Praktiškai kiekvieną vasaros dieną, nors ir labai užimti bei ruošdami sau kuo
greitesnę vakarienę, daugmaž prie visko susimaišome tokių pat skubių žaliųjų salotų. Galima sakyti, kad vykdome lepinimosi vasaros gėrybėmis programą. Kartais net su balto vyno taurėmis. Kartais kuo užimtesnis būni, tuo daugiau spėji padaryti. Kažkokia fantastika - ar, ne?
Kalbant apie salotas, renkamės pačius įvairiausius žalėsius: špinatus, sultenes, lapinius kopūstus ar gūžines salotas, priklausomai nuo to, kas užauga tėvų darže ir kas yra namuose. Receptai gimsta iš galvos, improvizuojant. Dažniausiai jie nesikartoja, išskyrus šias sočias špinatų salotas su miško grybais, mandarinais ir marinuotais svogūnais, kurias valgome vos ne kas savaitę ir kurios taip tinka prie keptos lašišos, bet labai skanios ir vienos.
Kalbant apie salotas, renkamės pačius įvairiausius žalėsius: špinatus, sultenes, lapinius kopūstus ar gūžines salotas, priklausomai nuo to, kas užauga tėvų darže ir kas yra namuose. Receptai gimsta iš galvos, improvizuojant. Dažniausiai jie nesikartoja, išskyrus šias sočias špinatų salotas su miško grybais, mandarinais ir marinuotais svogūnais, kurias valgome vos ne kas savaitę ir kurios taip tinka prie keptos lašišos, bet labai skanios ir vienos.
Kaip jau supratote - lengvos, čiobreliais kvepiančios ir medumi pagardintos salotos sužavėjo mane iki begalybės. Tona teigiamos energijos ir šviežumo - štai koks turi būti maistas. Sužavėjo šios salotos ne tik mane, mano žmogus taip pat nekukliai pareiškė: „tobula, kaip kokiam restoranėlyje. Gali pasisotinti, kaip nuo mėsos, bet jautiesi lengvas it pūkas ir neima miegas“. Ir, žinokite, tikrai tikrai. Žodžiu, pasinaudojusi laisvesne minute, dalinuosi idėja, nes anoks čia ir receptas.
2 alkaniukams reikės:
2 puodelių špinatų1 puodelio apvirtų miško grybų
2 mandarinų
1/2 didelio svogūno
1 česnako skiltelės
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Šviežių čiobrelių
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Citrinos
Skysto medaus
Špinatų salotas su miško grybais, mandarinais ir marinuotais svogūnais
1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Užspauskite apie vieną valgomąjį šaukštą citrinos sulčių, užberkite žiupsnelį druskos, pagniaužykite ir palikite pasimarinuoti, kol paruošite kitas salotų sudedamąsias dalis.
2. Špinatus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Mandarinus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Nieko tokio, jei pabirs. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir šiek tiek pakepkite grybus, paskaninę tarkuotu česnaku, čiobreliais, druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Padažui gerai sumaišykite 2-3 valgomuosius šaukštus aliejaus, 1 valgomąjį šaukštą medaus, 1 valgomąjį šaukštą šalto vandens, 1 valgomąjį šaukštą citrinos sulčių ir didelį žiupsnį druskos bei šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų, paragaukite, ar netrūksta druskos bei citrinos sulčių.
4. Suvilgykite špinatus dalimi padažo, ant jų dosniai kraukite grybus, šalia priglauskite pasimarinavusį svogūną bei mandarinus ir dar sykį viską apšlakstykite likusiu padažu. Skanaus!
4. Suvilgykite špinatus dalimi padažo, ant jų dosniai kraukite grybus, šalia priglauskite pasimarinavusį svogūną bei mandarinus ir dar sykį viską apšlakstykite likusiu padažu. Skanaus!