Kai lauke šalta ir drėgna, grįžusi namo po ilgos darbo dienos, visada svajoju susirangyti po minkštu apklotu su dubenėliu kažko šilto ir jaukaus. Vakar abu su vyru tiksliai žinojome, ko trokšta mūsų tušti pilvukai, tai - risotto. Taigi, virėme sodraus skonio kreminio tirštumo miško grybų risotto, kuris tikrai nereikalauja daug pastangų ar įgūdžių, kaip įprasta manyti, - tereikia tik maišyti. Kaip mėgsta sakyti viena miela mano draugė, "jaučiuosi tokia rami ir laiminga - vienoje rankoje vyno taurė, kitoje - medinis šaukštas". Kai virimo procesas eina į pabaigą, mane visada apima milžiniškas gerumas ir nuojauta, kad kažkas gražaus turi nutikti. Ir tikrai nutinka, pajutus tą pasakišką skonį.
Skanaujant naminį risotto klausėmės labai šiltų dainų, gal ir Tu tarp jų surasi sau mielą skambesį, o beklausant prisiminsi mane ;) Taip gera dalintis... Šypsausi :)
Skanaujant naminį risotto klausėmės labai šiltų dainų, gal ir Tu tarp jų surasi sau mielą skambesį, o beklausant prisiminsi mane ;) Taip gera dalintis... Šypsausi :)
Grojaraštis "ŠILTOS DAINOS VĖSIOMS DIENOMS"
3. Reasons To Love You - Meiko
Šis miško grybų risotto visada pavyksta nuostabiai. Aš naudoju tėčio ir mamos konservuotus miško grybus, žinoma, puikiai tinka ir švieži bet kokie kiti grybai.Jei turite galimybę, šiam receptui naudokite džiovintus grybus. Žinau, džiovinti grybai nėra pigūs, tačiau tikrai verta įsigyti kokybiškų džiovintų baravykų, o už savuosius dėkinga Nerijaus puikiai šeimynai. Tačiau jei vis dėlto džiovintų grybų neturite, nemėgstate ir neketinate įsigyti, galite naudoti grybų sultinio kubelį. Prieš virdami niekada neplaukite šių ryžių, nes būtent krakmolas suteikia rizotui tirštumo.
Miško grybų risotto
4 dubenėliams reikės:
1 vidutinio dydžio svogūno
2 česnako skiltelių
1/2 saliero stiebo
3-4 džiovintų baravykų (apie 20 g)
5-6 šviežio čiobrelio šakelių
280 g virtų arba konservuotų miško grybų
1 su puse puodelio risotto ryžių
2 vištienos arba daržovių ekologiško sultinio kubelių
3 ir vieno trečdalio puodelio vandens
60 g sviesto
4 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 valgomojo šaukšto džiovintų itališkų žolelių
1/4 puodelio sauso baltojo vyno
50 g šviežiai tarkuoto parmezano arba "Džiugo"
Sultinio kubelius sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite. Džiovintus grybus sumeskite į sultinį ir palikite mirkti. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 20 g sviesto ir 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite susmulkintus grybus ir kepkite 5 minutes, karts nuo karto pamaišant. Tuo metu ištraukite iš sultinio džiovintus grybus ir supjaustykite. Į keptuve pas grybus supilkite džiovintus grybus ir sudėkite čiobrelius. Kepkite dar 5-8 minutes.
Sultinio kubelius sudėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, išmaišykite. Džiovintus grybus sumeskite į sultinį ir palikite mirkti. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 20 g sviesto ir 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite susmulkintus grybus ir kepkite 5 minutes, karts nuo karto pamaišant. Tuo metu ištraukite iš sultinio džiovintus grybus ir supjaustykite. Į keptuve pas grybus supilkite džiovintus grybus ir sudėkite čiobrelius. Kepkite dar 5-8 minutes.
Paskui suberkite ryžius ir kepkite, nuolat maišant, kol grūdeliai pasidarys peršviečiami ir aplips aliejaus ir sviesto mišiniu.Tai užtruks apie 3 minutes.
Supilkite vyną ir toliau maišykite - pasklis aštrokas alkoholio kvapas, kai jis išgaruos ryžiuose liks gardus ekstraktas. Vynas įsigers į ryžius per maždaug minutę su puse.
Įpilkite samtį sultinio, sureguliuokite ugnį, kad ryžiai virtų palengva, ir kas 1 - 2 minutes maišykite, kol didžioji skysčio dalis susigers. Vis įpildami po samtį sultinio nuolat maišykite apie 20 min., kol ryžiai beveik išvirs.
Sudėkite grybus, supilkite likusį sultinį ir virkite maišydami, kol ryžiai išvirs.
Ryžiai turi išlikti standūs, bet mišinys - minkštas.
Nukelkite puodą nuo ugnies, įdėkite likusį sviestą ir suberkite parmezaną. Gerai išmaišykite.
Patiekite tiesiai iš priekaistuvio.Skanumėlis :)
Kaip žinoti, kada pilti sultinį?
Puodo viduryje šaukštu padarykite duobutę, jei, suskaičiavus iki 3, jis vis dar lieka, laikas pilti naują samtį sultinio.
Nukelkite puodą nuo ugnies, įdėkite likusį sviestą ir suberkite parmezaną. Gerai išmaišykite.
Patiekite tiesiai iš priekaistuvio.Skanumėlis :)
Kaip žinoti, kada pilti sultinį?
Puodo viduryje šaukštu padarykite duobutę, jei, suskaičiavus iki 3, jis vis dar lieka, laikas pilti naują samtį sultinio.
Om nom nom - tikrai pasakiškai atrodo šitas rizotas. Mmm
AtsakytiPanaikintiTik kodėl man ų rodo kitu šriftu?
Tikrai tikrai kazkas grazaus ir gero ivyksta.
AtsakytiPanaikintiIr as tai patyriau.
Sypsaus atgal.
Beje, ziauriai dekoju uz Ben Howard. Labai jau i tema sio metu :)
AtsakytiPanaikintiGražus preliudas ;) Skambesiai irgi įdomiai nuostabūs :) Kažkaip pasirodė, jog labai daug vandens į risotto?? :)
AtsakytiPanaikintiIndre, ačiū ačiū :) net neįsivaizduoju, kokiu šriftu Tau jį rodo ir kodėl :), o visą tekstą, ar tik dalį? hmm...
AtsakytiPanaikintiŽivile, ačiū, kad apsilankai :) Man labai dėl to smagu :) Šypsausi...Ir gera, kad radai melodiją ir sau :)
Mindaugai, ačiū už tokius šiltus žodžius :) O vandens pats tas, nes sultinio naminio neturėjau, o virti irgi laiko nebuvo, kaip dažnai atsitinka ;) Taigi, pasitarnavo natūralių kubelių ir vandens sąjunga :)
Šildančios dainos ir kartu skanaujamas gurmaniškas maistas, mm :) O risotto – tikras gėris! Reikės išmėgint baravykinį. Mūsų namuose dažniausiai gimsta vanilinis rissoto :)
AtsakytiPanaikintiO saldus variantas man irgi patinka - nepagailiu didelio žiupsnio cinamono :) ir keleto obuolių skiltelių :D
AtsakytiPanaikinti