Puslapiai

2015 m. kovo 29 d., sekmadienis

Riešutinis vyniotinis

Mielas, stebuklėli,
Ir staiga Tu supranti, jog atėjo laikas pradėti kažką visiškai naujo, pasitikint pradžių magija ir galia. Tik kad tos pradžios dažniausiai ateina po skaudžių pabaigų ir nepatogių supratimų. Todėl ne visada, kai atrodo, kad viskas griūva, tai yra tiesa, kartais tokiu būdu kaip tik viskas susideda į savo vietas. Taip, tai gąsdina, bet gali būti gera galimybė išmokti, įsiklausyti į save, patirti ir būti laimingesniu. Tokiomis akimirkomis svarbiausia sau priminti, kad neturi daryti tai, ką daro kiti, kas būtų teisinga, gal dėl to ir nebūsi tobulas aplinkinių akyse, bet kas tas išorinis blizgėjimas, jei viduje taip tamsu, kad net savęs nematai.   


O Tu esi nepaprastas, neįtikėtinas ir nuostabus žmogus! Stiprus ir viską galintis! Tu esi net geresnis už vienaragius ir fejerverkus, kartu juos sudėjus! Galbūt dabar, kai Tau viską skauda, kai iš po kojų slysta žemė, ir sunku tikėti mano žodžiais. Žinau tą jausmą. Bet jei, gailint savęs, pasiduosi, kas pasirūpins, Tavimi Stebuklėli, geriau, nei gali Tu pats? Mylėti save ir sugrįžti į gyvenimą net svarbiau ne tada, kai viskas gerai, o tada, kai nėra lengva tai padaryti. Tu tik laikykis, užverk duris, kurios niekur neveda, o aš visad vienaip ar kitaip būsiu šalia. Tu tik auk ir įkvėpk augti kitus.    

Nestatyk sienų ir nekask griovių apsaugoti kraujuojančiai širdžiai. Klausi, kodėl viskas negali būti paprasčiau? Kodėl laimė tiesiog neateina pati? Kodėl reikia ieškoti, mokytis, klysti, atleisti? Kodėl kai jau pėdomis ir širdimi imi jausti saugumą, viskas pradeda keistis ir nebesupranti, į kurią pusę, nutrūkęs nuo lenciūgo, pabėgo ramumas ir tikrumas dėl ateities? Bet apie ką rašytume savo knygas ir statytume filmus, ar žodyne iš viso būtų toks žodis kaip džiaugsmas, jei viskas visada slystų kaip peilis per kambario temperatūros sviestą?  


Kartais, Stebuklėli, būna, kad reikia atitolti nuo pasiekimų, daiktų, prisirišimų, nuo visų tų didelių dalykų, kuriuos a le reikia turėti suaugusiam žmogui, ir iš naujo atrasti ankstyvus rytus bei mylimus kavos puodelius. Vienišus vakarus ir užtinusius nuo verkimo paakius, nes tai išlaisvina. Sočius pusryčius ir meilę savo kūnui. Jaukius apkabinimus vidury nakties, kai tikram draugui nė velnio nerūpi, kelintą valandą Tu jį pažadinai. Ilgus pasivaikščiojimus ir spontaniškus apsisprendimus. Ir vėl iš naujo atrasti tarp skubėjimo, pavargimo, kaukių ir pykčių pasislėpusį save.


Oi, kiek dar visko bus, kiek kartų krisime, kiek kartų padėsime vienas kitam atsikelti, kiek kartų svaigsime nuo aukštumų grožio, įveikę sunkiausias įkalnes. Juk gražiausi mes dėl savo randų, pasakojančių vis kitą istoriją, dėl žvilgnių gylio, už kurio slepiasi vis platesni jausmų vandenynai, dėl drugelių pilve ir plaučiuosi ir kiekvienoje ląstelėje, dėl to, kad už viską labiau vertiname ne turtų ir statusų, o gyvybės stebuklą. Žinai, viskas bus tikrai gerai. Eime kepti pyrago? 


Mielinio vyniotinio nekepiau nuo praeitų metų Velykų, kai vieną po kitos šoviau į orkaitę kepimo skardas su į kepimo popierių suvyniotais putliais kepalėliais, pripakuotais aguonų ir riešutų. Iš tiesų, man nėra velykiškesnių kepinių už varškės pyragus ir mielinius vyniotinius, nuo kurių visi namai pakvimpa šventės laukimu... o dar tas neįtikėtinas jų gardumas.   


Jei atsilaužus gabalėlį šio vyniotinio, išgirdus kaip laužiant traška jo auksinė plutelė ir paragavus dar šilto, imsite krykštauti ir šokti virtuvėje, viskas gerai, juk sakiau - tai neįtikėtinai gardu ir dar iškepta jūsų pačių rankomis. Labai rekomenduoju vėlyviems Velykų pusryčiams.


2 vyniotiniams reikės:
Tešlai:
2 puodelių ir 1/3 puodelio kvietinių miltų (550 C)
120 ml kūno temperatūros (drungno) pieno
100 g šalto sviesto
4 kambario tempertūros kiaušinių trynių
10 g sausų mielių
4 valgomųjų šaukštų cukraus
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus 

Įdarui:
150 g anakardžių
100 g lazdynų riešutų
150 g migdolų
1 puodelio ir 1/2 puodelio su cukrumi trintų obuolių
2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus
2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus 

Suvyniojimui:
4 valgomųjų šaukštų išlydyto ir atvėsinto sviesto
Augalinio (beskonio) aliejaus

Riešutinis vyniotinis

1. Miltus persijokite į didelį dubenį, į jį burokine tarka įtarkuokite atšaldytą sviestą, jį vis padažydami į miltus. Tada sviesto drožles pirštais sutrinkite su miltais, kad neliktų stambių sviesto gumuliukų.
2. Mieles sumaišykite su maloniai šiltu pienu, cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi, tada įplakite kiaušinių trynius.
3. Dubenyje su miltais padarykite įdubą, supilkite pieno, mielių, cukraus ir trynių mišinį. Tešlą išmaišykite šaukštu, paskui lengvai miltuotomis rankomis. Tešla gausis minkšta ir lipni. Minkykite apie 5 minutes, vis švelniai, jei reikia, pasimiltuodami rankas, kol tešla gausis vientisa. Dubeny uždengę rankšluostėliu, palikite kilti gerai valandai. Tešlos kiekis turi padvigubėti.
4. Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą. Pirmiausia, sumalkite riešutus. Aš tai darau virtuvės kombainu arba kavos malimo mašinėle. Malkite dalimis. Riešutus turite malti, kol bus it cukraus kruopelės. Sumaltus riešutus sumaišykite su trintais obuoliais, vaniliniu cukrumi ir ruduoju cukrumi.
5. Pakilusią tešlą padalykite perpus, pirmą dalį iškočiokite į stačiakampį. Ant viršaus užtepkite pusę sviesto ir paskirstykite pusę įdaro, palikdami maždaug po 2 cm nuo kraštų nepadengtus įdaru. Atsargiai susukite į vyniotinį, užlenkiant kraštus.
6. Atsikirpkite kepimo popieriaus gabalą, kad į jį galėtumėte dvigubai susukti vyniotinį. Ištepkite kepimo popierių aliejumi ir susukite vyniotinį, paliekant 2-3 cm. tarpą tarp tešlos ir popierinės tūtos, kad būtų erdvės tešlai kilti. Tą patį padarykite su antra tešlos dalimi ir likusiu sviestu bei įdaru.
7. Palikite vyniotinius geram pusvalandžiui pakilti. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, stebėkite, kad nesudegtų vyniotinių paviršius. Iškeptus vyniotinius uždenkite keletai minučių drėgnu rankšluostėliu.  

2015 m. kovo 22 d., sekmadienis

Kiaušinių puselės, įdarytos tunu

Kartkartėmis jaučiu nenumaldomą silpnybę naminiam majonezui. Todėl kai tik atšilęs oras ima kvepėti pavasariu, rytai tampa šviesesni, o kaime vištos pradeda dėti kiaušinius, vis gaminu ir gaminu šį padažą. Tirštą, kreminį, riebų.



Iki baltumo šakute suplaku kiaušinio trynį su ketvirčiu arbatinio šauktelio druskos ir žiupsneliu cukraus. Po lašelį lašinu beveik puodelį aliejaus ir keletą šaukštų šviežiai išspaustų citrinos sulčių, vis be paliovos plaku, suku, maišau. Paragauju. Pagardinu garstyčių šaukšteliu, o tada dosniai tepu ant storos juodos duonos riekės... ar bereikia sakyti, kad man tai labai skanu? Tokia štai keista, bet paprasta ta mano pagunda/nuodėmė, kuriai pasiduodu kiekvieną ankstyvą pavasarį. Kaip kad daug kas pasiduoda šiam kiaušinių receptui.


2 alkaniems pusryčiautojams reikės:
6 didelių kietai virtų kiaušinių
1 nedidelio svogūno
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1 skardinės tunų gabaliukų aliejuje (grynoji masė, t.y. nusunkus, 130 g)
3-4 valgomųjų šaukštų majonezo
Šviežių petražolių
Šviežių krapų
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

Kiaušnių puselės, įdarytos tunu

1. Kiaušinius nulupkite, perpjaukite pusiau ir į dubenį išimkite trynius. Šakute sutrinkite trynius.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant nedidelės ugnies pakepinkite svogūną su 1/3 arbatinio šaukštelio druskos, kol šiek tiek pagels. 
3. Į sutrintus trynius suberkite kepintus svogūnus, gerai per sietelį nusunktą  ir susmulkintą tuną, sudėkite majonezą. Suberkite po gerą šaukštą ar ir daugiau, jei mėgstate, smulkintų petražolių ir krapų. Gerai išmaišykite įdarą, kol gausite gana vientisą masę. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais.
4. Šaukšteliu kabinkite įdarą ir užpildykite juo kiaušinių puseles. Ant viršaus apibarstykite dar šiek tiek smulkintų žalumynų ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Tiekite su juoda duona, žaliosiomis alyvuogėmis ir pomidoriukais.

2015 m. kovo 16 d., pirmadienis

Aštri jautienos sriuba su saldžiosiomis paprikomis

Pastaraisiais šeštadieniais, nors atsikeliu anksti, ilgai vartausi lovoje ir skaitau. Tiksliau, mokausi atrasti drybsojimo malonumą ir puslapis po puslapio, gurkšnojant žaliąją arbatą su citrinos riekele, neišlipti iš patalų, kol dingsta už lango kabėjusios sunkios, lyg vandens prisigėrę skalbiniai, kovo sutemos. Toks ritualas - savotiška meditacija, kai mane supantis pasaulis išsisklaido, ištirpsta ir pranyksta. Kaip kad tos sutemos. Ar šaukštelis medaus antrame karštos arbatos puodelyje. Lieka tik ramuma. Tokiomis akimirkomis nieko nenoriu daryti su savo gyvenimu, nieko pradėti ir nieko užbaigti. Užtenka tiesiog būti. 
     
Lyg katei rąžytis tarp apklotų ir pagalvių. Uodžiant spaudos dažų kvapą, sumišusį su arbatos aromatu. Klausantis neskubiai verčiamų puslapių šiugždėjimo. Rašant šiuos žodžius, susimąsčiau: juk viskas - daug parasčiau, nei dažnai įsivaizduojame. Štai kad ir visiškai santarvei su savimi pasiekti užtenka sau leisti prabangą keletą valandų lėtai "pagyventi" knygose. Neverta į gyvenimą pastoviai žiūrėti tik per į madą atėjusį "neturiu laiko" stiklą. (O buvo laikai, kai visai savęs netausojau.)






Dabar neskubu skaitydama, virdama sriubą, būdama su mylimais žmonėmis. Išjaučiu kiekvieną sekundę. Mokausi išjausti. Nejau atėjome į šį pasaulį tik šiaip sau pragyventi? Nusipirkiti namą bei automobilį, kuriais galėtume pasipuikuoti, bet viduje būti vienišais ir nelaimingais? Nes patys atsisakėme paprasto gyvenimo, savęs, išmainę juos į normalaus ir sėkmingo žmogaus kaukę?


5 - 6 valgytojams reikės:
4 - 5 vidutinio dydžio svogūnų
1 didelės (arba 2 vidutinio dydžio) morkos
2 didelių raudonųjų saldžiųjų paprikų
1 raudonosios aitriosios paprikos
2 skardinių (po 400 g) smulkintų pomidorų savo sultyse
1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos
1 kg jautienos (geriausia su kaulu)
3 didelių bulvių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
Druskos
2-3 arbatinių šaukštelių "Demerara" rudojo cukraus
2 lauro lapų
10 juodųjų pipirų žirniukų
1/2 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
1 valgomojo šaukšto džiovintų petražolių
1 arbatinio šaukštelio džiovinto baziliko
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintos kalendros
1 didelės česnako skiltelės
2 litrų vandens
Apibarstyti smulkintų šviežių petražolių

Aštri jautienos sriuba su saldžiosiomis paprikomis
 
1. Nulupkite svogūnus, supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais. Dideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, 1 arbatinį šaukštelį druskos ir maišant kepkite apie 10 minučių, kol lengvai parus.
2. Nuskuskite morką, perpjaukite išilgai pusiau ir abi puseles supjaustykite pusės centimetro storio griežinėliais. Įmeskite į prikaistuvį, išmaišykite ir kepkite apie 5 minutes. Vis pamaišant.
3. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis ir sudėkite į prikaistuvį, maišydami, kepkite apie 5 minutes.
4. Tuo metu riekelėmis supjaustykite aitriąją papriką. Sudėkite ją į prikaistuvį. Supilkite pomidorus ir pomidorų pastą. Išmaišykite, įberkite 2-3 arbatinius šaukštelius druskos ir viską patroškinkite 10 minučių.
5. Mėsą supjaustykite apie 5 cm.dydžio gabalėliais. Sudėkite mėsą, cukrų, lauro lapus, juoduosius pipirus, užpilkite vandeniu. Užvirkite, jei reikia, nugraibykite putas, pridenkite prikaistuvį dangčiu, sumažinkite ugnį ir iš lėto virkite 2 valandas. Kad vos burbuliuotų.
6. Nuskuskite bulves, kiekvieną padalykite į 4 dalis. Po mimėtų 2 valandų sudėkite į troškinį, padidinkite ugnį, užvirkite ir ir vėl ant mažos ugnies pridengę troškinkite dar apie 30-40 minučių, kol bulvės taps minkštos. 
7. Galiausiai įmaišykite rūkytos paprikos miltelius, džiovintas petražoles, bazilikus ir kalendras bei įtarkuokite česnako skiltelę. Pakaitinkite dar minutę, paragaukite, jei reikia, pagardinkite druska. Ar cukraus žiupsneliu. Gal dar kokių žolelių trūksta, įberkite žiupsniuką, jei taip.
8. Patiekdami apibarstykite šviežiomis petražolėmis.

2015 m. kovo 11 d., trečiadienis

Vištų kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotos

Šiandien man, kaip gana dažnai nutinka, pasakė, kad ir aš vieną dieną turėsiu užaugti, surimtėti, o tada gyvenimas taps įprastas ir nepastebimas, savaitės dienos susilies į vieną uždangą, it anklodę užklojančią vienus metus po kitų. Niekad neįsižeidžių po tokių ar panašių žodžių, tik šiek tiek nustembu, kodėl dažnas taip nori, kad gyvenimas sustingtų, kai iš tiesų jis yra nuolatinis kitimas. Taip, toks virpantis, svyruojantis, džiuginantis, pravirkdantis, keliantis, numetantis ir nelaukiantis. Bet toks yra gyvenimas. Kam reikia užsimerkti prieš tai, kad kita akimirka gali, apskritai, ir neateiti, pasmerkiant save saugiam egzistavimui. Kam reikia padaryti gyvenimą užtikrintą, nutildžius širdies balsą, o paskui graužtis, kad galėjau gyventi... jei norite šypsotis, šypsokitės čia ir dabar. Jei norite pagirti, pagirkite čia ir dabar. Jei norite mylėti, mylėkite čia ir dabar. Jei norite šokti, šokite čia ir dabar. Atsistokite ir šokite. Būkite upe. Tekėkite.  


Apie vištų kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotas
Tai vienos iš mano mėgstamiausių stiprių salotų - jei mėgstate kepenėles ir keptus svogūnus, paragaukite. Jos puikiai tinka pietums, kadangi yra sočios, paprastai pagaminamos ir maistingos. Toks tikrai geras geležies šaltinis. Nebijokite žaisti su ingredientais: papriką galite pakeisti obuoliu arba figomis, netgi grybais. Skaniausia valgyti šiltas. Mmmm... So good!  

2 alkaniukams reikės:
2 vidutinio dydžio mėlynųjų svogūnų
1 vidutinio dydžio saldžiosios raudonosios paprikos
10 vištienos kepenėlių
100 g džiovintų slyvų
70 g špinatų
Augalinio aliejaus kepimui
Graikinių riešutų aliejaus salotoms
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Balzaminio acto kremo

Vištų kepenėlių, keptų paprikų ir džiovintų slyvų salotos

1. Svogūnus nulupkite, padalykite perpus ir supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis.
2. Papriką ir džiovintas slyvas taip pat supjaustykite pusės centimetro storio juostelėmis.
3.  Nuplaukite vištų kepenėles po šaltu tekančiu vandeniu, žirklėmis nukarpykite sausgysles, jei jų yra, paskui nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Šiek tiek kiekvieną kepenėlę paspauskite mėsos muštuku.
4. Špinatus nuplaukite ir nusausinkite.
5. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą augalinio aliejaus. Kepkite svogūnus su 1/3 arbatinio šaukštelio druskos ant vidutinės ugnies 8-10 minučių, kartais pamaišydami, kol suminkštės ir šiek tiek parus. Sudėkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
6. Keptuvėje įkaitinkite 1/2 šaukšto augalinio aliejaus. Kepkite papriką su 1/6 arbatinio šaukštelio druskos ant vidutinės ugnies 4-5 minutes, kartais pamaišydami, kol suminkštės ir šiek tiek parus. Sudėkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
7. Keptuvėje, padidinus ugnį, įkaitinkite 1 šaukštą augalinio aliejaus. Kai jis bus karštas, sudėkite vištų kepenėles, pabarstykite druska ir maltais juodaisias pipirais, nevartydami kepkite 2 minutes, kad užsitrauktų paviršius, tada apverskite ir maišydami kepkite dar 5-6 minutes, kol kepenėlės dailiai parus ir iškeps.
8. Suberkite slyvas, įpilkite gerą valgomąjį šaukštą balzaminio acto kremo ir kepkite maišydami dar 1-2 minutes, kol peršils slyvos. Jei reikia, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
9. Sudėliokite špinatus į lėkštes, palaistykite graikinių riešutų aliejumi. Tarp lėkščių padalykite svogūnus, kepenėles su slyvomis bei paprikas. Užpilkite dar šiek tiek graikinių riešutų aliejaus ir balzaminio acto kremo, užberkite žiupsniuką pipirų ir druskos, jei reikia, ir tuoj pat patiekite. Koks skanumas!

2015 m. kovo 10 d., antradienis

Keksas su kriaušėmis

Apie bebaimius metus
Teisybės dėlei pasakysiu, už širdies raginimų neklausymą sekti paskui svajones dažno iš mūsų mokama kaina yra gyvenimas pagal kitų žmonių primestas arba savo paties susikurtas nuostatas. Dabar taip pat turėčiau pasakyti, kad klausytis širdies nėra baisu. Na, ką gi – tiesa tokia, kad tai yra labai baisu. Bet baimė griauti visuomenės sukurtas normas ir savo paties įsivaizdavimus, kaip turėtų būti, vis labiau įsiklausant į tikruosius širdies troškimus – natūralus reiškinys, netgi geras ir reikalingas, juk ji reiškia, kad augam ir keičiamės. Kad paliekam savo patogumo zoną. Kad pirmadienis pradeda skirtis nuo antradienio. Visgi svarbiausia, ką šiuo atveju noriu pasakyti, yra tai, kad kiekviename iš mūsų slypi didžiulė jėga, drąsa ir galimybės įveikti baimes ir kiekvieną dieną praplėsti savo patogumo zoną.

Visą šią įžangą apie drąsą galiu apibendrinti, atskeisdama, jog 2015 m. paskyriau savo baimėms įveikti. Dainoraštyje juos pavadinau bebaimiais metais. Ir štai jau 2 mėnesius darau tai, ką atidėliojau daugelį metų - sportuoju. Bėgioju kilometrus miesto gatvėmis ir bėgimo takeliais. Išaugusi 2 kg svarmenis rankoms, žvalgausi į sveriančius 3 kg. Skaičiuoju, kiek atsilenkimų padarau nepadusdama ir vis dar kartais nustembu, kad esu ta pati mergaitė, kuri buvo prisiekusi niekada nesportuoti, nes tam yra tiesiog per silpna. 


O šią savaitę, sukaupusi visas savo jėgas, imsiuosi vairavimo egzamino baimės įveikimo. Tai - itin drąsus iššūkis man, net jei ir skamba kiek juokingai visiems, kurie vairuoja. Tačiau gyvenimas juk ir yra tam, kad būtume skirtingi, kad drąsiai įveiktume savo baimes, vienas kitą įkvėptume ir gyventume taip, kaip sako širdys. Beje, tos mūsų širdys - laukinės. Nuverčiančios kalnus, jei tik jų paklausome. Būkite nesuvaldomais savo laimės kalviais. 

Apie keksą su kriaušėmis
Iš pirmo žvilgnsio - minkštas, kvapnus, o, paragavus, dar ir drėgnas, toks tirpstantis burnoje, jei tik - kriaušės sultingos ir gaivios, o sviestas, maišant tešlą, iki purumo išsuktas su cukrumi.



10-12 valgančiųjų reikės:
250 g minkšto kambario temperatūros sviesto
1 puodelio (talpa 250 ml) cukraus
4 didelių kiaušinių
4 valgomųjų šaukštų grietinės
1 arbatinio šaukštelio sodos
2 puodelių su 1/2 miltų
5 vidutinio dydžio kriaušių
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 apelsino nutarkuotos per smulkią tarką žievelės
1/2 citrinos nutarkuotos per smulkią tarką žievelės

Keksas su kriaušėmis

1. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Užpilkite vaniliniu cukrumi, cinamonu, apelsino ir citrinos žievelėmis ir viską gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
2.  Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, kol masė pašviesės, o cukraus kristalai ištirps. 
3. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Po kiekvieno įmušto kiaušinio masę gerai išmaišykite.
4. Grietinę išmaišykite su soda ir įmaišykite į sviesto, cukraus ir kiaušinių mišinį.
5. Įmaišykite miltus. Maišykite tešlą tik tol, kol neliks sausų miltų. Galiausiai įmaišykite kriaušių gabalėlius su visomis sultimis. Stenkitės nepermaišyti tešlos.
6. Kepimo skardą iškepkite aliejumi. Sukrėskite tešlą. Tolygiai ją paskirstykite.
7. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių, kol gražiai apskrus, o įbestas medinis iešmelis nebus aplipęs tešlą.