Man rašant šį tekstą, valanda atgal persukamos laikrodžio rodyklės. Šiek tiek jaudinuosi dėl atėjusio tylaus, pilko ir melancholiško žiemos laiko... ir žiemos laikas čia visai nekaltas. Jis tik primena, kad saulėtoji bobų vasara eina į pabaigą, o ilgėjančios naktys, kai dienoms nebeužtenka šviesos, mane visada šiek tiek išmuša iš vėžių.
Gilėjant rudeniui, man kažkodėl tuo pačiu metu norisi ir šypsotis, ir liūdėti. Bet ne slogiai liūdėti, o taip giedrai, ramiai ir taikiai, lyg žinočiau apie šį metų laiką kažką jautraus ir atpažįstamo, ko negaliu atpasakoti žodžiais... tik išjausti. Gera sustoti akimirkai ir pasidžiaugti, kad esu ne tuo, kas gražu kitų akims, o kuo būdama jaučiuosi geriausiai. Suprantu, kad nuotraukos kol kas nesisieja su mano mintimis, bet duokite man minutę ir aš tuoj viską jums paaiškinsiu.
Tai, ką čia matote, yra vienas mano naujausių rudens užkandžių: ruginės viso grūdo dalių duonos skrebučiai su karamelizuotais svogūnais, karštai rūkyta antiena, obuoliais ir raudonųjų kopūstų daigais. Gaunasi tokie pikantiški, gardūs, pasakiškai gražūs sumuštinukai. Antiena - sviestinė ir sodri, obuoliai - traškūs ir turintys šiek tiek rūgštelės, o ilgai kepti svogūnai - saldūs ir sultingi.
Tiesą sakant, vien šio trejeto derinys yra toks puikus, kad galite neabejodami jį sluoksniuoti tiesiai ant paskrudintos ruginės duonos ir gurmaniškai pietauti, bet neslėpsiu, jei pridėsite raudonųjų kopūstų daigų ir ryškaus skonio, kvapnių salierų lapelių, rezultatas bus dvigubai gardesnis ir gražesnis.
Rūkyta antiena nėra tai, ką itin dažnai valgau, bet kiekvieną kartą kai paragauju "KITCHEN me" karštai rūkytos antienos, pasižadu dažniau ja pasilepinti. Man patinka švelnus dūmo aromatas ir ryškus mėsos skonis, o labiausiai man patinka plonas riebalų ruoželis, kuris tikrąja to žodžio prasme tirpsta burnoje.
Rūkyta antiena nėra tai, ką itin dažnai valgau, bet kiekvieną kartą kai paragauju "KITCHEN me" karštai rūkytos antienos, pasižadu dažniau ja pasilepinti. Man patinka švelnus dūmo aromatas ir ryškus mėsos skonis, o labiausiai man patinka plonas riebalų ruoželis, kuris tikrąja to žodžio prasme tirpsta burnoje.
4 valgytojams prireiks:
6 didelių svogūnų4 valgomųjų šaukštų aliejaus svogūnų kepimui ir dar šlakelio duonos skrudinimui
Druskos
120 ml juodųjų serbentų vyno
30 ml balzaminio acto
2 arbatinių šaukštelių medaus
Maltų juodųjų pipirų
1 "Kitchen me" karštai rūkytos antienos filė su oda
8-10 viso grūdo dalių ruginės duonos riekių (kuo plonesnių)
1 vidutinio dydžio obuolio, pvz.: "Golden Delicious"
Citrinos sulčių
Saliero lapkočių lapelių
Raudonojo kopūsto daigų
Juodos duonos skrebučiai su karštai rūkyta antienos filė ir karamelizuotais svogūnais
1. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais (apie 3 mm storumo).
2. Įkaitinkite didelį prikaistuvį ant vidutinės ugnies. Supilkite aliejų. Suberkite svogūnus. Uždenkite prikaistuvį ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant prikaistuvio.
3. Po penkių minučių prikaistuvį nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažesnės nei vidutinė, įmaišykite 2 arbatinius šaukštelius druskos. Prikaistuvio nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 30 minučių, kol ims keisti spalvą į rusvą ir taps saldūs.
4. Po 30 minučių kepimo įmaišykite į svogūnus vyną ir actą.
5. Troškinkite svogūnus dar apie 20 minučių, pamaišant dažniau. Galiausiai nuėmę nuo ugnies įmaišykite medų. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia. Palikite atvėsti.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Duoną supjaustykite kvadratėliais ar platesnėmis juostelėmis ir išdėliokite ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi. Duoną vos vos patepkite aliejumi ir kepkite apie 10- 15 minučių, kol apskrus ir sukietės.
7. Antienos filė supjaustykite smulkiais kubeliais. Obuolį taip pat supjaustykite smulkiais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis.
8. Ant duonos riekelių užkraukite karamelizuotų svogūnų, ant jų uždėkite antienos bei obuolių ir galiausiai papuoškite saliero lapkočio lapeliais bei raudonojo kopūsto daigais. Patiekite iš karto.