Šį gruodį labiau nei bet kuriais kitais metais laukiu Naujųjų metų. Ne, ne jų kerinčio sutikimo vakarėlio, kuris greičiausiai vyks lovoje, apsikabinus didžiulį puodelį arbatos, vietoj aukštos šampano taurės, nes galva sunki, o nosis bėga upeliais. Ir ne triukšmingų fejerverkų vidurnaktį. Iš tiesų... tai aš už viską labiau laukiu naujos pradžios. Naujo atskaitos taško.
2018-ieji nebuvo patys lengviausi metai. Tai buvo atsitiesimo ir jėgų savyje paieškos laikas. Keleto metų įvykiai - močiutės mirtis, neišleista knyga, skyrybos ir kitos neišsipildžiusios svajonės skaudžiai drąskė širdį ir neleido tikėti. Dažnai apleisdavau ir bausdavau save, nepajėgdama ištrūkti iš to (lyg užburto) nesusitaikymo su savimi rato.
Visgi lėtas atleidimas sau (kad ir ne visada sėkmingas), Barzdžiaus ir artimųjų palaikymas po truputį sugrąžino tikėjimą gyvenimo stebuklu. Gana. Nebenoriu būti guodžiama, išsigandusi ir vis statanti dar ir dar vieną sieną aplink savo širdį, kad tik apsisaugočiau nuo nesėkmių ir tokiu būdu neprisileisčiau vilties, skrydžio, svajonių. Nesu tobula, bet taip tik įdomiau. Geriau pagalvojus, būtų nepakenčiamai nuobodu, jei nebūtų tokių metų, kaip buvo 2018-ieji.
Rytoj vakarienei, prieš įsiropšdama į lovą, ruošiu baklažanus su parmezanu ir pomidorais. Ši baklažanų parmigiana, kurią esu ruošusi jau kokį šimtą kartų (jei ne daugiau) - pažįstama, bet mažumėlę netradicinė ir kiek keista. Jai nereikia jokių miltų ar/ir duonos trupinių, o užuot gruzdinusi baklažanų griežinėlius aliejuje, aš juos plonai patepu aliejumi ir apkepu keptuvėje. Apkeptus baklažanus sudedu sluoksniais su tirštu pomidorų padažu, tarkuotu parmezanu, sumaišytu su kiaušiniais (ar be jų), ir švelnia mocarela.
Tiesą sakant, keletą kartų esu bandžiusi baklažanus gruzdinti aliejuje, tačiau traški plutelė neatpirko sugaišto laiko (vienu kartu eina iškepti kokius 4-5 griežinėlius) ir aliejaus prisigėrusio, patižusio minkštimo, praradusio savo tikrąjį skonį.
5 bokšteliams prireiks:
2 didelių tvirtų baklažanųDruskos
Aliejaus kepimui
1 nulupto ir smulkiai supjaustyto didelio svogūno
2 nuluptų ir smulkiai sukapotų česnako skiltelių
1/2 valgomojo šaukšto džiovintų bazilikų
1/2 valgomojo šaukšto džiovintų raudonėlių
850 ml konservuotų smulkintų pomidorų
1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
100 g parmezano
2 kiaušinių
200 g mocarelos (apie 2 rutuliukų)
Patiekimui: gražgarsčių, vyšninių pomidorų, parmezano, bazilikų aliejaus
Baklažanų parmigianos bokšteliai
1. Pašalinę stiebelius, baklažanus nuplaukite ir supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Griežinėlius išdėliokite didelėje lėkštėje ir apibarstykite druska. Jei baklažanų griežinėliai netelpa lėkštėje, juos galite dėti vieną ant kito - tik svarbu, kad kiekvienas griežinėlis gautų druskos. Palikite 20 minučių pastovėti. Po to popieriniu rankšluosčiu nuo kiekvieno griežinėlio kruopščiai nusausinkite išsiskyrusį vandenį.
2. Uždėkite prikaistuvį ant vidutinės ugnies ir įpilkite į jį 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir 5 minutes, vis pamaišant, kepkite, kol svogūnai suminkštės. Tada sudėkite susmulkintą česnaką, išmaišykite ir kepkite 2 minutes, kol česnakas įgis spalvą. Konservuotus pomidorus ir džiovintus bazilikus bei raudonėlius sudėkite į svogūnų ir česnakų mišinį. Viską gerai išmaišykite ir ant silpnos ugnies patroškinkite 30 minučių, vis pamaišant. Baigiant virti įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį cukraus ir žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Truputį pasūdykite.
3. Kol pomidorų padažas burbuliuoja, didelėje keptuvėje įkaitinkite valgomąjį šaukštą aliejaus ir kepkite pirmąją porciją nusausintų baklažanų griežinėlių ant kaitrios ugnies, kol dailiai parus. Nepamirškite vis apversti. Baigę vieną partiją išdėliokite baklažanus ant padėklo ir vėl, įkaitinę valgomąjį šaukštą aliejaus, kepkite kitus. Arba galite nusausintus baklažanų griežinėlius iš abiejų pusių aptepti aliejumi ir kepti sausoje keptuvėje - taip darau dažniausiai. Iškepti vieną partiją didelėje keptuvėje užtrunka apie 8-10 minučių. Paragaukite vieną griežinėlį, ar pakanka druskos.
4. Tuo metu, kai verda pomidorų padažas ir kepa baklažanų griežinėliai, sutarkuokite parmezaną ir sumaišykite su kiaušiniais. Itin plonais griežinėliais (apie 3 mm storio) supjaustykite mocarelos sūrio kamuoliukus (turėtumėte gauti 15 griežinėlių).
5. Paimkite keraminį indą. Pirmiausiai įkrėskite trečdalį pomidorų padažo, tolygiai paskirstykite, paskui sudėkite sluoksnį baklažanų (jie neturi dengtis), ant jų plonai užtepkite pomidorų padažo ir uždėkite po mocarelos griežinėlį. Ant mocarelos sudėkite baklažanų griežinėlius, aptepkite juos pomidorų padažu, o ant jo užtepkite parmezano ir kiaušinių mišinį. Tada vėl baklažanai, pomidorų padažas, mocarela, baklažanai, pomidorų padažas, parmezano ir kiaušinių mišinys ir t.t. Pabaigoje turi būti parmezano ir kiaušinių mišinys.
6.Įdėkite indą į iki 190 C įkaitintą orkaitę ir kepkite pusę valandos, kol pagels, apskrus ir iškils burbuliukų.
7. Patiekimui į lėkštes sukraunu gražgarsčių, ant viršaus atsargiai uždedu baklažanų parmigianos bokštelius, pomidorų griežinėlius bei parmezano drožles ir viską apšlakstau bazilikų aliejumi.
Miela Simona, ačiū, kad esate, kad rašote, kad dalinatės... Taip atvirai ir nuoširdžiai... Laukiu Jūsų įrašų, taip gera juos skaityti, niekada nepraleidžiu įžangų, kartais komentuoju, šiuo metu siunčiu mintimis stiprybės ir būtinai sveikatos. Dėkoju už receptus, taip smulkmeniškai ir aiškiai aprašytus, taip pat už estetiškas patiekalų nuotraukas!
AtsakytiPanaikintiAčiū, žaviuosi!!!
Miela, Lina, tai Jums ačiū, kad skaitote, pasidalinate savo mintimis, sugrįžtate ir dovanojate man šypseną. Tiesiog širdis dainuoja :)
AtsakytiPanaikinti