Mėgstu kepti šiuos kalėdinius trapios tešlos
pyragaičius, vadinamus Mince Pies: nuostabūs kvapai, kupinas jaudulio laukimas.
Nesakysiu, kad juos pagaminti labai paprasta, bet tikrai verta, ilgai
nedvejojant, pamėginti. Ir aš pirmą kartą šiuos pyragaičius kepiau tik iš
smalsumo, o dabar jie tapo neatskiriama švenčių dalimi.
Beje,
pagamintus ir neiškeptus pyragėlius galite užšaldyti, o kai jų užsinorėsite,
tereiks įkišti į orkaitę.
36 mažiems pyragaičiams, kuriuos valgydama visada šypsausi ir pajuntu Kalėdos
jau čia pat, reikės:
Tešlai:
250 g
miltų
125 g
šalto sviesto
2
valgomųjų šaukštų cukraus pudros
1
kiaušinio trynio
1 apelsino
sulčių
Įdarui:
30 ml
pusiau saldaus raudono vyno
45 g
rudojo cukraus
75 g
spanguolių
1/2
didelio obuolio
1/2
arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/4
arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
1/4
arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
25 g
džiovintų datulių
25 g
razinų
25 g
džiovintų spanguolių
1/2
mandarino
10 ml
brendžio
1/4
arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto
25 g
susmulkintų migdolų
1/2
valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 šaukšto
medaus
1 diena.
Pradėkime nuo tešlos. Tai paprastas saldžios trapios tešlos receptas, todėl net
jei niekada gyvenime nesate kepę jokio pyrago, manau, jums pavyks puikiai.
1. Taigi,
pirmiausia, į didelį dubenį nusijokite miltus.
2. Šaltą
sviestą supjaustykite apie 1,5 cm dydžio kubeliais.
3. Sviesto
kubelius sudėkite į miltus. Kubelius atsargiai juose apvoliokite, dubenėlį
įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį maždaug pusvalandžiui, kol
miltai ir sviestas smarkiai atvės: dėl to iškepta sviestinė tešla bus trapesnė
ir sluoksniuota.
4.
Apelsino sultis supilkite į nedidelį stiklainį ir taip pat padėkite į šaldiklį.
Sviestinė tešla paruošta su apelsinų sultimis taps aromatingesnė ir
šventiškesnė.
5. Tuo
tarpu pagaminkite įdarą: susmulkinkite datules (spanguolių dydžio gabaliukais).
6.
Nutarkuokite gerai nuplauto mandarino žievelę ir išspauskite sultis.
7. Į
prikaistuvį supilkite vyną, suberkite rudąjį cukrų ir, kaitinant ant mažos
ugnies bei nuolant maišant, cukrų ištirpinkite. Tai užtruks apie 3 minutes.
8. Tada į
vyno ir cukraus sirupą suberkite spanguoles ir išmaišykite. Taip pat įmaišykite
cinamoną, imbierą bei gvazdikėlius - neapsakomai mėgstu šiuos prieskonius.
9. Kai
įdaras užvirs, suberkite džiovintas spanguoles, datules ir razinas. Galiausiai
įmaišykite mandarino žievelę ir sultis. Troškinkite ant silpnos ugnies, vis
pamaišant, apie 10 minučių. Nenueikite toli nuo prikaistuvio, nes įdaras
tirštas ir gali prisvilti.
10.
Nulupkite obuolį ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
11.
Praėjus 10 minučių, įmaišykite juos į įdarą, įpilkite 3 šaukštus vandens ir
troškinkite, neužmirštant pamaišyti, dar 10 minučių.
12. Taigi,
po 10 minučių, kai prikaistuvyje beveik neliks skysčio, prikaistuvį nuimkite
nuo ugnies ir leiskite masei šiek tiek atvėsti. Palaukite apie penkias –
aštuonias minutes. Susmulkinkite migdolus.
13. Į šiek
tiek atvėsusią masę įmaišykite brendį, vanilinį cukrų, medų, susmulkintus
migdolus ir migdolų ekstraktą. Šaukšto nugarėle šiek tiek patrinkite masę, kad
taptų vientisesnė. Paragaukite, jei reikia, pasaldinkite masę medumi. Atvėsusį
įdarą sudėkite į stiklainį ir padėkite į šaldytuvą.
14. Iš
šaldiklio ištraukiame miltus su sviesto kubeliais ir ledines apelsino sultis.
Dviem peiliais kantriai sviestą kapokite į miltus, kad susidarytų smulkūs
grumsteliai.
15.
Suberkite cukrų ir trindami nykšty į kitus pirštus sviesto ir miltų grumstelius
sumaigykite su cukrumi, kad susidarytų trapus mišinys. Tai turi užtrukti apie 2
minutes. Tada į šį miltų ir sviesto mišinį šakute įmaišykite išplaktą kiaušinį
bei apelsino sultis, kad viskas suliptų.
16.
Švelniai maigykite, kol gausite tešlos rutulį. Jei reikia, įberkite šiek tiek
papildomų miltų. Tai neturi būti vientisa ir elastinga tešla, minkykite tik
tol, kol susiformuos gražus rutulys - per daug minkyti nevalia, antraip tešla
bus kieta, o ne puri ir trapi. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į
šaldytuvą.
2 diena. Įkaitinkite
orkaitę iki 200 C.
1. Tešlą,
jei reikia, truputį atšildykite, jog eitų lengvai iškočioti.
2. Iš
plonai iškočiotos tešlos (maždaug 3 mm storio) pjaukite apskritimus, įklokite į
kepimo skardos formeles, išteptas aliejumi.
3. Įdėkite
po arbatinį šaukštelį įdaro, ant viršaus uždėkite iš tešlos išpjautą
žvaigždutę. Kepkite apie 15-25 minutes. Atidžiai stebėkite, kad per daug
neapskrustų.
Argi tai
nenuostabūs dalykėliai? Sakau visiškai rimtai - jie geriausi ir tokie
elegantiški. Beje, ragaujant pirmąjį, sugalvokite norą!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą