 - 12 minučių. Supilame sultinį, išmaišome ir pakaitiname apie 2 minutes, tada supilame grietinėlę, pagal skonį įberiame maltų juodųjų pipirų ir kaitiname, kol padažas užverda.Tada nuimame keptuvę nuo viryklės, leidžiame padažui apie 4-5 minutes pastovėti, kol šiek tiek atvėsta, ir suberiame tarkuotą sūrį, išmaišome. Maišome tik tol, kol gauname vientisą masę - apie 10 sekundžių. Ne ilgiau!
3.Į padažą sukrečiame makaronus, susmulkintą ožkos sūrį ir išmaišome. Viską sudedame į karščiui atsparius kepimo indukus, apibarstome tarkuotu sūriu ir kepame orkaitėje, kol šiek tiek parunda, apskrunda bei iškyla burbuliukų.Skanaus!
Labai skaniai atrodo :)
AtsakytiPanaikintiIndre, aciu :)
AtsakytiPanaikinti