Puslapiai

2015 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Kalėdos atkeliaus už 13 dienų nuo šiandien: sotusis jautienos steikas "Rib Steak" su kaulu

Nesakykit, bet gruodis - tai toks jau metas, kai norisi džiaugtis labiau, dalintis daugiau ir priimti kitų gerumą smagiau. Ir štai aš saldžiai šypsausi. Šypsausi, vėlai grįžtant namo, vėjui veliant pasišiaušusius plaukus, lyjant ant striukės, kamuojant pūslelinei. Nes su gruodžiu prasideda ne tik šalčiai, bet ir kažkas tikro. Ką sudėtinga sutalpinti į sakinius, bet kas aiškiai pajuntama širdimi. Toks jaukumas.

Ir tokį gruodį kaip šitas, noriu to, ar nenoriu, būtų galima daug rašyti apie pradžias ir pabaigas, kaip geri dalykai keičia blogus, apie džiugesį ir liūdesį, atradimus ir praradimus, draugystę ir vienatvę, kelius ir klystkelius, bet paprasčiausiai prisimenu visus savo gyvenimo jaukumus. Ir man atrodo, kad viskas bus gerai. Jos ateina. Kalėdos! O dideli mažų dalykų stebuklai su jomis...  

Tai štai, kalbant apie jaukumą...yra toks maistas, kurį prisimenu, kai artėja šventės: malonios minkštos struktūros Tomahawk steak (ne mažiau geras ir atšalęs), išraiškingo skonio "bearnaise" padažas ir stambiai tarkuotų bulvių blynai. Tai yra turbūt vieni iš gausiausių ir prabangiausių, bet tuo pačiu paprasčiausių bei patogiausių pietų Kalėdoms. Kuriuos galima valgyti, valgyti ir valgyti. Man labai patinka. 

Toks, sakyčiau, ypatingų progų, sotinantis ir pakylėjantis, bet paprastai pagaminamas maistas, tik kad pasižymintis keletu niuansų, kurių būtina paisyti ir laikytis, kad viskas sėkmingai sugultų ant didžiulės medinės lentelės. Šių pietų gaminimą visad pradedu nuo mėsos marinavimo, bulvių skutimo ir "bearnaise" padažo gaminimo.

Šiltas "Bearnaise" padažas puikiai tinka prie jautienos steiko. Jam paruošti reikės karšto vandens vonelės, t.y. puode ant labai silpnos ugnies kaitinsime vandenį, ant viršaus uždėję dubenį taip, kad dubens dugnas neliestų vandens, ir energingo plakimo, kad nesutrauktų kiaušinių trynių ir negautume kiaušinienės.

Jautienos steikas "Rib Steak" su kaulu iškepa tikrai greitai ir yra sultingas, minkštas - tiesiog tirpstantis burnoje. Be to, iš vieno pjausnio karališkai pamaitinsite visus keturis kalėdotojus. Taigi, veiksmų eilės tvarka (bet galimos ir improvizacijos), ruošiant šiuos pietus, būtų tokia:
1. Pamarinuoti jautienos steiką "Rib Steak" su kaulu;
2. Nuskusti bulves;
3. Paruošti padažą;
3. Sutarkuoti bulves ir užmaišyti blynus;
4. Apkepti steiką keptuvėje;
5. Pradėti kepti blynus;
6. Baigti orkaitėje kepti steiką;
7. Baigti kepti blynus;
8. Pašildyti padažą;
9. Pjaustyti steiką plonais griežinėliais, dėti šalia blyno, apšlakstyti padažu ir patiekti su taure gero vyno
Gero ir skanaus pasiruošimo šventėms! Einam į virtuvę?

4 kalėdotojams reikės:
Kepsniui reikės:
1 "Kitchen me" jautienos steiko "Rib Steak" su kaulu
3-4 didelių česnako skiltelių
2-3 valgomųjų šaukštų aliejaus marinavimui plius 1 valgomojo šaukšto aliejaus kepimui
3 rozmarino šakelių
3 - 4 čiobrelio šakelių
3 valgomųjų šaukštų sviesto
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Bearnaisepadažui reikės:
6 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto "ghi"
1 mažo svogūno
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio sugrūsto džiovinto peletrūno
2 valgomųjų šaukštų baltojo vyno acto
1 arbatinio šaukštelio garstyčių
3 vidutinio dydžio kiaušinių trynių
1 valgomojo šaukšto šalto vandens
Maltų baltųjų pipirų

Bulvių blynams reikės:

9 vidutinio dydžio bulvių
2 kiaušinių baltymų
1 kiaušinio
1 svogūno
2 česnako skiltelių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Aliejaus kepimui


Sotusis jautienos steikas "Rib Steak" su "Bearnaise" padažu ir stambiai tarkuotų bulvių blynais

"Bearnaise" padažas
1.  Ištirpinkite sviestą ant silpnos ugnies. Atidėkite į šalį.
2. Susmulkinkite svogūną labai mažais kubeliais. Susmulkintą svogūną, gerą žiupsnį maltų baltųjų pipirų, baltojo vyno actą ir peletrūną sumaišykite nedidelėje (labai svarbu keptuvės dydis) keptuvėje ar nedideliame prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol actas beveik išgaruos, tai užtruks apie 2 minutes.
3.  Dubenėlyje (metaliniam arba stikliniam), kuriame plaksite padažą, išmaišykite kiaušinių trynius, garstyčias, vandenį ir svogūnus.
4. Paruoškite puodą, kuriame kais vanduo, o ant to puodo statysite padažo dubenėlį. Vandens puode turi būti apie vienas trečdalis ir vanduo negali liesti dubens dugno. Pastatykite dubenį ant puodo su karštu vandeniu (vanduo visą laiką turi būti karštas, bet ne virti, todėl laikykite puodą ant mažos ugnies) ir intensyviai plakite apie 1-2 minutes, tada po truputį imkite pilti ištirpintą sviestą. 
5. Kai jau visą sviestą supilsite ir pagaminsite padažą (tai užtruks apie 4 minutes), išjunkite ugnį ir nukelkite nuo puodo dubenį, paragaukite, ar nieko netrūksta.
6. Šį padažą galima pašildyti ant karšto vandens vonelės.

Bulvių blynai
1. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite burokine tarką.
2. Tada paimkite švarų rankšluostuką ir gerai išspauskite bulves.
3. Įmaišykite baltymus, kiaušinį ir burokine tarka sutarkuotą svogūną. Įmaišykite druską (apie 1/2 valgomojo šaukšto), įtarkuokite česnako skilteles ir gerai papipirinkite.
4. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių masę, keptuvėje formuokite blynelius. Kepkite vieną pusę, kol gražiai apskrus, tada atsargiai apverskite ir kepkite, kol ir kita pusė dailiai apskrus.
5. Nuspauskite iš bulvių masės kiek įmanoma daugiau skysčio, kai tik jo atsiras, taip blynai bus itin traškūs. Iškeptus blynelius perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės.

Kepsnys
1. Mėsą gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Kaulą apvyniokite aliuminio folija. 
2. Česnako skilteles nulupkite ir stambiai supjaustykite. Ne, tarkuoti, sutrinti ir panašiai itin susmulkinti česnako skiltelių negalima, kadangi mes norime, kad mėsai česnakas suteiktų tik švelnų aromatą. Sumaišykite stambiai susmulkintą česnaką su rozmarinais ir čiobreliais bei aliejumi. Abi kepsnio puses švelniai aptepkite/apdenkite pasiruoštu marinatu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie gerą valandą - dvi. Jokiu būdu negrąžinkite didkepsnio atgal į šaldytuvą.
3. Įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus ketaus keptuvėje ant didelės ugnies, kol pasirodys dūmelis. Tuo metu nuvalykite nuo mėsos rozmarino ir čiobrelio šakeles (jų dar prireiks), česnaką (jo irgi dar prireiks), pabarstykite mėsą dosniai iš abiejų pusių druska ir maltais juodaisiais pipirais.
4. Atsargiai įdėkite mėsą į keptuvę ir kepkite po 5 minutes iš abiejų pusių (iš viso 10 minučių), pora kartų apverčiant (per dažnai nevartykite). Tada sudėkite į keptuvę 1 - 2 šaukštus sviesto, grąžinkite čiobrelio ir rozmarino šakeles, sudėkite česnako griežinėlius, pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite dar 15 minutes. Kas 5 minutes mėsą apverskite ir palaistykite aromatingais riebalais. 
5. Ištraukę keptuvę iš orkaitės, uždėkite ant kepsnio šaukštą sviesto, kepsnį dar minutę kitą pakaitinkite ant ugnies, palaistant riebalais. Temperatūra didkepsnio centre turėtų būti apie 57-60 C. Perkelkite didkepsnį ant lentelės ir palikite 5 minutėms atvėsti. Jokiu būdu nepulkite pjaustyti iš karto. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą