Must to do list'as šiandienai:
1. Būti gera kiekvienam sutiktam ir sau;
2. Šypsotis ir šypsenomis užkrėsti aplinkinius;
3. Neskubėti ir pastebėti akimirkos grožį;
4. Apkabinti pritrūkusius jėgų ir šilumos;
5. Iškepti kūčiukų ir jais pasidalinti.
Taigi, likus 21 dienai iki Kalėdų, dalinuosi sauso pasninko kūčiukų receptu. Šių kūčiukų tešla minkoma be pieno produktų ir be kiaušinių - tik iš miltų, vandens, aliejaus, mielių, aguonų bei žiupsnelio cukraus ir druskos ant šaukštelio galiuko. Nuo mažų dienų per Kūčias laikomės pasninko, todėl vis išbandydavau naujus prėskų kūčiukų receptus. Nes tą vakarą, įsižiebus vakarinei žvaigždei, ant mūsų stalo visada būna naminių prėskučių. Kol atradau šį vienintelį ir kol kas nepakeičiamą. Kūčiukai gaunasi traškia plutele ir minkštu švelniai saldžiu vidumi, o ir agounpienyje ar puodelyje nesaldintos arbatos greitai neištežta. Jei norite, kad kūčiukai būtų traškesni, iškepus juo, dar kurį laiką padžiovinkite praviroje išjungtoje orkaitėje. Štai ir viskas.
Na, gerai, yra dar keletas paslapčių. Pirma paslaptis - ilgas tešlos minkymas, dėl ko tešla geriau kyla ir kūčiukai nebūna kieti. Dar vienas savitumas: tešlą tarp delnų reikia kočioti labai plonomis juostelėmis, nes mielinė tešla puikiai pučiasi, ir, nepasistengus padaryti mažų kūčiūkų, iškepus, gausite pilną skardą pilvotų milžinų.
1. Būti gera kiekvienam sutiktam ir sau;
2. Šypsotis ir šypsenomis užkrėsti aplinkinius;
3. Neskubėti ir pastebėti akimirkos grožį;
4. Apkabinti pritrūkusius jėgų ir šilumos;
5. Iškepti kūčiukų ir jais pasidalinti.
Taigi, likus 21 dienai iki Kalėdų, dalinuosi sauso pasninko kūčiukų receptu. Šių kūčiukų tešla minkoma be pieno produktų ir be kiaušinių - tik iš miltų, vandens, aliejaus, mielių, aguonų bei žiupsnelio cukraus ir druskos ant šaukštelio galiuko. Nuo mažų dienų per Kūčias laikomės pasninko, todėl vis išbandydavau naujus prėskų kūčiukų receptus. Nes tą vakarą, įsižiebus vakarinei žvaigždei, ant mūsų stalo visada būna naminių prėskučių. Kol atradau šį vienintelį ir kol kas nepakeičiamą. Kūčiukai gaunasi traškia plutele ir minkštu švelniai saldžiu vidumi, o ir agounpienyje ar puodelyje nesaldintos arbatos greitai neištežta. Jei norite, kad kūčiukai būtų traškesni, iškepus juo, dar kurį laiką padžiovinkite praviroje išjungtoje orkaitėje. Štai ir viskas.
Na, gerai, yra dar keletas paslapčių. Pirma paslaptis - ilgas tešlos minkymas, dėl ko tešla geriau kyla ir kūčiukai nebūna kieti. Dar vienas savitumas: tešlą tarp delnų reikia kočioti labai plonomis juostelėmis, nes mielinė tešla puikiai pučiasi, ir, nepasistengus padaryti mažų kūčiūkų, iškepus, gausite pilną skardą pilvotų milžinų.
2 kūčiukų skardoms reikės:
255 g miltų
125 ml drungno vandens
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
10 g mielių
50 g cukraus
2 valgomųjų šaukštų aguonų
Žiupsnelio druskos
Kūčiukai
1. Mieles išsukite su cukrumi. Supilkite drungną vandenį ir išmaišykite. Suberkite 160 g miltų. Viską gerai išmaišykite, kad neliktų sausų miltų. Tešlą uždenkite rankšluostuku ir pastatykite šiltai apie pusvalandžiui, kad pakiltų.
2. Suberkite likusius miltus, aguonas, druską bei supilkite aliejų, viską išmaišykite pirštais ir tešlą minkykite apie 15 minučių. Tešlą uždenkite rankšluostuku ir palikite 1-2 val., kad pakiltų.
3. Iš pakilusios tešlos kočiokite labai plonas juosteles (apie 1 cm storio) ir supjaustykite jas nedideliais gabalėliais. Sudėkite kūčiukus į kepimo popieriumi išklotą skardą.
4. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduos: 10-12 min, stebėkite, kad nesudegtų.
Šviežių mielių? Ir kiek reikėtų sausų, jei keisčiau?
AtsakytiPanaikintiVita, taip, galima naudoti ir sausas. Reikia apie 3 - 3,5 g sausų mielių.
AtsakytiPanaikintiVita, čia nuoroda dėl gyvų mielių: http://www.gaspadine.lt/ingredientai/mieles.html
AtsakytiPanaikintiDėkui, Simona, kepsiu badomąją partiją savaitgalį. Jei patiks, šiemet kepsim pagal šį receptą. Kažin, o kaip geriau: sausos ar šviežios mielės, tai turi kokią įtaką skoniui, tekstūrai?
AtsakytiPanaikintiAčiū už receptą. Pirmas blynas neprisvilo;) kuo mažesni,tuo skanesni!!! Dukra ratus suka iki švenčių teks dar kepti...
AtsakytiPanaikintiVita, ir kaip pasisekė? Ar atitiko šie pasninko mažyliai Tavo lūkesčius? Aš naudoju ir tas, ir tas mieles. Didelio skirtumo tarp jų nepastebėjau :) Man kažkodėl šviežios mielės šiaip labiau patinka - geras jas ištrinti su cukrumi, o kai norisi greičiau, stveriu sausas mieles.
AtsakytiPanaikintiAnonimiškas, labai džiaugiuosi, kad kūčiukai pavyko iš pirmo karto :) O taip, labai svarbu atitaikyti dydį, jei per stambiai supjaustysi, gausis beveik bandelės :D Aš planuoju jau rytoj dar pora skardų kepti ;)
AtsakytiPanaikintiSimona, skanūs! vieną skardą kepiau gal 15 min., kitą - ilgiau. Tai man tie trumpiau labiau patiko, anie rudesni:) tik nepamenu, kaip nuo temp. priklauso: 200 ar 180 išeina traškūs? Gal jūs žinot?
AtsakytiPanaikintiVita, aš paprastai kepu apie 10-12 minučių. Man patinka minkštesni šiek tiek, nei visai traskantys. Kepant mažesnėje temparatūroje gaunasi traškesni, o 200 C - minkšteni :)
AtsakytiPanaikintiGal galite parašyti kokio skaičiaus miltus naudojote šiems kūčiukams - 405 ar 550? Iš anksto ačiū! :)
AtsakytiPanaikintiVaida, 550 D man labiausiai patinka mieliniams kepiniams ;)
AtsakytiPanaikintilabai patiko!
AtsakytiPanaikintiNoriu padėkoti už nuostabų receptą. Mano pirmi kūčiukai ir tokie skanūs😀
AtsakytiPanaikintiDar norėjau paklausti ar gerai juos laikyti maišelyje?
Sveika, Jurga,
AtsakytiPanaikintiDėkoju Tau už komplimentus ir labai džiaugiuosi, kad pavyko - šypsausi :) Tikrai taip, drąsiai gali juos laikyti maišelyje ;)
Nuostabūs Kūčiukai! ačiū labai už receptą! :)
AtsakytiPanaikintiMan labai smagu, kad patiko :) ačiū už šiltus žodžius
AtsakytiPanaikintiAčiū Jums už receptus, už įkvepiančias istorijas, patarimus bei šventinės nuotaikos kūrimą.
AtsakytiPanaikintiAčiū, Jurgita, balzamą sielai. Gera sulaukti grįžtamojo ryšio :)
AtsakytiPanaikintiAčiū! Pirmą kartą kepiau, ir tik dėl to kepiau, kad Mukatane radau :)) Kokie skanūs!! :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, ačiū :) kokia nuostabi dovana šie žodžiai!
AtsakytiPanaikinti