Tu norėtum mėgautis raugintų kopūstų salotomis - rafinuotomis, o kodėl gi ne?
Ruošiant jas, atrodo, sudedi viską, kas geriausia - maloniai rūgščius, intensyvaus aromato raugintus kopūstus, saulėtą, kiek tirštą saulėgrąžų aliejų bei pikantiškų, stiprių svogūnų, bet ne per daug. Kone junti gero rūgštumo grybštelėjimą burnoje.
Vienas po kito atgyja vaikystės prisiminimai apie atidų mėnulio fazių, turinčių įtakos rūgimo intensyvumui, stebėjimą. Apie čiešką, ilgą sunkią pjaustyklę, panašią į lovelį ir gilią, metalo lankais suveržtą, medinę statinę, iki viršaus prigrūstą smulkiai češkuotų gurgždančių kopūstų. Apie vėlyvą rudenį prasidėdavusį ir visą žiemą trukdavusį kopūstinėjimą.
Bet kai paragauji pasiruoštų salotų, suabejoji, ar svogūnai yra ideali draugija raugintiems kopūstams? Įberi gerą žiupsnį cukraus - saldumas iš dalies atsveria žalių svogūnų skonį.
Visgi kažko trūksta.
Bet ko?
Leisk man Tau papasakoti trumpą istoriją apie tai, kaip aš atradau raugintų kopūstų salotas iš naujo.
Buvo vėlyvas penktadienio vakaras. Paskutiniu autobusu, pasibaigus paskaitoms, atvykome į mano draugės tėvų namus. Įžengusios į virtuvę pamatėme dubenį jos mamos paruoštų raugintų kopūstų salotų su graikiniai riešutais, kurios iš karto suviliojo praalkusias studentes. Salotos, padabintos riešutais ir šviežiomis, saldžiomis morkomis, atrodė nepaprastai gardžiai. Paragavusios, sutriauškėme iki paskutinio šaukšto. Graikiniai riešutai buvo tarsi kreminiai lyginant su standžiomis raugintų kopūstų juostelėmis. Nereikia nė sakyti, kad nuo to vakaro į raugintų kopūstų salotas ėmiau žvelgti kaip į galimybę eksperimentuoti.
Įprastai mano draugės mama raugintų kopūstų salotas gamina tik iš raugintų kopūstų, morkų, graikinių riešutų, saulėgrąžų aliejaus ir obuolių sidro acto, bet man labai patinka pridėti razinų ir kepintų raudonųjų svogūnų bei gausiai gardinti kmynais.
6-8 salotų porcijoms reikės:
140 g graikinių riešutų4 valgomųjų šaukštų nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus
2 valgomųjų šaukštų obuolių sidro acto (rūgštingumas 5-6 proc.; jei kopūstai kiek rūgštesni, sumažinkite acto kiekį iki 1 - 1 su 1/2 šaukšto)
Druskos
450 g kokybiškų raugintų kopūstų (kad nebūtų minkšti ir itin rūgštūs)
180 g nuskustų morkų (apie 2 didelių)
1-2 arbatinių šaukštelių kmynų
150 g smulkių razinų (jei darysite su razinomis, jas pačioje pradžioje užpilkite karštu vandeniu ir palikite apie 30 minučių pabrinkti, kol ruošite kitas sudedamąsias dalis. Prieš maišant į salotos, nusunkite)
150 g raudonųjų svogūnų (apie 2 vidutinio dydžio)
1 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
Evoliucionuojančios raugintų kopūstų salotos
1. Į karštą sausą keptuvę suberkite graikinius riešutus ir maišydami apie 5 minutes skrudinkite. Atidėkite į šalį atvėsti. Tuo metu paimkite didelį dubenį, supilkite į jį saulėgrąžų aliejų, actą, įberkite arbatinį šaukštelį druskos ir viską išplakite šakute arba plakimo šluotele, kol gausite vientisą, sutirštėjusį užpilą. Raugintus kopūstus pasmulkinkite ir suverskite į dubenį pas užpilą. Pas kopūstus per burokinę tarką įtarkuokite morkas. Pravėsusius graikinius riešutus, palaužydami į nedidelius gabalėlius, sudėkite į dubenį pas daržoves. Viską išmaišykite rankomis arba mediniu šaukštu. Pagardinkite kmynais, paragaukite, ar netrūksta druskos.
2. Į raugintų kopūstų salotas įmaišykite karštame vandeny išbrinkintas razinas.
3. Kad nieko nestigtų, salotas dar galite pagardinti ir keptais svogūnais. Tam paprasčiausiai pakepkite smulkiais kubeliais supjaustytus svogūnus keptuvėje šaukšte aliejaus su 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ant nedidelės ugnies apie 7-8 minutes, kol suminkštės. Tai paprastai padarau užmerkus razinas ir paskrudinus riešutus, nes keptuvė būna sausa ir įkaitus bei lieka laiko pakeptiems svogūnams atvėsti.