Puslapiai

2018 m. lapkričio 23 d., penktadienis

Iki Kalėdų liko 31 diena: avižiniai sausainiai su spanguolėmis ir šokolado gabaliukais

Kalėdų laukimas man yra panašus į neskubią melodiją, daug tylesnę nei jį supanti karštligė. Ji nėra stipri ar tuo labiau galinga, bet ji skamba taip nesulaikomai kaip mėgstamos dainos niūniavimas. Ir kai aš išgirstu šią ilgesiu persmelkiančią melodiją, imu jai visa širdimi pritarti. 



Taip, aš užaugau ir, artėjant gruodžiui, man kartais būna neramu, kad jos nebeišgirsiu, kad niekas nebepakels, neišlaisvins iš to, kas neramino, neramina ar neramins. Man 33 metai ir, net apčiuopiant tą jausmą, vis dar sunku jį sudėlioti į tinkamus žodžius.  Tai ne tik giliu puriu sniegu padengti laukai ir nuožmus šaltis. Ar pačiūžų švilpimas per ledą, sumišęs su skambiu kvatojimu. 

Tai ir ne tik blizgučiais bei girliandomis apjuostos eglės. Ar per juodąjį penktadienį į vežimėlius kraunami žaislai. Tai net ne tik nekantrus dovanų išpakavimas ar dosnūs dubenys mandarinų ir nuo jų sulčių limpantys pirštai. Tarp viso to yra dar kažkas. Kažkas panašiau į prisiminimais ir simboliais apipintą vietą širdyje, kurioje visada taip šilta, vaikiška ir saugu.   




Kalėdos gali atbristi ir per pliaupiantį lietų. Jos gali užklupti susimąsčius ar net kai akys užtvindytos ašaromis. Kalėdoms net nebūtinai reikia visom išgalėm po egle sutemptų dovanų, nes tikrasis santykis su Kalėdomis užsimezga viduje. Kai imame pastebėti savo kūno pojūčius, savo jausmus, kokie žmonės mus supa ir atsisakome vertinimo. Kai kad ir ką darome, tai darome iš meilės, o ne todėl, kad, laukiant Kalėdų, viskas turi būti gražu, blizgu ir miela. Kalėdų laukimas man yra panašus į įsiklausymą, pirmiausia savęs, tada kitų ir kitokių, nei esi pats.  



Šiuo įrašu noriu jus pakviesti ir vėl kartu skaičiuoti iki Kalėdų likusias dienas, dalinantis pilnatvės akimirkomis, įkvėpimais, istorijomis, laiku ir receptų idėjomis. Pirmenybė atiteko žiemos švenčių klasikai - visų mano namiškių labai pamėgtiems avižiniams sausainiams su spanguolėmis ir šokolado gabaliukais. Jie - minkšti ir lengvi, ne per saldūs, vos traškūs paviršiuje ir prašantys šiek tiek malonaus kramtymo, šventiški, su gaivia spanguolių rūgštele. Žodžiu, labai labai geri sausainiai. 

Aš šimtu procentų garantuoju, kad jie patiks ir Kalėdų Seneliui, ir jūsų bendradarbiams bei kaimynams, ir kad netrukus šių sausainių receptą mokėsite atmintinai.





30-34 sausainiams prireiks:
90 g medaus (švelnaus skonio pavasarinio ar liepų žiedų)
65 g nerafinuoto kokosų aliejaus
50-60 g juodojo šokolado 
80 g graikinių riešutų
140 g viso grūdo speltų miltų
100 g avižų dribsnių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus
2 vidutinio dydžio kiaušinių
55 g šaldytų spanguolių (atšildyti nereikia)

Sausainiai su spanguolėmis ir šokolado gabaliukais

1. Medų ištirpinkite kartu su kokosų aliejumi ir palikite praaušti.
2. Šokoladą supjaustykite mažais gabalėliais (apie 2 mm dydžio kubeliais). Susmulkintą šokoladą atidėkite į šalį.
3. Sukapokite graikinius riešutus panašaus dydžio gabalėliais kaip kad supjaustėte šokoladą. Taip pat atidėkite, kol prireiks.
4. Miltus sumaišykite su avižų dribsniais, druska, soda ir vaniliniu cukrumi.
5. Į atvėsusį medaus ir kokosų aliejaus mišinį įmaišykite kiaušinius. Labai svarbu kiaušinių neįmušti į per karštą mišinį. Tada suberkite miltų mišinį ir išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų.
6. Pabaigoje į tešlą atsargiai įmaišykite šokoladą, riešutus ir spanguoles. Stenkitės maišyti, kiek įmanoma, trumpiau.
7. Skardą ištieskite kepimo popieriumi ir krėskite po gerą šaukštą šios tirštos tešlos, viršų šiek tiek paspausdami šaukšto nugarėle, kad sausainiai būtų apie centimetro storio. Sausainiai išeina nelygūs ir pasišiaušę, bet jei norite dailesnių, imkite tešlą į rankas ir formuokite sausainius.
8. Sausainiai, kepdami nesiplečia, todėl didelių tarpų tarp jų palikti nereikia. Kepkite iki 175 C įkaitintoje orkaitėje apie 9-10 minučių - ne ilgiau, tai yra, tik tol, kol sausainiai sutvirtės. Stebėkite, kad neperkeptų, nes gali tapti kiek sausoki.

2 komentarai:

  1. Sveiki, sausainiai patraukė akį, norėčiau kepti, bet sutrikdė mintis, kad šokoladą ir riešutus reikia pjaustyti 2 mm dydžio kubeliais... gal čia klaida?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, kaip džiugu, kad norite išbandyti receptą :) nekantriai laukčiau atsiliepimų. Man patinka smulkūs gabalėliai, todėl aš stengiuosi supjaustyti smulkiau, bet tikrai galima viską susmulkinti ir pusės centimetro kubeliais ;)skonis bus puikus

    AtsakytiPanaikinti